Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Производителите на ток от възобновяеми източници са всъщност най-печеливши от мораториума на цените.
Производителите на ток от възобновяеми източници са всъщност най-печеливши от мораториума на цените.

Имало депутат с 50 централи от по 30 киловата, твърди енергийният експерт Иван Хиновски, но не съобщава кой

Има депутат с 50 ВЕИ централи от по 30 киловата, познавам го лично, има и други, заяви енергийният експерт и бивш депутат от “Има такъв народ” Иван Хиновски по bTV. Преди дни - по време на дебатите по въвеждането на мораториума върху цените на тока, парното и водата, темата стана повод за скандал в пленарната зала.

Според него обаче е трудно да се направи пряката връзка, че това е в техен интерес, защото официално фирмите не са на народните представители.

И пред “24 часа” Хиновски отказа да каже кои са тези депутати с малки ВЕИ-та, за собствеността им върху тях можело да се съди само по лобирането им за присъединяване към мрежата на електроразпределителните дружества.

Малките соларни централи върху покриви останаха единствените с преференциални цени на електроенергията, затова доста хора се насочиха към този бизнес - върху изоставени къщи по селата да изграждат малки соларни инсталации.

В енергетиката единствените печеливши от мораториума върху цените на тока за бита са ВЕИ-тата, коментираха източници, близки до регулатора в деня на гласуването му в парламента.

С мораториума се замразява и прогнозната пазарна цена, която е 119 лв. за мегаватчас. За всеки вид възобновяем източник има отделна прогнозна цена на тока, за енергията от фотоволтаици тя е 11,53 лв., а за вятърната - 114,40 лв.

Тарифата е нужна, защото премиите на ВЕИ-тата се определят на база разликата между преференциалната цена, която имат по договор, и прогнозната пазарна. За централи от периода 2012-2014 г. при 400 лв. цена за изкупувани и 119 лв. прогнозна пазарна към 1 юли премията е 288,47 лв. за мегаватчас. КЕВР определи от 1 януари прогнозна цена от 293 лв., а за фотоволтаици - 274,96 лв. Така премията щеше да падне на 125,04 лв., или два пъти по-малко.

Представителите на асоциациите на ВЕИ-тата бяха категорично против определената от КЕВР прогнозна цена от 1 януари. От комисията поясниха, че на годишна база от фонд “Сигурност на електроенергийната система” се изплащат 350 млн. лв. премии. С проекта за решение, с което се въвежда по-висока прогнозна пазарна цена, която все пак е много по-ниска от реалната на месечна база, КЕВР всъщност зануляваше премиите.

С мораториума на ВЕИ-тата ще им бъдат изплатени между 200 и 250 млн. за тези четири месеца, сметнаха експерти, според които това е свръхприход.