Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Борислав Колев пристига на заседанието в Апелативния съд.
Борислав Колев пристига на заседанието в Апелативния съд.

Клиентът ми още желае да съдейства, защото не е основното действащо лице, твърди адвокатът му Христо Ботев

Обвиняемият Борислав Колев припадна в съда малко преди да чуе окончателното решение за мярката му за неотклонение

Борислав Колев още иска да съдейства на разследването, защото той не е основното действащо лице. Не е негова вината, че не е дал показания. Това заяви пред апелативния съд в София адвокат Христо Ботев, който защитава обвиняемия за пране на 53 млн. лв., отпуснати за строителството на лот 5 от магистрала “Хемус”. Според защитника Борислав Колев никога не е отказвал съдействие по разследването и никой не е казвал какво очаква да разкрие той.

“Удобно е

той да е

главното

действащо

лице, но

очевидно

има и

други,

които не са разследвани”, каза адвокат Ботев и по-късно загатна за мъж, който е свързал един от пълномощниците на фирмите, от които са теглени парите, с клиента му.

В четвъртък апелативният съд трябваше да реши окончателно каква да е мярката за неотклонение на Колев. Софийският градски съд му наложи “домашен арест”, а прокуратурата протестира с искане да бъде задържан под стража.

До решение на втората инстанция обаче не се стигна. Докато съдът четеше определението си след съвещание и при влизането на служители от Главна дирекция “Охрана” в залата заедно с магистратите, на Борислав Колев му прилоша. По молба на адвокат Ботев му позволиха да седне на парапета зад него.

Минута по-късно

мъжът се

строполи на

земята

Пръв на помощ се притече брат му Иво, който също беше дошъл в залата, за да го подкрепи. След намеса и на съдебната охрана беше повикан лекар. Пристигна линейка и Колев бе изнесен от залата с количка. До края на деня състоянието му не позволи заседанието да бъде продължено и така не стана ясно какво е решението на съда.

Прокуратурата настояваше за задържане под стража или в краен случай потвърждаване на мярката му “домашен арест”. Според адвокат Ботев клиентът му трябва да бъде освободен, защото обвинението за пране на пари не е доказано от материалите по делото.

“Прокуратурата трябва да посочи

кое е първичното

престъпление,

с което са

набавени

тези пари,

каза защитникът. Според него 5-те дружества, обявени за кухи, от чиито сметки са изтеглени 53-те милиона лева, са имали наети работници, техника и обекти, на които са строили, извън “Хемус”.

“Няма логическа връзка на тези пари с “Хемус”, категоричен е Христо Ботев.

Прокуратурата обаче настоява, че Борислав Колев е в края на веригата на парите. Според пледоарията на държавното обвинение “Водно строителство - Благоевград” не е имало капацитет да изпълни договорите си с държавната “Автомагистрали” ЕАД и затова милионите са преведени на “Булстрой ИГ”, откъдето парите са потеглили по сметки на петте дружества, контролирани от Колев.

Един от пълномощниците за тегленето на сумите бил намерен от обвиняемия пред центъра по хемодиализа в Монтана.

Докато миел колата си на автомивка пък, Колев казал на един от свидетелите да търси роми за подставени лица във фирми. За регистрацията на бушоните поставил изискване в имената им да присъстват думите “билдинг” и “строй”.

Според адвоката обаче дружествата, за които се твърди, че са регистрирани под контрола на Колев, всъщност са основани през 2008 и 2012 г. А свидетелят Данаил Георгиев заявил при разпита си, че

давал пари на

починалия

Методи Бачев,

а с Борислав Колев отношенията му се влошили, след като му дал джип вместо пари.

Друг от свидетелите е Тома Янков от Мездра, пълномощник на “Левента 90”, от чиято сметка са изтеглени 12 млн. лв. В показанията си Янков говорил за човек, който го е търсил за работа и му посочил “Боби”. “Кой е този господин, който е насочил Янков към тази дейност и към Боби”, попита Христо Ботев. 

Тома Янков е един от пълномощниците на фирми, които са теглили милионите от банката и са ги давали на Колев. Дни след разкритията за “Хемус” чичо му - бившият депутат и прокурор Тома Томов, даде пресконференция, на която обяви, че племенникът му е бил само подставено лице, подписвал е документи, но не е вземал пари.

Борислав Колев се оказа в основата на скандала между МВР и прокуратурата, който започна в неделя. Тогава от държавното обвинение обявиха, че ГДБОП ги притискат за реверанс към задържания - да не протестират мярката му и да го пуснат в чужбина, както и да изменят обвинението му в по-леко. Така според прокуратурата той може да избегне наказателна отговорност. Според МВР обаче прокуратурата бездействала и не искала да чуе какво ще разкаже обвиняемият, за да не стигне до хората над него в схемата за пране на пари.