Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов и депутатите му искат отмяна на сертификата за ваксинирани и плащат с всенародни протести, а се оказва, че скришом 4-има депутати имат имунизации, а други двама имат право на документ след преболедуване, единият от които със сигурност си го е извадил.
Лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов и депутатите му искат отмяна на сертификата за ваксинирани и плащат с всенародни протести, а се оказва, че скришом 4-има депутати имат имунизации, а други двама имат право на документ след преболедуване, единият от които със сигурност си го е извадил.

Тайно се боцнали 1/3 от “Възраждане”, докато бунят протест срещу мерките и имунизацията

“Искам да видя как и от кого ще бъда спрян. Според правилника на НС всеки депутат трябва да присъства на заседанията и никой не може да го ограничи.” Това заяви проф. Андрей Чорбанов от “Има такъв народ” и така обяви, че се кани да спретне шоу в парламента.

Колежката му Ива Митева вече намекна, че може депутати да не уважат решението за сертификата. Бившата шефка на НС, сега зам.-председателка, първо в правната комисия, а после и в пленарната зала предупреди, че НСО няма право да спре депутат, отказал да покаже сертификат или да бъде тестван.

А кой може? Това е въпрос, чието решение управляващите трябва да намерят в следващите две седмици, призна шефът на здравната комисия от “Продължаваме промяната” Антон Тонев.

Всяко решение на НС обаче има силата на закон. Така от 24 януари ще е противозаконно човек без актуален отрицателен тест или зелен сертификат за ваксинация, преболедуване или антитела - независимо избраник, журналист, сътрудник или служител на администрацията, да влезе в сградите на НС.

Въпросът обаче е кой може да ги проверява, обясниха пред “24 часа” юристи. Това не било НСО, защото службата има конкретни правомощия, описани в специален закон.

Според конституционалисти председателят на парламента трябва да определи хората, които да извършват контрола. Това можело да е РЗИ.

От друга страна, въпросът за влизането в сградата и зеления сертификат бил административен. Депутатите не носят наказателна отговорност за своите изказвания и гласуване, но могат да бъдат глобявани за административни нарушения.

Скришом пък най-върлите борци против ваксини и сертификати - депутатите от “Възраждане”, са се имунизирали, разкри разследване на Мария Цънцарова от bTV.

Въпреки че свикват национален протест тази сряда и се заканват, че на депутатите ще им трябва “бял автобус” да ги спаси от разгневените, четирима, или почти 1/3 от 13-членната група, имат сертификат за ваксинация. Още двама са преболедували, един е под карантина в момента.

Секретарят на “Възраждане” Николай Дренчев обяснява, че ще си сложи “експериментална течност” само с пистолет в челото, а от август е с ваксината на “Янсен”.

Стоян Таслаков си сложил, за да пази дядо си, Иво Русчев също “направил своя избор” - така както се борел за правата на останалите хора. А Даниел Петров отговаря с “Не мога да ви кажа, госпожо” на въпроса на Цънцарова дали участва в експеримент, щом си е поставил ваксина.

“Не питам депутатите си дали са ваксинирани, нито дали са изрязали ноктите си - това е въпрос на грижа за личното здраве и хигиена”, гневи се на въпрос колко от групата са сложили ваксините, срещу които протестират, лидерът Костадин Костадинов. Той самият нямал сертификат.