Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доц. д-р Ангел Кунчев
Доц. д-р Ангел Кунчев

В сряда здравните власти се събират да обсъдят дали да се затегнат мерките

Вариантът Омикрон се разпространява вече и в България. Потвърдени са 12 положителни проби в Националния център по заразни и паразитни болести. Това съобщи на брифинг главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Това е станало ясно след секвениране на проби в Националния център по заразни и паразитни болести.

До момента са потвърдени 12 случая - 9 мъже и 3 жени. Всички са от София и само един от случаите от Софийска област. Те са от всички възрастови групи и при всички заболяването минава леко и на домашно лечение, обясни доц. Кунчев.

7 от заразените с Омикрон са без ваксинация. Петима имат такава преди 9 месеца с пълна ваксинационна схема, тоест и с две игли. Сред тях има и с "Пфайзер", с "Модерна" и един е с еднодозовата на "Янсен". "По отношение на възрастта. При възрастовата група от 10-12 г. има едно дете. От 15-20 г. са двама души, 20-30 г. са двама, 40-50 г. са двама, 50-60 г. са трима и над 60 г. са двама", посочи още главният държавен здравен инспектор.

Здравните власти не могат да проследят пътя, по който новият щам е влязъл в страната. Повечето контактни не отговаряли на телефоните си, а само при един имало данни, че е се е върнал преди 2 дни от Великобритания. Именно там се появиха първите случаи на Омикрон за Европа.

Пробите от последното секвениране в Националния център по заразни и паразитни болести са общо 275. Взети са от 21 области в страната от 41 лечебни заведения.

„Тези проби с Омикрон съставляват 4,4% от всички положителни. Останалите 95,6% са от посзнатия ни вариант Делта. От тук нататък може да очакваме едно значително по-бързо разпространение и постепенно обхващане, докато той стане доминиращ, да го срещаме най-често, така както е в много страни в Западна Европа. Надявам се да се потвърди в България по-лекото протичане”, посочи главният държавен здравен инспектор.

Още в първия работен ден за седмицата - 4 януари два експертни здравни съвета се събират, за да обсъдят дали и какви допълнителни противоепидемични мерки да се наложат заради Омикрон. Те ще се съобразят с мерките, които се налагат в останалите членки на ЕС, обясни Кунчев. Според него е възможно дори да се стигне отново до затваряне, но подчерта, че страната ни е сред тези, които налагат по-либерални мерки. "Не можем да направим компромис със здравето на хората и с това да поставим на колене здравната система", каза още той.

"Според мен най-важната мярка, даже две вече са предприети. Едната е за групата над 65 г. С решението на МС да се мотивират със 75 лв. към пенсията при вече направена или предстояща имунизация в първото 6-месечие. Другото, което направихме в последния работен ден, че съкратихме срока за бустерната доза, защото не, че могат да се направят кардинални изводи от тези 12 случая, но нито един от тях не е с бустерна доза", допълни доц. Ангел Кунчев.

Заради очакваното бързо разпространение на Омикрон Кунчев предупреди работодателиоте, че може фирми да останат с 15-20% по малко персонал, заради едновременно излизане в болничен. "Продължавам да си мисля, че и тази година грипът няма да има пространство да се развива в такава степен, че да предизвика много сериозна, интензивна епидемия, защото Омикрон е много силно предаваем и може да заеме цялото пространство", каза още той.

По думите му това се е очаквало и не е изненада, а страната ни е петата държава на Балканите, в която има случаи на Омикрон.

Заразените са с леко протичане на домашно лечение, при никой не се налага хоспитализация, подчерта доц. Кунчев.

"Зависи кога е взета пробата и зависи много от начина, по който е взета. При нас има една слабост. Никъде в Европа не се признават тестове, които са самонаправени вкъщи. Такова чудо за сега медицината не признава. Да, има много лесни за изпълнение, но въпреки това самото вземане на материал трябва да е изключително точно и прецизно изпълнено. Не считаме, че самонаправени тестове са показател", отговори доц. Кунчев на въпрос на "24 часа" дали по-трудно се потвърждава Омикрон. "Златното правило в диагностиката" остава PCR тестът, който най-лесно улавя новия щам, категоричен е той.

Заради това самодиагностициране вкъщи в последните седмици се наблюдава скрита заболяемост, посочи още той. Така някои се опитват да избегнат задължителната карантина, а и затварянето вкъщи за своите близки, контактни лица.