Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Акад. Богдан Петрунов СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
Акад. Богдан Петрунов СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Има изследвания, че след втората доза има малко над 60% ефективност, след бустерната доза нараства до 90%. Трябва да се скъси периодът на бустерната доза. Три месеца след направения основен цикъл на имунизация е напълно достатъчно да се постави. Това предлага алергологът акад. Богдан Петрунов пред Нова тв.

Ние нямаме достататъчно сериозни данни за протичането на омикрон. Знаем от Южна Африка, че е много  по-заразен, но протича по-леко.Казваме, че по-леко протича, но това не значи, че медицинската ни мрежа не е натоварена, обясни Петрунов. 

По думите му болниците ще бъдат натоварени и най-вече личните лекари. Няма да бъде леко на болничната система, защото заедно с грипа ще доведат до по-голямо натоварване, добави той.

За него превенцията е ваксинацията.

Изпреварващата мярка е стимулиране на масовата ваксинация. Има достатъчно научна информация, че наличните ваксини дават зашита срещу омикрон. Ваксините нямат 100% ефективност. Те имат две свойства - да намалят тежестта на заболяването и смъртните случаи, каза акад. Петрунов.

Прогнозата му е, че ще се налага да се поставят ваксини един път годишно. Вероятно ще се налага да правим ваксинации един път годишно. Израел говорят за четвърта и пета доза. Докато глобално в света не се постигне минимум  70% ваксинационно покритие, трябва да се ваксинираме, каза алергологът.

В света сме под 50 на сто. Не виждам това да стане скоро, но ние трябва да се стремим епидемията да се превърне в ендемия, да я концентрираме локално само на едно място и да се следи там, добави Богданов.

 В момента се говори, че ковид инфекцията е сърдечно-съдово заболяване, намира се във всички тъкани, не само в белия дроб. Постковид синдром е определен като отделна болест. Фиксиран е като отделна единица. Миокардитите намаляват около 12/13/14 на 1 млн ваксинирани. След бустерната доза има 14 на един милион миокардити, това е доказателство, че ваксините не са опасни, уточни алергологът.

Той посъветва родителите да ваксинират децата си, защото ваксината е изпитана на хиляди деца. Предстои ни епидемия на младите хора, прогнозира Богданов.

Не бих казал, че пандемията ще свърши. Тя ще намалее, ще затихне, ще има по-малко случаи. Не е ясно дали ще се възникне нов вариант обаче, каза той.