Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мая Манолова
Мая Манолова

l Това е фалшив слух, пише тя, но споделя неофициално, че е отказала подобна оферта

l Бивши съпартийци от БСП обаче съзират реално нейно желание за този пост

l Неопитните депутати от “Продължаваме промяната” или пазят мълчание, или просто нямат информация

Мая Манолова атакува през фейсбук мобилните оператори за новите “инфлационни” цени на услугите в деня, в който за пореден път в медиите се развива версията, че неуспялата да влезе в парламента дама ще замести Сотир Цацаров в комисията “Антимафия”.

Бившият омбудсман и лидер на гражданската платформа “Изправи се БГ!” часове по-късно пак в социалните мрежи написа: “Слухът, че ще оглавявам КПКОНПИ, е фалшив. Никога не съм имала такива планове и никоя медия не се е свързвала с мен по темата”. И пожела “Весели празници!” - вероятно на недоброжелателните медии.

Междувременно обаче Комисията за защита на потребителите все пак започна проверка на телекомите и Манолова прибави точка в графата “лична ефективност”.

“24 часа” опита да събере информация

докъде свърша слухът за

“Цацаров в пола”

- обсъждана ли е кандидатурата на Мая Манолова в коалиционния формат.

“Не!”, бяха категорични източници от 3 от партиите в коалицията - БСП, ИТН и ДБ.

Хората на Корнелия Нинова, Слави Трифонов и Христо Иванов не гледат сериозно на подобна кадрова идея.

От първата сила обаче - “Продължаваме промяната”, няма ясен сигнал дали Манолова е техен човек. Неопитните все още депутати избягват да правят подобни неофициални коментари. Знае се, че

Кирил Петков симпатизира на

енергичната Мая

Манолова и е имало вероятност тя да оглави листи на ПП на последните избори. Защо това не се случи, никой не се наема да обясни.

Според източници от БСП иначе изглеждало логично “техните някога червени” Манолова и Бойко Рашков да бъдат предпочетени от новата първа сила да свършат работата по отстрелване на настоящи олигарси и бивши министри. Така “Продължаваме промяната” щяла да продължи да играе “доброто ченге” в коалицията, усмихват се опитни депутати социалисти.

Парламентарните слухове дори описват среща, поискана от самата Манолова, с Кирил Петков и Асен Василев преди изборите, но партньорите им нямат информация за ясна договорка за поста на Цацаров.

Самата Манолова тия дни е споделила по време на два свои разговори на други теми, че лидерите на “Продължаваме промяната” са я поканили действително за стола на Сотир Цацаров, но тя им отказала.

Така единствената официална информация на тема комисия “Антимафия” остава написаното във фейсбук от самата Манолова, че новият ѝ пост е фалшива информация.

На последните избори от “Изправи се БГ! Ние идваме!” не криха симпатии към Кирил Петков и Румен Радев. Въпреки че случайно или не, Мая се засичаше и снимаше с кандидат-премиера, това не й помогна да мине 4-процентната бариера за парламента.

Веднага

след изборите се заговори, че Манолова

е готвена за социален министър

в бъдещото правителство. Особено след като в коментар преди вота Кирил Петков заяви, че би се радвал социалната политика да е на ИБГНИ, които имали много силен ляв фокус върху тези дейности.

“Аз работа не си търся, защото си имам адвокатска кантора и ще имам време да си приведа делата в ред”, коментира тогава Манолова.

Почти 40 дни след изборите медийните ѝ изяви бяха спорадични и тя напомняше за себе си с позиции във фейсбук по теми като сметопочистването в София (когато “Продължаваме промяната” изненадващо дадоха знак, че могат да поискат предсрочни избори в столицата). Не одобри обявените от министерството на икономиката мерки за подкрепа на икономиката в криза (когато Корнелия Нинова влезе в правителството на Кирил Петков точно в това министерство).

Възможно е и слухът за социалното министерство, и този за КПКОНПИ

да са пуснати, за да се види реакцията

на коалиционните партньори.

Иначе управляващите имат твърдо намерение да преструктурират комисията и да се разделят с председателя ѝ Сотир Цацаров, но още не са предприети конкретни стъпки в тази посока.

Намеренията им са КПКОНПИ да се раздели на две - комисия против корупцията и друга - за отнемане на незаконно придобитото имущество. Идеята на правосъдното министерство е комисията против корупцията да получи и

разследващи правомощия,

подобно на НАП и митниците

Правосъдният министър Надежда Йорданова повтаря почти всеки ден, че се подготвя разделянето на две на комисията и че нито Цацаров, нито Гешев ще запазят своите постове. (24часа)

Проверяват дали скокът на цените при

телекомите е записан в договорите с клиентите

Комисията за защита на потребителите (КЗП) извършва проверка на обявените намерения на мобилни оператори за повишаване на цените на телекомуникационните услуги по действащи договори с потребители. Това съобщиха от регулатора.

Проверката има за цел да установи дали планираните промени биха били в съответствие с клаузите в конкретните договори и с одобрените общи условия. Комисията проверява и коректността на представянето на новите параметри, периода и обхвата на прилагане.

Повод е обявеното намерение от “Теленор” и А1 за повишение на месечните такси по абонаментните планове с нивото на инфлацията. От двата оператора отказаха коментар за проверката на КЗП, но още веднъж напомниха, че възможността за промяна в договорите, включително и на месечната такса, е вписана като част от общите условия, които се подписват от потребителите.

Във вторник от “Теленор” и “А1 България” обявиха, че вдигат месечните такси по абонаментните си планове заради инфлацията. От “Теленор” посочват, че очакваното увеличение е с близо 5% и ще бъде отразено във фактурите, които ще бъдат издадени след 5 февруари. От компанията обясняват, че поскъпването се налага, за да могат да продължат с предоставянето на висококачествени услуги и в съответствие с условията на договорите.

И уточняват, че официалният средногодишен индекс на потребителските цени за 2020 г. е 1,7%, а за 2021 г. ще бъде публикуван от НСИ през януари 2022 г.

Мотивите на А1 са идентични, както и предвижданото увеличение. От телекома добавят и това, че подобни промени са предвидени в договорите и те няма как да бъдат прекратени, без да бъдат платени всички дължими месечни такси до края на договора. В сряда стана ясно, че и “Виваком” планира вдигане на месечните такси заради инфлацията, като увеличението щяло да е минимално. (24часа)

Сотир Цацаров
Сотир Цацаров
Надежда Йорданова
Надежда Йорданова