Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Радка Аргирова
Проф. Радка Аргирова

Според нея след Омикрон варианта има сериозни постковид последствия

„След Омикрон има сериозни постковид последствия. Получават се усложнения с най-различни органи - бели дробове, бъбреци, дори се появява мозъчна мъгла. Тя се проявява в затруднение с паметта и дори с възпроизвеждането на изминали събития. Това се наблюдава често, автори твърдят, че около 30% от прекаралите COVID-19 забравят и не могат да си спомнят някои неща", заяви в ефира на „Здравей, България” по Нова тв вирусологът проф. Радка Аргирова, която стана съветник на премиера Кирил Петков.

Тя посочи, че след 2-3 месеца човек се възстановява, но при някои хора отнема повече време. Вирусологът препоръчва 2-3 месеца, след като преболедуване от COVID-19, да се направи снимка на белия дроб, кардиограма, проби на черния дроб.

„Ние се намираме в нова ситуация. Не е завършила тази вълна, обособена от делта варианта, очакваме омикрон, аз дори мисля, че вече имаме. Но трябва да се докаже чрез секвениране. Започва и тази вълна. В края на януари очакваме и грип. Тази ситуация, на фона на много малкия процент ваксиниране и на новото правителство, изисква нови решения”, обясни проф. Аргирова.

Според нея вирусът се разпространява страшно бързо и е възможно темповете на заразяване да скочат.

„Този вариант не предизвиква особено тежко състояние и протичане на заболяването. Това се отнася за хора, които са ваксинирани, особено с трета доза. Между 70-80% от хората с бустерна доза са предпазени от Омикрон. Може би няма да се стигне до препълване и криза на болниците”, посочи проф. Аргирова.

Тя обясни, че след ваксинация с AstraZeneca, бустерната доза трябва да бъде задължително с Pfizer. Ако сте ваксиниран с Pfizer, може да си поставите от същия препарат или половин доза от Moderna. Започната е работа и върху панкоронавирусна ваксина, която да предпазва от всички известни варианти на коронавируса.

"Няма да прибързваме с мерките срещу коронавируса и няма да налагаме локдауни.

Всички бъдещи мерки ще бъдат добре обмислени. Няма да прибързваме и с решенията за учениците. Всичко ще бъде рално съобразено. Това, за което най-много се стараем, е да не позволим България да стане COVID гето. Защото с този страшно нисък процент на ваксинация започваме да бъде застрашени от това, че е възможно да има икономически последствия", предупреждава проф. Аргирова.