Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Борислав Колев в съда
Борислав Колев в съда

Според съда има достатъчно доказателства за участието му в схемата, но той не е централната фигура

40 свидетели сочат бившия служител на НАП като човека, регистрирал кухи фирми и прибирал пачките от банката

Арестуваният за прането на парите, отпуснати за лот 5 на магистрала “Хемус”, е участник в схемата, но не е основното действащо лице и няма опасност да извърши друго престъпление. С тези мотиви съдия Вера Чочкова прати Борислав Колев под домашен арест в къщата му в село Бистрица.

Той беше задържан от ГДБОП в понеделник с постановление на Софийската градска прокуратура, която ръководи разследването за пране на 53 млн. лв. Според показания на свидетели Колев е помагал на малоимотни хора да регистрират кухи фирми, по сметките на които са постъпили милионите, а след това с негова помощ са изтеглени на каса и отнесени с торби.

“Работя в частна фирма като организатор на строителство. Женен съм, с три деца”, представи се Борислав Колев в съда. Той е бивш служител на НАП, а в спортните среди е известен като рефер по футбол на малки вратички.

Колев живее със семейството си в село Бистрица до София, прочуло се с футболния си отбор “Витоша”, наричан още “Тигрите”.

Пред съда той каза, че не е регистриран в къщата си, защото още няма административен адрес, нито улица, и цитира номера на урегулиран имот. Според адвокат Христо Ботев, който го защитава, това е нов район и семейството му живее там заедно с него. Колев ще бъде под домашен арест под наблюдение на полицията.

Няма да може

да пътува, нито

да влияе на

свидетели,

каза съдия Вера Чочкова.

В определението си тя описа и схемата, която МВР и прокуратурата разследват.

Благоевградската фирма “Водно строителство” е имала 5 договора с държавната “Автомагистрали” ЕАД за строителството на лот 5 на “Хемус”. Два от тях са били за доставка на материали и техника. На 22 май 2020 г. е сключен и рамков договор между “Автомагистрали” и “Водно строителство”. Държавното дружество е превело 84 млн. лв. по банков път на частната фирма.

След това “Водно строителство” е сключило договори за доставки за 40 млн. лв. с “Булстрой груп”.

“От 2017 г. “Водно строителство - Благоевград” не е разполагало с капацитет за изпълнение на подобни обществени поръчки и затова е ползвало услугите на “Булстрой груп”, каза съдия Чочкова.

Крайните изпълнители на строежа на лот 5 обаче са други фирми и точно при тях е ролята на Борислав Колев. 

Това е лот 5 на магистрала “Хемус”, сниман с дрон на полицията.
Това е лот 5 на магистрала “Хемус”, сниман с дрон на полицията.

Според прокуратурата са разпитани 40 души, които лично Колев е уговарял да регистрират фирми на свое име и да подпишат пълномощни на други хора. Петте фирми се появяват през 2019 и 2020 г. Нямат техника, персонал и офиси. Въпреки това

по сметките им

постъпват

милионите, които

на следващия

ден са изтеглени

на каса

от банката

Според свидетелите Борислав Колев е бил с тях, когато са ги теглили и са му ги давали лично. Много от подставените лица разказали също, че са сключвали фиктивни трудови договори с тези фирми, но не са работили. Някои от тях били и в чужбина по това време. Според прокуратурата и съда те са били наясно, че са “сламени” хора в чужда схема.

“Има показания, че Борислав взема парите, за да се разплаща с работници. За добро или лошо, в България е така - плаща се на ръка”, каза адвокат Христо Ботев, който защитава обвиняемия.

“Това е добре обмислена схема, част от която е бил Борислав Колев”, каза съдия Чочкова. Според нея обаче става дума за данъчни измами, а не за пране на пари, каквото е обвинението. Прокурорите поясниха, че разследването е на ранен етап и предстоят още много следствени действия. За адвокат Христо Ботев извършеното от Колев не е престъпление.

