Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: ИВАН ГРИГОРОВ

Заради ужасяващия трус от 7 декември 1986 г. 3000 семейства губят домовете си, двама загиват

През февруари същата година градчето е покосено от предупредителен земетръс

От преживения стрес на някои от хората им побелява косата, на други им падат зъбите

7 декември 1986 г. Неделя е. Повечето от жителите на Стражица са по дворовете си, други - на площада. Децата играят навън.

Точно в 16,17 часа те изпадат в ступор, когато виждат, че земята под краката им се надига, а домовете им се разцепват.

Земетресение с магнитуд от 5,7 по Рихтер разлюлява района. 15 хиляди къщи са съборени, 3000 семейства остават на улицата. Само 7 дома са запазени напълно здрави.

Първоначално излиза противоречива информация за жертвите. Официалното становище е, че

няма затрупани хора,

нито починали в същия ден. На следващия обаче умират две жени. Едната била леко ранена, но издъхнала вследствие на инфаркт. Общо 60 души са пострадалите.

Сеизмолози обяснили, че магнитудът не е висок, но степента на труса се оценява на 8, затова има толкова разрушения.

Оказва се, че стражишкото земетресение има много особен характер. Първо избухва в земните недра, после усуква и по стените се образуват пукнатини с формата на Х.

Някои учени твърдят, че странните поражения са от два много близки - един след друг, труса по два земни разлома.

Всъщност това не е първото земетресение в Стражица, а второто. През февруари същата година градът е разлюлян от не толкова силен трус - 3,5 по Рихтер. Въпреки това нанася леки щети, като падат комини и постройки, стени на къщи се напукват.

Земята се успокоила, а местните решили, че с това ще се разминат. Сеизмолози обаче алармират, че

това земетресение може да е предупредително

В близкото село Асеново трусът от февруари нанася големи щети върху часовниковата кула на кметството. В края на годината строителите я вдигат отново, но бетонът още не бил стегнал. Дори в неделния предобед на 7 декември по скелето се виждат майстори.

Няколко часа по-късно кулата е на прах, сринати са почти всички сгради в Стражица, Асеново, Мирово, Чапаево. Епицентърът бил в Асеново с дълбочина 13 км под земната повърхност. Хората са ужасени. От преживения стрес на някои им побеляват косите, а на други им падат зъбите.

Хиляди били принудени да живеят във фургони. През първия час след земетресението кервани от лади и москвичи, натоварени с най-необходимото, напускат Стражица. Всеки търсел при кого да се подслони, защото разрушенията били като след бомба. В следващите месеци трусовете са над 2000.

След бедствието държавата осигурява почти 1 милиард лева за възстановяване на щетите, а хора от цялата България събират 7 млн. лева за пострадалите жители на общината.

Бившият кмет на Мирово Димитър Митев си спомня, че 3-4 дни след земетресението с влекачи

пристигат стотици фургони,

където се настаняват жителите на Стражица.

Децата няма къде да ходят на ясли, детска градина и училище, затова се налага да пътуват до други населени места.

Кадрите на разрушителните последици на земетресението и от работата по възстановяването на Стражица са предоставени на "168 часа" от фотографа Иван Григоров.