Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът започна без встъпително слово, “за да бъде по-интересно”.
Президентът започна без встъпително слово, “за да бъде по-интересно”.

Руският президент даде годишната си пресконференция и благодари на Дядо Мраз за поста си

Русия “ясно и точно” е дала да се разбере, че “по-нататъшно придвижване на НАТО в източна посока е неприемливо”. Това заяви руският президент Владимир Путин на редовната си годишна пресконференция, цитиран от Ройтерс.

“Да не би да поставяме ракети съвсем до границите на САЩ? Не. Тъкмо САЩ пристигнаха с ракетите си у нас, намират се на прага на нашия дом - продължи той. - Нима това е някакво прекомерно искане - да не се поставят повече никакви ударни системи край нашия дом. Е, какво необичайно има тук?”

Руският президент получи десетки въпроси, но и самият той попита и как биха реагирали американците, ако Москва разположи свои ракети на границата на Мексико или на Канада със САЩ.

“А да не би Мексико и САЩ да не са имали никога териториални въпроси? А на кого е принадлежала Калифорния? Ами Тексас, позабравили сте май? Никой не си спомня за това така, както си спомнят сега за Крим. Но и ние гледаме да не си припомняме

как се е формирала въпросната

Украйна, кой я е създал - Ленин,

Владимир Илич, когато е създавал Съветския съюз. Съюзният договор от 1922 г. и конституцията от 1924 г., наистина след смъртта му, но е създадена според неговите принципи”, каза Путин.

Ежегодната пресконференция на руския президент е 17-а поредна за него. Той разговаря с журналисти в този формат всяка година от 2001 г. - с пауза от 2008 до 2012 г., когато днешният държавен глава бе премиер. Мащабът на тези прояви е уникален в световната практика, изтъква ТАСС. Най-кратката му годишна пресконференция бе първата през 2001 г. - 1 час и 35 минути, а най-дългата през 2008 г. - 4 часа и 40 минути.

Тази година тя продължи близо 4 часа и се състоя присъствено в московската изложбена зала “Манеж”. Акредитирани бяха 507 журналисти, сред които както чуждестранни, така и много представители на регионални медии. Държавният лидер започна пресконференцията без традиционното встъпително слово. “Така ще е по-полезно и по-интересно за всички”, обърна се той към своя прессекретар Дмитрий Песков. Темите се въртяха между сериозни въпроси и зрелище, като някои репортери бяха облечени в костюми и вдигаха табели, за да привлекат вниманието на президента. Един журналист дори дойде, облечен в костюм на Снежанка.

Владимир Путин благодари на Дядо Мраз затова, че му е помогнал да стане президент, и призова митичната фигура за помощ за осъществяването на плановете на Москва. Путин за пръв път стана президент на Нова година през 1999 г., когато първият постсъветски държавен глава на Русия Борис Елцин неочаквано подаде оставка и Путин, който тогава беше министър-председател, пое ролята.

“Моите отношения с Дядо Мраз винаги

са се развивали по добър начин”,

отбеляза Путин, като допълни: “Благодарен съм му, че мога да се срещна с вас в това ми качество.” Нетрадиционната тема дойде от въпрос на журналист, базиран във Велики Устюг - град в северозападната част на Русия, който е дом на Дядо Мраз. Поводът е съдебно дело, заведено от лице, твърдящо, че руският Дядо Коледа не бил изпълнявал желанията му в продължение на 23 години. “Мога да се застъпя за Дядо Мраз и да напомня на ищеца, че Дядо Мраз изпълнява само желанията на момчета и момичета, които са били добри”, посочи Путин, добавяйки, че ищецът трябвало “да анализира поведението си”.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков съобщи в началото, че пресконференцията ще бъде класическа - “със свободен дневен ред, свободни въпроси и изчерпателни отговори”. Темите не се определяли специално, но са “лесно прогнозируеми”.

Очаквано горещият въпрос, който вълнуваше международните медии бе, струпването на войски край границата на Украйна. По повод исканите от Русия гаранции за сигурност Путин обяви, че засега като цяло вижда положителна реакция от страна на САЩ. “Американските партньори ни казват, че са готови тази дискусия,

тези преговори да започнат в

самото начало на годината в Женева

И двете страни са назначили свои представители. Надявам се развитието на ситуацията да тръгне именно по този път”, каза руският лидер. По-нататъшните действия на Москва обаче ще зависят не от хода на въпросните преговори със САЩ, а от това дали безусловно ще се гарантира сигурността на Русия днес и в историческа перспектива, подчерта стопанинът на Кремъл.

“Не е важен ходът на преговорите, важен е резултатът. Нито един сантиметър на изток - ни казваха през 90-те години. И какво? Те ни измамиха. Имаше пет вълни на разширяване на НАТО. Ракетни системи се появяват в Румъния и Полша. Ние ли дойдохме при тях? Те дойдоха при нас”, подчерта Путин.

По повод анексирането на Крим руският лидер заяви, че Москва не можела спокойно да гледа кървавия преврат в Украйна през 2014 г., когато “убиваха и подпалваха хора”.

“Как можехме да откажем на Севастопол и Крим, на хората там, и да не ги вземем под своя закрила, под крилото си. Невъзможно нещо. Поставиха ни в ситуация, в която нямаше как да постъпим иначе. Или сме могли съвсем безучастно да гледаме какво става на югоизток, в Донбас?”, запита риторично той. Властите в Украйна изтласкват руснаците и рускоезичното население от териториите, исторически обитавани от тях, смята Путин.

По повод покачилото се напрежение шефът на НАТО Йенс Столтенберг отправи коледен призив към Путин да използва предстоящия празничен сезон, за да изтегли руските войски от украинската граница. В интервю за ДПА Столтенберг изрази готовност за диалог, но отхвърли идеята алиансът да откаже приемане на Украйна.

Европа сама е създала

газовите си проблеми

и сама трябва да ги разреши. Една от причините за това е фактът, че властите на континента са наложили твърде много регулации на петролните и газовите компании, които така не могат да инвестират в увеличение на добива, подчерта Путин. Русия не може да бъде винена за енергийните проблеми на Европа и рекордните цени на природния газ на Стария континент, добави той и посочи, че енергийният концерн “Газпром” изпълнява всичките си договорености. Доставеният газ е в уговорените количества. Компанията дори е увеличила износа, посочи Путин. Руският президент предупреди Европа, че трябва да си гарантира дългосрочни договори за доставка.

По другата гореща за чуждите медии тема - за руския опозиционер Алексей Навални, Владимир Путин подчерта, че западните страни така и не са представили нито един материал, който да потвърди евентуалното му отравяне. По думите на руския лидер Москва предлагала на Запада руски експерти “да пристигнат там и да поработят заедно” с тях.

Местните медии очаквано задаваха множество въпроси за пандемията от коронавируса. Президентът обяви, че разчита в края на първото или през второто тримесечие на 2022 г. в страната да се постигне колективен имунитет на ниво 80%.

Разстоянието от масата, на която седеше Путин, и местата за журналистите бе близо 20 метра.
Разстоянието от масата, на която седеше Путин, и местата за журналистите бе близо 20 метра.