“На този етап от досъдебното производство има достатъчно данни за съучастието му”, категорична е обаче съдия Чочкова.

Колев е бил задържан от ГДБОП още на 3 ноември, когато имаше акция и във “Водно строителство - Благоевград”, но е освободен. Адвокат Христо Ботев посочи, че след тази дата клиентът му е пътувал в чужбина, но винаги се връщал и затова няма намерение да се укрива.

Той посочи, че думите на свидетелите не трябва да се възприемат като истина. По делото например не било представено пълномощно от Данаил Георгиев. Той разказал, че преди Борислав Колев е

теглил от банка

и е давал пари

на Методи Бачев,

който почина

през юни 2018 г.

Методи Бачев беше бизнесмен от Благоевград, който се свързваше с голямата строителна фирма “Агромах” и още няколко, сред които “Водно строителство”. Лично той е участвал в инспекция на лотове по магистрала “Струма” заедно с министри. В офисите на “Агромах” тогава имаше и акция на ГДБОП и Специализираната прокуратура през 2017 г., когато започна разследване за пране на пари от обществени поръчки. Беше иззет и сак с 1 милион евро, но до обвинителен акт и дело не се стигна. След това “Агромах” се преименува на “Грома холд”. 

Адвокат Ботев каза още, че друг от свидетелите - Георги Шкендов, не е знаел какво има в прословутите торби, а Тома Янков е воден при счетоводители от други хора, а не от Борислав Колев.

Христо Ботев разказа също, че въпросните дружества, от сметките на които са теглени парите, са изпълнявали строителни обекти във Велинград, Мездра и на други места в страната. Той се усъмни, че същите дружества не са строили на “Хемус”.

Още при представянето на схемата в МВР през ноември беше посочено, че на лот 5 някой е извършвал строителни дейности, но не се е заявил като изпълнител. Заради това

вътрешният

министър Бойко

Рашков ги нарече

“неизвестни

извършители”

Тогава от МВР обявиха, че се разследват сключване на неизгодна сделка в особено големи размери и пране на пари, а НАП прави ревизия на всички участници, за да се види дали данъците по съмнителните сделки са платени. Показаха и схемата, но без имена, по която парите тръгват от държавната “Автомагистрали” ЕАД по ин хаус процедурата и приключват в торба. Тогава за строителството на “Хемус” разследване вече имаше и в прокуратурата по член от Наказателния кодекс, който преследва безстопанственост.

Освен за лот 5, разследването по което е докладвано в Софийската градска прокуратура и е под техен надзор, от МВР заявиха, че започват да работят и по отпусканите пари за другите лотове на магистралата със съмнения, че милионите са изтичали по същата схема.

Бойко Рашков: Цялото общество трябва да знае как уж са строили магистралата по времето на Борисов, Нанков и Аврамова

"Има достатъчно доказателства, че "строителството" на автомагистрала „Хемус“ по времето на Борисов, Нанков и Аврамова се е извършвало така. Държавата отпуска 70-80 млн. лв., тези пари влизат в една банка и се получават на документи от един малоимотен човек, който е работил на автомивка. И който по указания, включително на политически лица, е регистрирал строителна фирма без да има понятие от тази дейност. И тази фирма не е осъществявала строителство, но е трябвало да съществува, за да може чрез нея само по документи да се отчита строителство", каза в парламента вътрешният министър Бойко Рашков. По думите му този човек е получавал суми от по 1000 - 2000 лв., за да бъде подставено лице, а след това му дали и автомобил. Рашков дори показа показанията на човека с кухата фирма като скри личните му данни. 

БОЙКО РАШКОВ
БОЙКО РАШКОВ

"Оттук нататък ще идвам само с набор документи. Когато правят инсинуации в българското общество, аз ще показвам документи. Цялото общество трябва да знае как уж са строили магистрала "Хемус". Аз ще направя необходимото и не ме интересува какво мнение имат ДПС и ГЕРБ за мен", заяви Рашков в кулоарите на парламента след блиц контрола.