Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бил Гейтс снимка Ройтерс
Бил Гейтс снимка Ройтерс

Основателят на Microsoft Бил Гейтс като цяло гледа към бъдещето с надежда, когато става въпрос за 2022 г. В същото време американският милиардер има известни притеснения, пише CNBC.

Наскоро Гейтс публикува в блога си публикация, озаглавена „Причини за оптимизъм след трудна година“. В нея той изрази няколко розови прогнози - от потенциалния край на пандемията от коронавирус до разцвета на метавселената.

Според него обаче този напредък може да бъде възпрепятстван от един специфичен проблем: недоверието на хората към правителствата. „Това е един от въпросите, които ме тревожат най-много през 2022 г.“, каза Гейтс.

Според основателя на Microsoft правителствените служби трябва да станат основните играчи в борбата срещу глобалното затопляне и да предотвратят нова пандемия. В същото време те ще могат да постигнат успех само ако хората им се доверят, предава "Фокус".

„Ако хората ви не ви вярват, те няма да подкрепят големи нови инициативи“, каза Гейтс. „Така че, когато удари голяма криза, е по-малко вероятно те да следват указанията, необходими за преодоляване на бурята“.

В същото време подобно недоверие беше особено изразено малко след избухването на пандемията: дезинформацията за коронавируса се разпространяваше активно както в САЩ, така и в останалия свят, което доведе до намаляване на ваксинираните в страната и забавяне победата над пандемията, смята милиардерът.

Гейтс отбеляза също, че нарастващото обществено недоверие към правителството се дължи до голяма степен на политически пристрастни заглавия и дейности в социалните медии, което предполага, че правителствата може да се наложи да регулират по-активно онлайн платформите за противодействие на дезинформацията.

Според милиардера е изключително важно този проблем да бъде решен възможно най-скоро. Гейтс се опасява, че без бърза намеса е по-вероятно американците да избират политици, които публично насърчават недоверието.

В същото време Гейтс осъзнава, че този проблем е изключително труден за решаване, а също така призна, че не знае как да продължи в бъдеще.

„Тук просто споделям идеи как можем да решим проблема. Но всъщност нямам отговор - каза той. „Смятам да продължа да търся и изучавам чужди идеи, особено тези, които се появяват сред младите хора. Надявам се, че поколенията, израснали в Интернет, ще излязат с нови идеи как да решат проблем, който е толкова дълбоко вкоренен в Интернет“.