Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Един от номерата на Худини е да се освободи от въжетата.
Един от номерата на Худини е да се освободи от въжетата.

Подозират го, че докладвал на Скотланд Ярд за анархистите в Русия, както и за случващото се в Германия

Говори се, че е помагал и на американците, след като руски агент открадва шифъра на САЩ

Разузнавачите използвали част от триковете му

Смъртта му е мистерия – дали разобличените от него спиритуалисти не са го ликвидирали

Световноизвестният маг Хари Худини е бил шпионин на САЩ и на Великобритания, твърдят негови биографи. На официалната си страница ЦРУ нито потвърждава, нито отрича това, но казва, че разузнавачите са използвали някои от неговите трикове. Това става ясно от възстановени копия от наръчници от 50-те години на агенцията. В тях се описват методите на маговете, които шпионите да използват.

Тогава Вашингтон започва проекта МК-УЛТРА, тайна програма за контрол над съзнанието с цел противодействие на съветските шпиони. За целта

агенцията наема фокусника Джон Мълхоланд да обучи

младите служители на техники, които да им помогнат в работата. Например как да се изнесат контрабандно активи от Източна Германия по време на Студената война в багаж, който прилича на вълшебни кутии, обясняват от ЦРУ.

За тренировките Мълхоланд подготвя два наръчника – "Някои оперативни приложения на изкуството на заблудата" и "Разпознаване на сигнали". Там е описано как се работи с таен агент, как се пуска хапче в питието на противника и как жени отвличат вниманието на "жертвата", за да му откраднат даден предмет.

През 1973 г. директорът Ричард Хелмс нарежда да се унищожат всички документи, свързани с МК-УЛТРА. Смята се, че тогава всички копия на инструкциите изчезват завинаги. Но през 2007 г. Робърт Уолъс, бивш шеф на техническата служба, открива записки, по които възстановява част от страниците. Така той заедно със служителката в архива Кейт Милтън написват книгата "Официален

наръчник на ЦРУ

за трикове и заблуди".

В предговора й бившият заместник-директор на агенцията Джон Маклафлин (също непрофесионален фокусник) пише: "Магията и разузнаването са близки изкуства".

В тома са описани някои от техниките, използвани от десетилетия в ЦРУ, между които и прочутото преминаване на Хари Худини през стена. За първи път той го демонстрира на сцената през 1914 г. Преди да я престъпи, зрители

удрят с чукове стената,

за да се убедят, че не е пробита.

Другите методи на мага, които са били част от инструментариума на Студената война, са как се скрива монета или предмет и използването на куха обувка.

Затова много историци се питат бил ли е Хари Худини шпионин?

През 2006 г. излиза студия от Уилям Калуш и Лари Сломън със заглавие "Тайният живот на Худини. Създаването на първия супергерой на Америка". Проучват 700 000 страници, свързани с великия маг. Според тях шпионажът може да е единствената причина той да напусне САЩ през 1900 г.

Тогава 26-годишният унгарец е на върха на славата си и получава $45 000 на седмица. Носят се слухове, че съобщава на германската полиция за издирвани престъпници.

Разпространява се непотвърдена информация за негово участие в следенето на руските анархисти от страна на Скотланд Ярд, както и че помага на американските Сикрет сървис в мисията им срещу фалшификациите.

Изследователите се позовават на информации, че в началото на XX век Уилям Мелвил от британските служби

помогнал на

Худини да стане

известен в Европа.

Организирал демонстрация, на която магът се освободил от белезници.

Авторите се позовават на намерения от тях дневник на тайния агент, което затвърдило подозренията им.

Според тях той е пробил и във висшите ешелони на германската полиция, като изпращал доклади до Мелвил за случващото се в Райха. Има изследователи, които са скептични към теорията, че известният маг е бил агент на британските служби.

Официално

британското разузнаване стартира през 1909 г.,

доста след като Худини е признат на сцената, пише бившият историк на Музея на шпионажа Томас Богард. Освен това според него Мелвил се е занимавал повече с контраразузнаването в Англия, а не с външното разузнаване.

Дали е следил руските анархисти за Скотланд Ярд, остава спорен въпрос, но при всички положения обаче магът е ходил в Русия. Царят го е наемал няколко пъти. При своите пребивавания в Санкт Петербург Хари Худини е свършил работа на американците, казват изследователите, които смятат, че е шпионирал за САЩ. Те се позовават на приятелството му с президента Теодор Рузвелт, с когото се познава от 19-годишен.

Президентът на САЩ Теодор Рузвелт
Президентът на САЩ Теодор Рузвелт
Според тях

фокусникът е помогнал на държавния глава

да си върне на руснаците, след като техен шпионин открадва наръчника "Шифърът на Държавния департамент".

Говори се за Иван Ф. Манасевич-Мануилов, които работел в американското посолство като преписвач и успял да задигне книгата. По същото време Худини е в Русия, за да служи няколко месеца като съдебен фокусник на царя. Рузвелт помолил мага да му докладва какво е видял в двора на Николай II.

Руският император Николай II няколко пъти е наемал фокусника.
Руският император Николай II няколко пъти е наемал фокусника.
Това пише Едмънт Морис, биограф на президента.

Смята се, че връзките на Худини с предшествениците на ЦРУ започват още от Чикаго, където местен полицай, член на Международната асоциация на шефовете на полицията (IACP), му помага да започне кариерата си. В структурата членува и шефът на тогавашните тайни служби на САЩ.

Предполага се, че първото пътуване на Худини до западното крайбрежие през 1899 г.

може би е било и стартовата му мисия като част от битката срещу фалшивите

сребърни долари. По онова време те са залели дивата част на САЩ. Не са запазени документи с какво е помогнал приятелят на Рузвелт. Затова остава загадка бил ли е таен агент и чий.

Историкът на фокусническото изкуство Ричард Кон смята, че е прекалено да се говори за Худини като за Джеймс Бонд. Той само е разказвал това, което е видял. Същото е мнението и на друг изследовател на маговете – Джеймс Ранди. "Щеше да излезе наяве, ако Худини е бил шпионин – казва той. - Не можем да сме сигурни." Споровете продължават.

Също както се шири и хипотеза за неестествената му смърт. Авторите на "Тайният живот на Худини. Създаването на първия супергерой на Америка" излизат с теорията, че известният маг е бил ликвидиран от спиритуалистите, които той е развенчал като измамници. Разказват за два инцидента дни преди роденият в Будапеща фокусник да почине.

Странната поредица от събития, довели до смъртта на Худини,

започва на 11 октомври 1926 г. По време на представление в Олбани се поврежда оборудването и той счупва глезена си. Въпреки препоръките на лекарите магът продължава турнето си и отива да изнесе лекция в университета "Макгил" в Монреал.

На 22 октомври кани студенти от вуза в гримьорната си в прословутия за времето си театър "Принсес". Той се е отпуснал, защото контузеният крак го боли.

През 2007 г. внукът на брат му Тео – Джордж Хардийн, съобщава, че иска ексхумация на тялото на известния си роднина, за да се разследва тази версия. Тя е описана в книгата "Тайният живот на Худини". Семейството на Бес Худини (съпругата на мага) излиза с декларация, че е против и че ходът на Джордж Хардийн е свързан с реклама на тома. Ексхумацията така и не се състоява, тъй като никой не попълва необходимите документи.