Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Част от находките
Част от находките

За първи път колекция от такъв машаб постъпва в Националния археологически музей

Националният археологически институт с музей при БАН (НАИМ при БАН) получи за фонда си иманярски находки, върнати в пределите на Р България. 

Става дума за близо 700 предмета, открити във Великобритания, благодарение на успешните действия на ГДБОП и Министерство на културата и съвместното им сътрудничество с чужди служби, ЕВРОПОЛ и ИНТЕРПОЛ. Находките имат разнообразен произход като обекти и хронология, което разкрива сериозно организирана дейност за износ на ценности.

„За първи път колекция от такъв мащаб се връща в Националния археологически институт с музей. Предстои ни работа по определяне автентичността на предметите. От една страна, основният проблем със спасени находки е изваждането им от контекста. Липсата на информация къде и при какви обстоятелства са намерени, ограбва тяхната история и познанието за културно-историческото ни наследство. От друга, разпространението на фалшификати става все по-масово и България се превръща в източник за фалшиви ценности“, сподели доц. д-р Христо Попов, директор на НАИМ при БАН.

Върнатите предмети включват над 600 монети, сред които болшинството са от римско време, но с различен произход и широк времеви диапазон – републикански, императорски и провинциални. Открояват се златни гръцки статери. Сред находките са още бронзови накити (фибули, пръстени и други), фигурка на конник и др. Предметите са оценени на десетки хиляди лева. Експертизата им е извършена от английски и български специалисти в Британския музей.

Прибирането у дома на това национално богатство става възможно в рамките на Директива 93/7 на Съвета (ЕИО) от 15 март 1993 г., която осигурява механизми и процедура за връщането на защитени културни ценности, незаконно изнесени от държави-членки на ЕС. Предметите са открити от полицията в Кент в специален тайник в автомобил на български гражданин в края на 2020 г. Установено е, че това са археологически културни ценности с произход от България, обект на незаконен износ от страната. Иззетите предмети са върнати на представители на Министерство на вътрешните работи и Министерство на културата през юли 2021 г. след приключване на съдебните дела във Великобритания.

След официалното им връщане, находките ще преминат процедура по установяване на автентичността и ще станат част от фонда на НАИМ при БАН.

Ето част от находките - вижте снимките.