Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Будините са велика и многолюдна нация. Очите на всички са много светли, а бузите им румени. Те имат град, изцяло построен от дърво, наречен Гелон – център на Скития. Обграден е от високи дървени стени, всяка дълга по 30 стадия (гръцкият стадий е равен на 178 м – бел. авт.). Къщите и храмовете им също са дървени, като някои от тях са обзаведени в гръцки стил. Почитат Дионис на всеки две години с празници и гуляи.“

Този разказ на древногръцкия историк Херодот е част от първата му книга „История“ в главата, посветена на Скития. Учените отдавна търсят града и въпреки това не можеха да посочат точното му местоположение. Едва сега, благодарение на анализи от експедиции, проведени между 2016 и 2019 г., те доказаха, че Гелон е на територията на украинския град Билск.

За да стигнат до тези заключения, изследователите подробно проучват всяка дума от книгата на древногръцкия историк.

Херодот пише тези бележки, докато е на първото си дълго пътуване из Скития. В книгата си допълва, че жителите на Гелон са както будини, така и гелони и говорят скитски и отчасти гръцки език. Будините били коренното население на този град и били номади. Хранели се с борови шишарки. Противно на неговите очаквания, гелоните били по-интелигентен народи се занимавали със земеделие и градинарство и дори консумирали хляб. Двете племена се различавали по всичко, дори и по цвета на кожата.

Земята на мистериозния дървен град била покрита с гъсти гори, а в средата имало огромно езеро, заобиколено от блата и тръстики. От него местните ловeли видри, бобри и „други животни с четириъгълна муцуна“. Историците смятат, че Херодот е имал предвид лосове. В своите разкази древногръцкият учен отбелязва изумлението си от факта, че будините използвали кожата на тези животни, за да подплатяват дрехите си, а с тестисите на бобрите създавали лекарство против болести на женските полови органи.

Именно затова мистериозният град разпалваше десетилетия въображението на поколения археолози, но точно тази експедиция попадна на няколко сериозни следи. През 2019 г. те откриха гробове на богати, могъщи жени в некропола на град Билск. И проучването им окончателно затвърди хипотезата, че на това място се е помещавал Гелон.

За новите открития, четете в новия брой на списание "Космос".