Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нинова забрани да ги повишават, тъй като било нелоялна практика, защото се правело накуп, но с инфлацията за 2 г.

Повече от половината абонати ще плащат само с 1 лев повече, ако се стигне до повишение на месечните такси по абонаметни договори. Това заявиха от “Теленор”, след като вицепремиерът Корнелия Нинова заяви, че предлаганото увеличение било нелоялна практика и ще бъде спряно със заповед на Комисията за защита на потребителите.

От “Теленор” посочват, че все още не са получили такава заповед и ще изчакат нейното връчване, за да обяват следващите си стъпки. От телекома допълват, че са предложили индексиране на таксите с инфлацията за 2020-а и 2021 г. поради значителното нарастване на разходи заради поскъпването на ток, горива, различни продукти и услуги. Изчисленията показвали, че очакваното вдигане на таксите ще е до 5%. До този момент “Теленор” не се бил възползвал от правото на индексация.

От А1 също обявиха, че възнамеряват да вдигнат таксите според инфлацията за 2020 и 2021 г., а в отговор на Нинова казват, че ако се настоява да има вдигане на цените за всяка година поотделно, то тогава потребителите ще бъдат поставени в по-неизгодно положение и ще плащат по-високи цени. Изчислбенията на А1 също показват, че средното увеличение на таксите ще около 1 лев.

Както винаги досега, и при този случай ще разчитаме на диалогичност от страна на държавните институции, тъй като се стремим да бъдем максимално прозрачни и коректни в отношенията си с крайните потребители, посочват от А1.

Намарение за увеличение на такси има и от “Виваком”, но официално съобщение за това от компанията не бе оповестено.

По-рано вицепремиерът Корнелия Нинова обяви, че ще бъде издадена заповед, с която се забранява вдигането на таксите, тъй като това било нелоялна практика. Това е заключение на Комисията за защита на конкуренцията след извършен анализ.

Операторите възнамерявали да вдигнат цената накуп, но с инфлацията за две години - 2020 и 2021, обясни Нинова.

“Искаме да ги предупредим, че ако го направят, ще приложим всички механизми и законови мерки, с които да не допуснем това. Те са няколко: налагане на глоба е най-малкото, тя е в размер от 1000 до 30 000 лева. Но и второ, ще се обърнем към съда, за да поискаме, ако заповедта ни бъде обжалвана, да се приложи предварително изпълнение, тоест да не се пристъпва към увеличение на цената”, посочми Нинова.

Тя допълни, че ще постави акцент в работата на Министерство на икономиката и индустрията върху защита на потребителите, Щели да бъдат положени всички усилия те да почувстват, че държавата стои зад тях, че защитава техните права с всички правомощия, които има.

Нинова обяви още, че с неправителствени организации за защита на потребителите била обсъдена идеята за създаване на общи екипи и да се възстанови работата на Националния съвет за защита на потребителите, който не се е събирал от повече от 2 години. “До ноември тази година в КЗП са подадени 21 000 жалби - това показва колко хора са засегнати от най-различни казуси”, изтъкна Нинова.