Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Радка Аргирова Кадър: Би Ти Ви
Проф. Радка Аргирова Кадър: Би Ти Ви

Вирусът ще затихне съвсем през април и май месец, но в страните с високо ваксинално покритие. У нас това ще се случи по-късно, смята проф. Аргирова 

Имаме данни, че Омикрон е вече в страната, заяви проф. Радка Аргирова в ефира на "Тази сутрин" по bTV. 

 По думите ѝ има съмнителни PCR тестове, които допълнително потвърждават наличието на новия вариант у нас. 

Аргирова допълни, че на едно място са установени 6 случая, в друга лаборатория – още два, а на други места – 10 случая на „Омикрон“. „Би трябвало да се нарекат единични случаи. Всички хора идват от чужбина“, каза още Аргирова.

Всички случаи трябва да бъдат потвърдени от Националния център по заразни и паразитни болести.

Според Аргирова настоящите мерки са достатъчни за ограничаване на заразата с „Омикрон“, но те трябва да се спазват и да се контролира тяхното спазване.

Относно ваксинацията, съветникът на премиера Кирил Петков смята, че с икономически стимули може да се повиши ваксиналното покритие у нас, а мярката с допълнителни пари за пенсионерите ще сработи.

„Трябва да станем конкретни към хората. Конкретни към притесненията им. Защото хората не са антиваксъри, а се страхуват от страничните ефекти. Това е моето впечатление“, каза Аргирова.

По думите ѝ предишното управление на здравното министерство е оставило добро наследство.

Според нея вирусът ще затихне съвсем през април и май месец, но в страните с високо ваксинално покритие. У нас това ще се случи по-късно.

„Всичко, което правя, цялата ми работа, цялото ми време е посветено на това да не се превърнем в COVID гетото на Европа“, каза Аргирова.

Относно високата смъртност тя каза, че начините да се спре този процес е чрез ваксинация и поставянето на трета бустерна доза.