Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Не искал да се ваксинира, защото имал силна имунна система

Постъпва в болница на 9 ноември, влошава се и изпада в кома

Бих искал да бъда кремиран, за да се върна завинаги на езерото Балатон. Искам вятърът да разпръсне пепелта ми на едно от най-красивите кътчета на страната."

Това си пожела в интервю по-рано тази година фронтменът на легендарната унгарска група „Омега“ Янош Кобор.

В изявлението си той бе категоричен, че не иска и няма да се ваксинира срещу COVID-19, въпреки че двама членове на рок групата починаха след усложнена вирусна инфекция.

Кобор обясни, че не се нуждае от доза,

защото има силна имунна система и никога не е боледувал сериозно. До последно той отричаше сериозността на вируса и възможността на ваксините да го защитят. Спазваше ограничителните мерки и призоваваше всеки, който смята, че е важно, да се ваксинира.

В началото на ноември обаче легендарният певец се заразява със смъртоносната болест и е хоспитализиран по спешност на 9 ноември. Четири дни по-късно е преместен в клиника по сърдечносъдови заболявания. Оттогава той е под постоянно медицинско наблюдение, но състоянието му е сериозно. Постепенно се влошава и изпада в кома.

За престоя му в болницата не се знае почти нищо, тъй като след постъпването му семейството му забранява да се изнася информация пред медиите. Въпреки това членовете на "Омега" многократно отправяха апели към феновете си да се молят за Кобор.

Организмът на Янош обаче не успя да се пребори с коронавируса и на 6 декември той издъхна на 78-годишна възраст.

За смъртта му у нас съобщи Георги Марков: "Почина фронтменът на група "Омега", незабравимият Янош Кобор. Той изпя незабравимата песен "Момичето с перлените коси", световен хит вече 50 години. За последно се видяхме през 2019 година на съвместния им концерт с "Кридънс" в град Тата. Лично ме посрещна на палатката.

На 78 години бе здрав и се готвеше догодина за 60-годишния юбилей на състава, но чумата го уби неваксиниран. Винаги ще помня великия концерт със "Скорпиънс" през 1994 г. на "Нейпщадион". Бог да го прости!".

Янош Кобор е роден в Будапеща през 1943 г. Основава "Омега" през 1962 г. заедно с Ласло Бенкьо.

Идеята за групата се заражда още в гимназиалните им години, когато са едва 16-годишни - "тотални аматьори" без музикално образование. През 1962 г. трябвало да свирят в студентски клуб. Управителят ги попитал как е името на бенда им. Кобор и Бенкьо изобщо не били мислили до този момент за това, а мъжът им предложил да се казват "Омега". В началото им се струвало странно, но постепенно свикнали.

Още от училище всеки от рок групата си имал и прякор.

Янош го наричали Меки,

а бившия барабанист на "Омега" Джоузеф Лоукс - Бледо. Казвали му така, защото приличал на герой от филмите с Луи дьо Фюнес, които по онова време били много популярни. Към китариста се обръщали с Елефант, защото се движел като слон на сцената и в репетиционната. Бил много тромав. А прозвището на следващия барабанист - Кики-дума, му било дадено от цялата група и означавало, че нещо не му е наред.

"Омега" бързо става популярна и се превръща в една от най-харесваните и успешни рок групи. 7 години след основаването й музикантите издават първия си албум с авторски песни 10 000 lepes (“10 000 стъпки”). В него включват и най-известното си парче "Момичето с перлените коси".

Първоначално те измислят мелодията на песента малко преди да тръгнат на турне в чужбина. Искали с текста

да кажат “довиждане”

за няколко месеца на унгарските си фенове. Историята не е реална, но въпреки това е много емоционална.

Парчето се сдобива с множество кавъри, като най-известният е на "Скорпиънс" - White Dove. Българският вариант на песента е "Батальонът се строява" на “Южен вятър”.

През 70-те години някои от албумите на групата са ограничени или забранени в Унгария заради комунистическия режим.

До началото на това десетилетие Янош Кобор винаги летял със самолет, но след тежък инцидент над Киев по пътя за Япония решава, че това ще е последният му воаяж по въздух. Оттогава пътува с автомобил, включително и до България.

Янош Кобор бе единственият човек, който никога не остави "Омега", която се разпадна миналата година, след като Ласло Бенкьо и дългогодишният басист Тамаш Михай починаха.

В края на живота си Янош обясни, че това, което не успява да постигне с групата, е големият успех.

"През онези години, за да стане това, трябваше да емигрираме от Унгария и да заминем на Запад - споделя той. - Обаче никой от нас не го искаше. Може би ако го бяхме направили, щяхме да сме малко по-успешни."