Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Путин ще обмисли множество варианти, в случай че Западът не му даде гаранции за сигурността.
Путин ще обмисли множество варианти, в случай че Западът не му даде гаранции за сигурността.

Преговорите Москва - НАТО ще се проведат на 12 януари в Брюксел

Украинските неофашисти щели да превземат Кримския полуостров, ако Русия не го била анексирала през 2014 г., твърди руският военен министър Сергей Шойгу, цитиран от “Спутник”.

“Слава богу, че под ръководството на нашия президент през 2014 г. успяхме да запазим мира в Крим. Ако цялата тази публика - украински неофашисти, ултранационалисти, екстремисти и наемници на САЩ и европейски страни, бе стигнала до Крим, след преврата в Киев всички щяха да усетят последствията от тези действия”, изтъкна Шойгу.

Друг ключов министър в Москва - на външните работи Сергей Лавров, пък коментира, че НАТО бил геополитически проект за усвояване на територии след разпадането на СССР и Организацията на Варшавския договор. По думите му Русия не може да остане безучастна към факта, че НАТО е на прага на нейните граници.

По-рано генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг потвърди, че преговорите в рамките на съвета Русия - НАТО са насрочени на 12 януари в Брюксел.

“Разбира се, преговарящ няма да бъде Столтенберг, който като цяло е главен административен мениджър на секретариата на НАТО, а това ще бъдат ключовите членове на блока, преди всичко САЩ”, каза Лавров. В заседанието на съвета Русия - НАТО ще участват високопоставени военни на Руската федерация, Москва очаква същото и от алианса, отбеляза той.

Ръководителят на руското външно министерство подчерта, че делегацията на преговорите със САЩ за сигурността ще

изпълнява указанията

на президента Путин

“Ще изчакаме, първо, какво ще ни предложат американците в отговор и със сигурност ще работим въз основа на ясни, недвусмислени инструкции от президента”, каза той.

Самият Владимир Путин посочи, че ще обмисли множество варианти, в случай че Западът не откликне на настояването му за гаранции за сигурността относно разширяването на НАТО към Украйна, предаде АП. В отговор на въпрос каква ще бъде реакцията на Москва Путин посочи в свое изказване, излъчено по руската държавна телевизия, че “тя може да бъде най-различна”, и допълни, че “тя ще зависи от това какви предложения ще представят руските военни експерти”.

Разширяването на НАТО на Изток към страни като Украйна и към други страни, които са били част от Съветския съюз - това фактически е въпрос на живот и смърт за нас, подчерта говорителят на Кремъл. Дмитрий Песков заяви, че Русия е застрашена от “по-нататъшната експанзия на политическата и военната инфраструктура на НАТО”. Заради огромно струпване на руски военни край границите на Украйна през последните месеци западните страни и Киев обвиняват Русия в подготовка на инвазия в Украйна. Прессекретарят на руския президент Песков нарече подобна информация “безпочвена ескалация на напрежението”. Той подчерта, че

Русия никога никого не е нападала първа

и затова не представлява заплаха за никого.

Преди дни бившият руски външен министър Андрей Козирев изрази мнение, че Русия трябва да влезе в НАТО. По този повод настоящият първи дипломат отбеляза, че “за много руски политически фигури, преди всичко опозицията, Западът е безусловен идеал и безпрекословен лидер”.

“Те не виждат никакви пороци на Запад, не виждат никаква вреда в това, което Западът прави по целия свят, унищожавайки държави, унищожавайки държавността. И има такива, които просто искат да се подчинят на това, което се случва”, каза той.

Външният министър не изключи

Западът да иска една “малка война”

в Украйна, за да обвини после Москва

“Малката война” в Украйна ще се използва, за да се наложат санкции под подходящ предлог и да се потисне конкурентоспособността на Русия. Във връзка с това министърът обърна внимание и на пропагандираната на Запад позиция относно прилагането на превантивни санкции срещу Русия, според която ограниченията трябва да се въведат сега, но да бъдат премахнати, ако не се стигне до реална конфронтация с Украйна. “Ясно е, че те никога няма да бъдат премахнати”, обобщи Лавров.

Същевременно шефката на Еврокомсиията Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕС вече е подготвил санкции срещу Русия в отговор на евентуална ескалация на ситуацията около Украйна. “Европейските държави са единни, действат в координация със САЩ и НАТО. Ние отстояваме добри отношения с Русия, но това зависи от действията ѝ. Русия трябва да спре провокациите”, заяви Фон дер Лайен.

Според руския външен министър в отношенията между Москва и Запада няма идеология. “Това не е толкова идеология, колкото борба за влияние. Формата, която този живот, тази география може да приеме, може да се нарече вражда, съперничество и конкуренция. Ако Западът избере честна конкуренция, това ще бъде най-добрият изход от сегашната конфронтация, но това вече няма да бъде Западът.”

Заместникът на Лавров - Сергей Рябков, на свой ред заяви , че Русия “трябва да сложи край на напредването” на НАТО, нейната инфраструктура и способности на Изток. Той добави, че Москва призовава

алиансът да откаже членство

на Украйна и Грузия

Русия не блъфира, излагайки предложенията си към САЩ и НАТО за гаранции за сигурност, и ще направи всичко възможно, за да приложи това разбиране на Запад, посочи Рябков.

“Не блъфираме, когато казваме абсолютно категорично, че изискваме официално оттегляне на решението, че Украйна и Грузия ще станат членове на НАТО. Инфраструктурата на НАТО и всякакви мерки, които са провокативни за Русия, трябва да бъдат върнати към позициите, които съществуваха по време на подписването на фундаменталния акт Русия - НАТО през 1997 г. Това са нашите реални предложения, имаме сили и ние ще го направим”, каза той.

Преговорите между Русия и Запада за гаранции за сигурност може да се водят по различни пътища, но това не трябва да променя същността на предложенията на Москва, отбеляза Рябков.

Относно ненапредването на НАТО на Изток “въпросът е спешен, ескалацията е сериозна, проблемите са големи, трябва да сложим край на напредването на НАТО”, подчерта руският зам. външен министър.

Според дипломата тези, които настояват, че

Русия трябва да бъде “вкарана

в ъгъла като виновен ученик”,

подценяват какво може да се случи в бъдеще. “Те някак са загубили чувство за реалност, чувство за здрав разум, надявам се, че не са загубили чувство за самосъхранение”, обобщи той.

Смешно е да се коментира повишаването на бойната готовност на силите за бързо реагиране на НАТО заради предполагаемото струпване на руски войски близо до украинската граница. Съответните съобщения са или дезинформация, или опит да се изнерви Москва, каза Рябков.

Ръководителят на Чечня Рамзан Кадиров е уверен, че руският президент Владимир Путин няма да позволи на западните страни да разположат военни бази в Украйна, и заяви, че неговите хора са готови да излязат и “да изпълнят заповедта без проблем”, предава ТАСС. “А ние, пехотата, сме готови да върнем реда, абсолютно никакъв проблем”, каза Кадиров и отбеляза, че Киев води антируска политика.

Ракетният крайцер “Москва” се връща в пристанището на Севастопол на п-в Крим след проследяване на военни кораби на НАТО в Черно море през ноември.
Ракетният крайцер “Москва” се връща в пристанището на Севастопол на п-в Крим след проследяване на военни кораби на НАТО в Черно море през ноември.