Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Опашки от желаещи да се ваксинират се извиха пред "Пирогов"
Опашки от желаещи да се ваксинират се извиха пред "Пирогов"

l 3 млн. и половина поставени дози у нас за година ваксинация, оставаме последни в Европа

l Расте общата заболеваемост, а в отделни области с 15-20% се увеличили случаите за седмица

l Вирусолог: Бустерът да се бие само 3 месеца след втората доза

Януарски пик заради омикрон и влизане в пета вълна, преди да е спаднала окончателно четвъртата - това прогнозират експертите.

Само за две седмици новият вариант ще стане доминантен и в България, като това ще се случи около 20 януари, смята математикът Николай Витанов. По думите му омикрон вече е тук, но няма да развали празниците ни. Най-вероятно ще бъде официално засечен по Ивановден. При този щам

вероятността

човек да се

зарази е 4 на

1000, докато

текущата е

1,5 на 1000,

обясни професорът пред Нова тв.

Положителната прогноза на Витанов е, че въпреки многото заразени няма да има толкова тежки случаи. Нямало да има и много смъртни случаи, както и натоварени интензивни отделения в болниците. Такъв е опитът на другите страни.

“Очаква се смъртността да е няколко пъти по-ниска. При 5000 случая се очаква 50-60 смъртни случая, тоест най-много 1%”, изчисли той.

Бизнесът обаче ще усети вълната, защото много служители ще са болни. Затова хората трябва да се пазят с дистанция, маски, дезинфекция, ваксинация, апелира математикът от БАН.

Първите удари на петата вълна ще изпитат личните лекари, те ще са и главните герои в нея, заяви още проф. Витанов. Иначе не очаквал драматичен обрат на заразата до края на януари.

Не толкова оптимистична обаче е прогнозата на доц. Любомира Николаева - Гломб. Според вирусоложката ще има тежка вълна от омикрон с много заразени и тежки случаи. Припомни, че се очаква удвояване на случаите за 2-3 дни до края на януари - така се случи в Италия, Великобритания, Южна Африка и Франция.

“Ще имаме един високозаразен вариант с тежко протичане и един още по-заразен, при който потенциалът да зарази белия дроб е малко по-нисък”, обясни доц. Гломб.

И тя смята, че най-вероятно омикрон

вече е в

България,

но е скрит при

хора с малко

контакти

Той ще бъде забелязан по увеличението на броя позитивни проби.

По думите ѝ бустерната ваксина дава 90% защита срещу новия щам. Той преодолявал имунната защита от инфекция и ваксинация, но бустерната доза възвръщала спомена на организма за инфекцията.

Според доц. Гломб трябва да се намали периодът за поставяне на трета доза на 3 месеца след втората. Преди появата на омикрона експертите съветваха да се изчака шест месеца, в момента това изискване е валидно у нас.

Заради омикрона четвъртата и петата вълна в България ще се слеят, прогнозира пък имунологът Цветелина Великова.

Според нея след празниците ще има нов пик заради подценяването на новия вариант. Нарастването на случаите и влизането директно в петата вълна тя също вижда в средата на януари.

Д-р Великова напомни, че ваксинираните, които се срещат с роднини по празниците, имат много по-нисък риск от заразяване. Тя предупреди пред БНР, че подценяването на омикрона заради данните, че е по-заразен, но по-малко смъртоносен може да донесе фалшиво успокоение у някои и да ги откаже от ваксиниране. Заради това може да се окажем отново с голям брой заразени, които да изкарат тежко болестта и съответно процентът жертви пак да е много голям, а болниците - препълнени.

Точно една година след началото на ваксинационната кампания у нас България остава последна в Европа. 30% са завършилите ваксинационния си цикъл.

Това означава, че са близо 1 900 000 души, а общият брой на поставените дози е 3 655 362 според данните в единния информационен портал.

С бустерна доза

са едва 251 961

българи

В Европейския съюз над 78% от възрастните са ваксинирани през изминалата година, написа шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен в туитър.

От миналата седмица у нас вече се поставят ваксини срещу COVID и на деца над 5 г., като първите 10 дози бяха направени във Велико Търново. Засега обаче интересът към педиатричните ваксини не е голям.

На този фон средната заболевамост у нас бавно се покачва и отново наближава 300 души на 100 хил. население. По данни на Националния център по заразни и паразитни болести от последния работен ден - 23 декември, тя е била 297 на 100 хил. население.

13 области са

в червената зона

на ковид картата у нас. Вчера Видин отново влезе в нея, след като само три дни преди това - на 24 декември, излезе.

В жълтата зона са 12 области. Прави впечатление рязкото нарастване на новите случаи в отделни области на седмична база, отчетено към 27 декември. В Силистра то е с 20%, в Разград - с близо 16, в столицата - с 13, а във Велико Търново - с 11,5 на сто. 

Любомира Николаева
Любомира Николаева
Николай Витанов
Николай Витанов