Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Председателят на ПГ на ДБ Христо Иванов от трибуната на парламента
Председателят на ПГ на ДБ Христо Иванов от трибуната на парламента

"Върховенството на закона зависи от това да имаме отчетен главен прокурор, г-н Гешев. Това започва с една оставка. Вашата оставка, г-н Гешев. Ние трябва да я получим. Тук сте и си позволявам да се обърна към вас. Освободете България от себе си! Освободете българските прокурори от себе си! Нека да започне реформата на прокуратурата в дълбочина." Това заяви предедателят на парламентарната група на "Демократична България" от трибуната на парламента по време на дебата за избора на редовен кабинет.

Иванов се обърна директно към главния прокурор, който е в залата. Обвинител номер едно обаче не обърна внимание на обръщението на председателя на ПГ на ДБ и гледаше към мобилния си телефон.

От съдебната реформа зависи прилагането на плана за възстановяване, обясни Христо Иванов. Той обясни, че ДБ подкрепя новото проектокабинета с премиер Кирил Петков, защото в него обединението може да даде принос в 3 сектора - правосъдие, електронно упраление и екология.

"Това е най-добрият шанс България да има редовно правителство, след толкова месеци опити това да се случи. Една политическа необременана сила, която да стартира процес от дълбока трансформация, за да можем да реализираме потенциала на страната", добави Иванов.

Като центристо управление определи той бъдещия кабинет на Петков от четирите коалиционни партньора, след които има леви и десни. Подписаното коалиционно споразумение пък позволявало да се формира мнозинство, което дава на възможността България да се управлява без гласовете на ГЕРБ и ДПС.

"Рова е прагматически възможносто за този момент. То ще предполага продължаващ дебат. Реформата в съдебната система е гаранция, че това управление няма да може да концентрира власт в себе си, така както се случваше през годините досега. Възможност България да стане все по-свободна страна", каза Христо Иванов.

Той очаква прозрачно управление, което да е базирано на принципа, че властта трябва да се връща на обществото, а не концентрирано около премиера.