Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доц. Ангел Кунчев
Доц. Ангел Кунчев

Очакването ми за хода на пандемията от коронавируса след възникването на Омикрон не е много оптимистична в краткосрочен план. Възможна е нова вълна или вълни. Но вирусът май тръгва по обичайния еволюционен път - да се приспособи към нас и ние към него, каза по Нова тв главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Експертът очаква това да се случи до края на следващата година.  

Доц. Кунчев се включи в ролева игра с водещия в студиото и отговаряше на въпроси на "родител" от позиция на "лекар на терен". 

На въпрос има ли смисъл 5-годишното дете да бъде ваксинирано, Кунчев препоръчва това да бъде направено, за да му бъде осигурена пълна безопасност.

„Човек може да го кара по-леко, но това не значи, че не е преносител на вируса. Ваксинираният пази най-вече околните, но преди всичко той има имунитет за самия себе си”, посочи той.

Според здравния инспектор над 5 млн. деца са ваксинирани в САЩ и при нито едно от тях няма развито автоимунно заболяване в следствие на ваксината. Миокардитите са изключително рядка реакция, която се среща само при възрастните.

Няма основание да се говори и за репродуктивни проблеми, категоричен беше доц. Кунчев.

Колкото сме по-подготвени, толкова по-леко ще мине вълната, смята здравният инспектор

„Вирусът търси начин да заобиколи имунитета ни, вероятно ще се появяват нови щамове. Това е война. Ние имаме няколко основни оръжия – дезинфекция, мерки, най-вече ваксината, а вирусът ще вади нови варианти”, заяви в ефира на „Здравей, България” главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Противоречиви са данните, които получаваме за Омикрон. Всеки ден започва с преглед на ситуацията във Великобритания, Нидерландия и други страни. На среща преди дни експерти описаха ситуацията така – „В момента не сме във вълна, в момента сме в цунами”. Нарастването в Западна Европа е изключително рязко, броят на засегнатите от вируса е много голям, но тежестта не е толкова голяма. Колкото сме по-подготвени, толкова по-леко ще мине при нас вълната. Проблемът е, че ние не сме”, смята доцентът.

Той посочи, че в посочените от него държави вълната преминава по-леко заради високия брой ваксинирани.

„Вирусът търси начин да заобиколи имунитета ни, вероятно ще се появяват нови щамове. Това е война. Ние имаме няколко основни оръжия – дезинфекция, мерки, най-вече ваксината, а вирусът ще вади нови варианти. Ако нещата протекат като при Великобритания, възможно е болниците отново да се препълнят”, прогнозира здравният инспектор, без да посочва точна дата за разпространението на Омикрон в България.

Кунчев припомни, че случаи на новия щам вече са регистрирани в съседни на страната държави като Румъния и Гърция. Въпрос на време било да дойде и у нас, а медиците ежедневно секвенират проби и следят дали това се е случило.