Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА
ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА

Напролет, вероятно през март, ще стартира строителството на още 3 метростанции от третата метролиния - до квартал “Левски Г”. През 2022 г. ще продължи разширението на булевардите “Т. Каблешков” и “Ф. Кутев”, ще стартира това на “Ломско шосе”, проектира се и Източната тангента. Строителството на детски градини, училища и по-чист въздух също ще са приоритет през 2022 г. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Националното сдружение на общините ще настоява за среща с премиера Кирил Петков, на която да се обсъдят компенсации заради растящите цени на природния газ и ел енергията.

“Всички кметове сме притеснени за осигуряването през 2022 г. на важните за градовете системи”, обясни кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя даде пример със сметките за електричество на метрото. През август то е платило двойно повече - или с 1 млн. лв. отгоре спрямо разходите за същия месец на 2020 г. През септември увеличението е над 2 пъти, а през октомври и ноември - 4-5 пъти повече. През октомври разходът е бил 3,1 млн. лв. при 1,1 млн. лв. за същия месец на 2020 г.

“Компенсацията, която бе получена е 674 000 лв., тоест допълнителните 1,9 млн. лв. трябва да се осигурят от дружеството или от общинския бюджет. По същия начин е и за ноември - 665 000 компенсации при разход 3,5 млн. лв., който за същия период на 2020 г. е бил 1,2 млн. лв. Ситуацията с градския транспорт остава тревожна и на фона на намалелите приходи заради спада на пътниците. Приходите са с около 50 млн. лв. по-малко. Тази година сме отпуснали 166 млн. лв. компенсации от общинския бюджет за градския транспорт”, обясни Фандъкова и изрази надежда, че компенсациите от държавата ще са по-сериозни.

Тя коментира и анонсът на КЕВР за чувствително поскъпване на цената на природния газ. До момента “Столичен Автотранспорт” е натрупал 8 млн. лв. загуби от тази разлика, а “Топлофикация София” - 164 млн. лв.

“Нуждаем се от бързо решение на национално ниво, защото каквито и да са общинските бюджети, няма как да компенсират тези разлики”, каза Фандъкова.

До края на януари ще бъдат внесени документите за ОВОС за новите инсталации, предвидени в плана за модернизация на “Топлофикация София”.

Фандъкова коментира и искането на омбудсмана Диана Ковачева за отмяна на екостикерите на автомобилите, тъй като те нямали ефект върху чистотата на въздуха.

“Настоявахме да бъде решен въпросът с възможността общините да контролират влизането на най-замърсяващите автомобили в определени зони на градовете. На финала сме на наредбата за правилата за нискоемисионните зони. Важно е да имаме механизъм, който да прилагаме в дни със замърсяване на въздуха и до края на 2022 г. трябва да сме готови. Тези ограничения са практика в цяла Европа”, коментира столичният кмет Йорданка Фандъкова.

По темата предстои широко обществено обсъждане в столицата.

“Този механизъм все още не е влязъл в действие, не разбирам на каква база се коментира неговата ефективност”, добави тя.

Светлинно шоу вместо новогодишна заря организира Столичната община на 31 декември.

Вместо традиционните фойерверки от 19 ч в последния ден на 2021 г. общината ще поздрави софиянци със светлинен спектакъл, който ще се прожектира върху сградата на Българската народна банка. Светлинното шоу ще продължи 30 минути и е по проект на Дони и Нети.

“С тази инициатива отговаряме на кампанията на фондацията за защита на животните “Четири лапи”, на която заедно със Столичния общински съвет сме съорганизатори. Знаете, че се подготвя промяна в наредбата за обществения ред, с която се ограничава използването на фойерверки в столицата, която получи подкрепата на всички политически сили в СОС. Затова избрахме да поздравим гражданите със светлинно шоу. Призовавам софиянци да намалят използването на фойерверки в новогодишната нощ”, апелира Фандъкова.