Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Вътрешна сигурност" обжалва постановлението за отказ, ръководители от МВР подслушвани в периода 2018-2020

Ръководители от националната полиция са били разследвани от "Вътрешна сигурност" в МВР като организирана престъпна група в периода 2018-2020 година, съобщават от вътрешното министерство. Специализираната прокуратура е отказала да образува досъдебно производство през януари 2021 г., а сега "Вътрешна сигурност" обжалва прокурорския акт. 

 Разследването е започнало по сигнали, че висши професионални ръководители в националната полиция и хора извън системата на МВР вършат престъпления. Използвани са СРС-та с разрешението на Специализирания наказателен съд. Разследването е одобрено от тогавашния министър на вътрешните работи. Уведомена е ДАНС и Специализираната прокуратура. През юни 2020 г. събраните материали са докладвани във Върховната касационна прокуратура с наличие на достатъчно данни за съществуването на организирана престъпна група с участието на висши ръководни служители от полицията. Направено е искане за образуване на досъдебно производство. 

 По време на разследването през 2020 г. един от висшите служители на Главна дирекция "Националнн полиция" е назначен на ръководна длъжност в политическото ръководство на МВР, пише в съобщението. Към датата на прокурорския отказ същият е продължавал да изпълнява висшата ръководна длъжност, а към настоящия момент е депутат в Народното събрание. На този профил отговаря единствено народният представител Христо Терзийски. Министърът, който е одобрил разследването на организираната престъпна група от "Вътрешна сигурност" е колегата му от парламентарната група на ГЕРБ Младен Маринов, става ясно от данните, публикувани от МВР. 

ХРИСТО ТЕРЗИЙСКИ
ХРИСТО ТЕРЗИЙСКИ

Според новото ръководство на "Вътрешна сигурност", което обжалва постановлението за отказ, прокурорът не е посочил въз основа на кои материали е направил своите правни изводи.

"Ако отделните материали съдържат противоречива информация, юридическата прецизност изисква обвинителят да мотивира защо е дал доверие на една част от тях и е отказал да кредитира останалите. Прави впечатление, че обемът на събраните и изпратени в Специализираната прокуратура ВДС-и е значителен, като и до момента във Вътрешна сигурност не е постъпвало становище от наблюдаващ прокурор по тях. Освен това постановлението за прекратяване е от януари 2021 г., а самото изпращане на протоколите за изготвени ВДС-и е от април 2021 г. – 3 месеца по-късно, и очевидно не са взети предвид при вземане на решението", пише в съобщението на МВР. 

Младен Маринов
Младен Маринов