Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Путин изслушва началника на Генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов по време на заседание в Министерството на отбраната.
Путин изслушва началника на Генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов по време на заседание в Министерството на отбраната.

Руският лидер притеснен, че хиперзвукова ракета на САЩ стига Москва само за 5 минути

Владимир Путин предупреди, че е готов да предприеме военни мерки в отговор на неприятелските западни действия в Украйна. Досега не е имало по-ясен знак, че руският президент се подготвя за война, коментира в. “Дейли мейл”. Говорейки на среща в министерството на отбраната, Путин каза, че Русия ще “реагира строго на неприятелски стъпки”, подчертавайки, че “имаме пълното право да го направим”.

Изказването на руския президент идва само дни след като Русия представи списък с искания към НАТО, включително Украйна никога да не може да се присъедини към алианса, а силите ѝ да бъдат изтеглени от бившите съветски държави.

Руският лидер посочи, че се надявал на конструктивни разговори с Вашингтон и Брюксел относно исканията за гаранции за сигурност. “Въоръжените конфликти и кръвопролитията абсолютно не са нещо, което бихме избрали, не искаме такъв сценарий”, увери Путин. Той настоя, че предложенията на Русия не били ултиматум, но тя

нямало накъде

да отстъпва във

връзка с Украйна

Междувременно започнаха преговорите между Москва и Вашингтон по въпроса за гаранциите. Кремъл обяви, че водят разговори на високо ниво, но все още няма постигнати споразумения. Белият дом коментира само, че ще “обсъди” списъка със своите съюзници, но добави, че не е готов да даде никакви обещания, тъй като не може да се допусне Русия да се меси в политиката за сигурност на други държави.

Руският журналист Константин Егерт коментира нетрадиционния подход, при който руското външно министерство публикува проектите за договори със САЩ и с НАТО. Според него “да публикуваш собствения проектодоговор още преди началото на консултациите с партньора - това, меко казано, е доста необичаен ход в съвременната дипломатическа практика. И много характерен за периода 1938-1941. Защото по същината си това е чисто и просто ултиматум”.

Егерт посочва, че Кремъл изисква от Запада да се отрече от Букурещката декларация, която отвори перспектива за членство в НАТО на Украйна и Грузия. Изисква от него също така фактически да прекрати военнотехническото сътрудничество с Киев и да се откаже от разполагането на определени видове оръжие на собствената си територия - тоест в страни - членки на алианса. От изказванията на руски официални лица пък ставало ясно, че Москва очаква от Вашингтон да принуди Киев да въведе специален статут на двата региона в Източна Украйна, които фактически са изцяло под контрола на Кремъл. “Ако наистина бъдат изпълнени условията, съдържащи се в проектодоговора на руското МВнР, тогава

НАТО ще престане да

съществува като 

самостоятелна организация,

а Украйна ще изгуби суверенитета си. Излиза, че отговорът на кремълския ултиматум е предизвестен: той явно ще бъде отрицателен. А оттук следва, че руското ръководство съзнателно води нещата към конфликт”, коментира журналистът Константин Егерт.

От седмици САЩ предупреждават, че Путин, изглежда, подготвя десетки хиляди войници, танкове и артилерийски оръжия за нахлуване в Украйна, но руският президент настоява, че това е само за отбрана. Шефът на държавната информационна служба “Ръша тъдей” Дмитрий Кисельов, известен като говорителя на Путин, стигна дори до заплахи, че ще “опре пистолет в главата на Америка”, ако сили на НАТО бъдат разположени в Украйна. Той предупреди алианса да се оттегли, “в противен случай всички ще бъдат превърнати в радиоактивна пепел”.

“Имаме нужда от дългосрочни правно обвързващи гаранции”, каза Путин на срещата във вторник, въпреки че предупреди да не се вярва много на думата на Америка. “САЩ лесно се оттеглят от всички международни договори, които по една или друга причина стават безинтересни за тях”, добави той.

Русия “не може да позволи” на Запада да постави оръжия толкова близо до Москва, добави той. “Ако тази инфраструктура се раздвижи, ако ракетните системи на САЩ и НАТО се появят в Украйна, тогава времето им за полет до Москва ще бъде намалено до 7-10 минути, а с разполагането на хиперзвуково оръжие - до пет”, каза Путин.

Говорейки на същото заседание във военното министерство, министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу отбеляза, че

САЩ били разположили

около 8000 войници близо

до руските граници

и заедно със съюзниците от НАТО често извършвали полети със стратегически бомбардировачи близо до Русия. Опитите на НАТО да привлече украинската армия в дейностите на алианса представлявали заплаха за сигурността, настоя Шойгу.

Американските частни военни компании, разположени в Донецка област, готвят провокация с химически вещества в Източна Украйна, заяви Шойгу, цитиран от РИА Новости. “Цистерни с неидентифицирани химически компоненти са доставени в градовете Авдеевка и Красни Лиман за извършване на провокации”, обяви той. Според руското военно министерство в региона са пристигнали около 120 представители на американски частни военни компании, които обучават украински специални части.

В същото време Украйна вече е съсредоточила в Донбас половината от личния състав на армията и обстрелва опълченците, включително с използване на забранена техника, твърди РИА Новости.

На фона на нарастващото напрежение Вашингтон посъветва всички американски граждани да не пътуват до Украйна поради непосредствената заплаха от руска инвазия. Предупреждението се съдържа в сигнал за пътуване, издаден в понеделник, който повиши нивото на тревога за Украйна до четири - най-високата скала.

Държавният департамент също така призова американците да бъдат бдителни заради “престъпността и гражданските протести”. В препоръките се посочва, че ако американци все пак заминат за Украйна, те трябва да знаят, че при нападение на Русия посолството на САЩ в Киев ще има ограничени възможности да им оказва консулска помощ, включително да съдейства на граждани на САЩ да напуснат Украйна.