Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Защо фабриката на троловете измисля фалшиви понятия?

Троловете по принцип са графомани, използват повече думи, отколкото е нужно. Например досега имахме дума на годината, сега се появи "фраза на годината" – "всеки сам си преценя".

Кой обаче прецени, че не е дума, а е фраза, и то точно тая? Кой я пусна в социалните мрежи? И защо едни телевизионни водещи наложиха точно нея?

Според мен “кой” е тролска ферма,

обслужваща властта. Първата цел е да се внуши колко прост е народът, дето още не се е боцнал с трета игла – т.е. повечето българи. А втората е да скрие истинската дума на годината - "изчегъртване".

Да "изчегъртвам" звучи грозно, но пък цялата 2021 г. мина под нейния знак. Изкарахме 7 месеца без парламент и избрано правителство, три пъти повтаряхме едни и същи избори, закъсняхме с плана за възстановяване и изпуснахме едни милиарди, започнахме 2022-ра без бюджет, спряхме строителството на магистралите, партиите катастрофираха, нормалният конституционен ред излезе от релсите и тръгна през пущинака. И всичко това - за да бъде изчегъртан ГЕРБ. Това бе дело на елита, а не на простия народ, който "преценя".

Но ако елитът остави 2021 г. в такава грозна опаковка,

и делата му ще са грозни. Значи нужна е друга, по-розова хартия.

Затова известният общественик Андрей Райчев опакова 2021 г. в съвсем друга дума - "революция". Това вече звучи светло, исторически. Напомня Френската революция, превземането на Бастилията и знаменитата картина на Дьолакроа "Свободата води народа". Тази, с оголените цици и френското знаме в ръка.

Какво по-възвишено и прекрасно? Но малко се разминава с реалността. Да наречеш чегъртането революция и все едно да кръстиш Нефтохима "екоферма", а бардака – пансион за благородни девици.

Все пак, една революция е нещо много повече от рутинната смяна на властта и чистка из министерствата. Революциите променят играта. Желателно е да дават повече власт на народа, а сега народът е само отегчен зрител, доказва го рекордно ниската избирателна активност.

Да, новите началници са нови, млади и симпатични, но те са даже по-десни от досегашните десни. А България е страната с най-високо неравенство в Европа, най-реакционна икономическа политика и най-бавен растеж сред бившите соцстрани. И най-изчезващото население.

Не, през 2021-ва нямаше никаква революция,

имаше само поредното "чегъртане". Думата излезе от устата на Слави Трифонов в интервю на Петър Волгин от началото на май:

"Направеното от тях (ГЕРБ) е немислимо, невъобразимо, недопустимо. То трябва да е изчегъртано, за да има свободни взаимоотношения в бизнеса, администрацията, връзките с Европа, в медиите…"

В онзи момент Слави беше лидерът на промяната. Ако не бе ИТН, ГЕРБ щеше пак да направи правителство. Следователно

Слави имаше правото да кръсти годината

Направи го в стилистиката на своя творчески кръг и според мен го закова.

Това е думата! Но ако елитът използваше истинските думи, щеше да се спихне като ИТН. Не, умният елит трябва да опакова грозната действителност в красиви, "проактивни" думи.

Купуваш си например кутия, на която пише "яйца". Отваряш я и какво да видиш – чакъл! Но вече си си дал парите, пуснал си своя вот. Та така е и в политиката – що е елит, все слага чакъл в опаковки от яйца.

Например той упорито нарича гласуването с преференции "мажоритарен елемент". А като се вгледаме – това е съвсем миноритарен, дори наноелемент. Колко е 4 процента от 4 процента? Едва 16 десетохилядни от вота. Какво значи "мажоритарен"? С мнозинство.

Чакъл в опаковка от яйца

Защо тогава всички политици, политолози, социолози и говорещи глави в България ни говорят за "мажоритарен елемент"? Ами защото за това им плащат.

Чета онзи ден интервю на видния културолог проф. Ивайло Дичев под заглавие "Промяната ще бъде бавна, важното е да не се отчайваме". Дотук съм съгласен - значи през 2021-ва не е имало революция. И промяна не е имало, щом тепърва предстои и ще е бавна. От какво обаче се опасява професор Дичев?

"Ние сме на вододел: - твърди той - или ще се научим на коалиционна култура, или ще трябва да въведем някаква друга система, например мажоритарна, където един печели и убива всички малки. Третата опция - неуправляемост, катастрофа. Всички се кълнат в сегашната пропорционална система, но за нея трябва да се научим на толерантност, прагматизъм, договаряне. Петков и Василев вече ни дадоха един урок."

Какво виждаме в този кратък абзац? Пак чакъл в кутия от яйца. Кои например са тия "всички", дето се кълнат в сегашната пропорционална система? Официално се знае, че 80 на сто от българското население иска точно обратното, мажоритарен вот. Това не е ли известно на уважаемия проф. Дичев?

И как в условията на пропорционален вот да се научим на "толерантност, прагматизъм и договаряне", когато той тласка партиите към точно обратното – вражда, омраза, ксенофобия? Това отдавна е доказано в политическите науки.

Пропорционалният вот има огромен принос за възхода на Хитлер и Мусолини,

той е майката на тежките кризи на демокрацията в Италия, Белгия, Гърция и в целия Европейски съюз, който залязва в гъста мъгла от подменени понятия.

Тъкмо пропорционалният вот превръща политическия живот в "чегъртане". За каква "коалиционна култура" могат да говорят чегъртащите? 2021 г. показа, че елитът ни е много по-скаран от народа. Неговата коалиция е като хайка за вълци. Истинският въпрос на 2022 и 2023 г. е дали партиите от коалицията ще се хванат за шиите преди да изчегъртат ГЕРБ, или след това.

И все пак кои са тези "всички", които според професора се кълнат в пропорционалния вот? Една много тясна прослойка, чийто занаят е да сменя етикетите на понятията. Да слага чакъл в кутии от яйца. Това е прослойката на троловете. Същата, според която народът е прост и затова "преценя", но не може да преценява.

И накрая, ще завърша с гениалното прозрение на Иван Кръстев, че “в България има обществено мнение, но няма общество”

Факт! Същото е и с автомобилите – имаме ги колкото щеш, но нямаме и няма да имаме автомобилостроене. Защо? Защото ги внасяме от чужбина. Та докато си внасяме общественото мнение от чужбина, няма как в България да възникне демократично общество. Така ще си чегъртаме и чегъртаме и пак ще чегъртаме, докато в един момент се изчегъртаме от картата на Европа.

Не е далеч.