Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Заключенията за смъртността от него могат да бъдат направени след средата на януари

Вариантът Омикрон е по-заразен, но по-малко опасен - обяснява проф. Анатолий Алтщейн от Изследователския център по епидемиология и микробиология "Гамалея" пред Pravda.ru. - Оригиналната версия от Ухан беше по-опасна. Доминира в продължение на няколко месеца и беше с по-висока смъртност. След това беше заменена с британския вирус Алфа, който стана доминиращ, въпреки че имаше и други опции - южноафрикански, бразилски, перуански. Той пък беше изместен от

варианта Делта,

който се появи през ноември 2020 г. в Индия. След 7-8 месеца стана доминиращ и остана такъв през следващите 6 месеца. Размножава се бързо и не дава знак, че ще си тръгне. Неотдавна се появи Омикрон, който се възпроизвежда 2-3 пъти по-бързо. До няколко месеца е възможно той да превземе света. Силно заразен е поради факта, че се натрупва повече в горните дихателни пътища от предишните версии на коронавируса. Смятам, че е невъзможно да се създаде изкуствено в лаборатории поради многото мутации."

Според главния специалист по инфекциозни болести на Съединените щати Антъни Фаучи разпространението на новия вариант Омикрон може да достигне пикови нива до края на януари 2022 г. В интервю за CNBS той отбелязва, че в сегашната ситуация учените трудно могат да правят конкретни прогнози. Фаучи допълва, че никой учен не може да каже как ще се развие ситуацията след януари 2022 г. Много лекари наричат Омикрон лек, но коронавирусът е "измамвал" изследователите и преди, предупреждава Фаучи.

Как действат ваксините, с които са имунизирани над 40% от човечеството

Това е вирус, който се неутрализира от ваксините,

които се прилагат сега. Но за по-доброто им действие е необходимо по-високо ниво на антитела, отколкото за варианта от Ухан и дори за Делта, посочва руският професор Анатолий Алтщейн.

По данни на Moderna и Pfizer са необходими 40 пъти повече антитела, а според специалистите от центъра "Гамалея" - 12 пъти повече антитела, за да се неутрализира новият вариант.

В тази връзка е взето решение за прилагане на препоръчаната схема: първо се поставят две инжекции от ваксината, а шест месеца по-късно се извършва реваксинация. Налага се да се разработи нова версия на ваксината. Сега това се прави съвсем просто, но отнема повече време. За създаването на ваксина срещу Омикрон са необходими 100 дни от началото на работата, уточнява проф. Алтщейн.

Колко опасен е новият вариант

Все още не може да се даде пълна характеристика на вируса. Може би не е по-опасен от Делта. Няма увеличение на смъртността нито в Обединеното кралство, нито в Южна Африка. Смята се, че той е по-слаб от Делта. Но това може да се дължи на факта, че болните в Южна Африка са предимно млади хора. Няма убедителни данни как реагират възрастните хора. Предполага се, че той не е много смъртоносен, но са необходими още 2-3 седмици, за да се потвърди това на базата на реални числа.

Новият вариант има повече мутации – 62, в сравнение с оригиналния вирус от Ухан. Високата му променливост може да показва нестабилност на генома. Това означава, че вирусът може да отслабва и да не е достатъчно епидемичен, за да завладее планетата.

Учени от ЮАР и Русия разкриват данни за смъртността му

Според учени от ЮАР при Омикрон смъртността е със 75% по-ниска от другите разновидности на COVID-19, съобщава The Telegraph, позовавайки се на изследване на Националния институт по инфекциозни болести на Южна Африка и Университета на Претория.

В град Цуан, където се е появило първото огнище на Омикрон, е установено, че само 4,5% от хоспитализираните с него са починали. При предишни вълни на COVID-19 тази цифра е била над 21,3 %. При Омикрон много по-малък брой пациенти се нуждаят от кислород и интензивни грижи. Заразените се изписват от болницата 4 дни след постъпване. При други вълни на COVID-19 лечението отнема повече от 8 дни.

Руският вирусолог д-р Александър Семьонов, ръководител на Екатеринбургския институт по вирусни инфекции към център "Вектор", призовава да не се бърза със заключенията за смъртността на Омикрон. Според него относително ниската смъртност по време на нарастването на заболеваемостта от новия вариант в Южна Африка може да се обясни с големия дял на младите хора, както и с високото ниво на колективен имунитет, получен от преболедувалите коронавируса.

"Там колективният имунитет е по-висок от 70%, т.е. трябва да сме внимателни, когато казваме, че Омикрон ще е по-малко смъртоносен. Необходимо е да се наблюдава какво ще се случи в Европа", цитира думите му РИА Новости.

Според д-р Семьонов заключенията за смъртността от Омикрон могат да бъдат направени не по-рано от средата на януари.

Британски специалисти предупреждават за нов симптом на вируса

Заразените с Омикрон може да се оплакват от "мъгла" в главата според информация на британското издание The Daily Express. Учените смятат, че когато са заразени с Омикрон, пациентите може да не изпитват обичайните симптоми като кашлица, загуба на обоняние, промени във вкуса, треска. Те обаче може да имат проблеми със замъглено съзнание и забавено мислене.

Според д-р Андрю Бадсън

много органи и системи на тялото,

включително мозъкът, могат да страдат от коронавируса. А неговата работа може да бъде повлияна от смущения в работата на сърцето, бъбреците, белите дробове и други органи.

Сънната парализа, за която много пациенти съобщават в социалните медии, е друг симптом на Омикрон. При нея човек в сънно състояние, но в съзнание усеща присъствието на нещо зловещо в стаята, не може да се движи или да говори. Експертът по терапия на съня д-р Кат Ледерле казва, че това може да е странен неврологичен симптом.

"Самата вирусна инфекция може да повлияе на регулирането на съня", казва тя пред MailOnline. - Смятам, че е по-вероятно сънната парализа да е причинена от стрес поради несигурност и тревожност."