Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Десислава Атанасова
Десислава Атанасова

Зелен сертификат за депутатите или референдум за отмяна или потвърждаване на мерките в страната. Това поискаха депутати в началото на днешното пленарно заседание.

Депутатите да влизат в сградата на Народното събрание със зелен сертификат, PCR или антигенен тест, поиска Десислава Атанасова в декларация от името на ПГ на ГЕРБ-СДС

Тя критикува, че с отхвърлянето на тяхното предложение във вторник Председателският съвет е създал опасен прецедент.

Това решение има няколко аспекта. Първо, то дефинира кой в тази държава се счита за богопомазан или богоизбран - тези, които не желаят да спазват законите, разпоредбите и заповедите, като че ли се намират единствено в тази зала. Второ, оказа се, че клетвата да се спазва конституцията и закона не важи за част от вас и като министри, и като депутатите, обърна се Атанасова към мнозинството.

Трето, не само норма за вас е двойният стандарт, но показвате, че не зачитане труда на лекарите, скръбта на роднините на загиналите, но и здравето на колегите ви, на администрацията и журналистите нямат значение, продължи с критиките тя.

Как е възможно да считате, че двойните стандарти трябва да бъдат норма оттук нататък. Богопомазаните могат да влизат, а всички останали българи се редят на опашки и се чудят как да си платят тестовете, децата ги тестват, каза още Атанасова. Това ли е новият морал в политиката? За едни съществуват едни правила, за всички останали - други, попита шефката на ПГ на ГЕРБ-СДС. 

Атанасова критикува и лидера на "Възраждоне" за тезата му, че въвеждането на зелен сертификат в парламента ще е държавен преврат и узурпиране на властта.  В рамките на 45-ото и 46-ото НС действаше решение за дистанционно участие на депутати. Сега също ще бъде взето такова. Това може да важи и за колегите, които не желаят да представят сертификат или тест. Така ще бъде най-справедливо, обясни Атанасова. 

Не само е време да покажем, че в България няма двоен стандарт и изискванията, които налягане на гражданите, важат за всички, призова тя.

ГЕРБ предложи спешно НС да обсъди два типа проект на решение: Или да задължи министъра на здравеопазването в заповедта си да включи като отделен обект от обществено значение сградата на НС и достъпът в нея да подлежи на обща регулация - със сертификат или тест. Или втори проект на решение - НС да задължи министъра на здравеопазването в същата заповед да отмени за територията на България изискването за представяне на сертификат за всички сектори и да отпаднат всички ограничавани дейности.

Народното събрание да вземе решение по отношение на един важен въпрос, който очевидно събира сериозно обществено недоволство - за различните стандарти и противоречията по прилагане на заповедта, поиска Атанасова. Или трябва да вземем решение, което ще важи за всички, или поведението ни не може да е мерило за новия смисъл на народен представител,  допълни тя.

Защо няма зелен сертификат в здравното министерство, в общините, в областните администрации, в съдилищата, попита в отговор лидерът на антиваксърската партия "Възраждане" Костадин Костадинов. Кой е Кацаров, че да решава. Или Народното събрание да.реши. Или народът да се произнесе в референдум за продължаването или отмяната на тези мерки, призова Костадинов. 

Няма как и не е редно депутатите да се ползват с различен статут, затова зеленият сертификат да отпадне за всички. Но проблемът е в заповедта на Кацаров, обяви Костадинов. Той обвини ГЕРБ в лицемерие.