Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Димитър Ганев КАДЪР: Би Ти Ви
Димитър Ганев КАДЪР: Би Ти Ви

Ще има правителство, на нито една от четирите партии не й се ходи на избори. Това прогнозира в предаването „Лице в лице“ по bTV социологът Димитър Ганев.

Ще има недоволни електорати, ще има и по-доволни. Ще има скърцане със зъби сред електората на ДБ, защото са в коалиция с БСП. Но вижте – всички от преговарящите казват, че подписват коалиционно споразумение с „Продължаваме Промяната“. Новият кабинет по-скоро ще тръгне с надежди и кредит на доверие, както всяко ново правителство.

„Подписването на споразумение само с “Продължаваме Промяната“ е поради същата причина - за да изглежда по-добре в очите на избирателя, защото като питат на събрание Атанас Атанасов защо са в коалиция с БСП, той ще каже: „Ние сме в коалиция с "Продължаваме промяната“, обясни той.

„Очакваше се, че ще се направи някакъв кабинет, който да остави ГЕРБ и ДПС в опозиция. Избирателят постави партиите в такива два лагера. Ще се получи коалиционното управление“, категоричен бе Ганев.

„Преговарящите хем се правят на важни, хем това е истинският преговорен процес. Напрежението се вдигна в последните дни. На финала остават винаги най-трудните въпроси. На нито една от тези четири партии обаче не й се ходи на предсрочни парламентарни избори, защото нито една от тях няма да получи по-висок резултат от последните избори“, добави социологът.

Социологът видя огромни предизвикателства пред новото коалиционно управление. „Най-голямата тема е социалната криза, която се задава – инфлацията, повишаването на цените. Изпитанието ще бъде в първите месеци“, смята той и добави:

„Протести може и да има. Може да бъдат подпомогнати логистично от ГЕРБ и ДПС. Въпросът е това дали ще събори кабинета. В първите месеци – едва ли. Такива протести само могат за нагнетяват напрежение, но не и да счупят коалицията“.

„Животът на този кабинет ще свърши, когато една от партиите в коалицията привиди по-добра своя политическа позиция в едни предсрочни парламентарни избори. Първият голям тест е хоризонтът октомври 2023 година – местните избори“, завърши Димитър Ганев.