Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лекари от болница “Лозенец” протестираха заедно с пациенти и студенти.
Лекари от болница “Лозенец” протестираха заедно с пациенти и студенти.

Лекарите излязоха на протест, така се слагал край на трансплантациите

Сливането на “Лозенец” и педиатрията довело до уволнението на зам.-министъра Димитър Петров

Бившата правителствена болница, сега “Лозенец”, да стане детска. Това предложи служебният здравен министър Стойчо Кацаров в последните дни на поста.

Идеята е да се построи нова детска болница в двора на “Лозенец”. Няма по-подходящо място - площта е около 160 дка и не съществуват пречки, обясни Кацаров във вторник.

За изграждането на новата болница ще са нужни поне 5 години. През това време “Лозенец” да се слее със столичната педиатрия “Проф. Иван Митев”, предложи Кацаров. Бившата правителствена обаче щяла да продължи да лекува и възрастни, успокои той.

“Имаме дружество, учредено с капитал 100 млн. лв., от които 80 млн. са по неговите банкови сметки. Така детската болница ще стане инвеститор в новия проект”, обясни Кацаров.

Идеята на министъра обаче изкара на протест лекари и пациенти от бившата правителствена болница. Сливането ще унищожи многопрофилния и университетския характер на заведението, твърдят те. Според медиците болницата нямала достатъчно място да приема както деца, така и възрастни. Те се опасяват, че ще бъдат закрити отделения, а персоналът не е специализиран да лекува малките пациенти.

В протеста участва и уволненият преди по-малко от месец зам.-министър на здравеопазването Димитър Петров. Той бил несъгласен със сливането и заради това бил уволнен, разясни Петров.

По думите на директора на болницата доц. Радосвет Горнев никой от здравното министерство не е уведомил лекарите за готвената промяна. За идеята на Кацаров разбрали от медиите преди два месеца и писали писмо до министър-председателя и здравните власти. Отговор така и не получили. Според Горнев медици от “Лозенец” били готови да напуснат.

Сред притесненията им са, че основната функция на болницата - трансплантирането на пациенти, ще бъде прекратена.

“Силно се опасявам, че ще се навреди на трансплантациите или те ще спрат изцяло. От 2003 г. имаме над 280 трансплантации. Разбивайки структурата и болницата, неминуемо ще рефлектира върху тази важна част на болницата”, обясни д-р Огнян Шаламанов, координатор по трансплантациите в “Лозенец”.

Стойчо Кацаров
Стойчо Кацаров
“Тук нямаме персонал, който да бъде детски. Нито сестрите са профилирани, нито лекарите са педиатри”, подкрепи тезата на д-р Шаламанов и хирург от болницата.

“Групово си тръгваме, остават 40 COVID тежко болни, да дойде министърът да ги лекува”,

категоричен е хирургът.

Според Кацаров обаче в “Лозенец” има достатъчно специалисти и място за всички пациенти. По оценка на здравните власти болницата можела да поеме не само децата от специализираната детска болница, но и възрастни.

“283 легла има по принцип, от миналата година са намалели на 181 и от тях се ползват 50%”, обясни Кацаров.

Трансплантациите също няма да бъдат прекратени, а дори ще могат да се трансплантират и деца, подчерта здравният министър.

Не така обаче смятат трансплантираните пациенти. Според тях животът им зависи от болницата и ако тя бъде преструктурирана, той е застрашен. Баща на трансплантиран пациент изрази опасението си, че синът му няма къде да бъде под наблюдение, а това е жизненоважно за него.

90-95% от елита на детското здравеопазване също са против сливането, обясни Пенка Георгиева от Пациентски организации и член на обществения съвет за изграждане на детска болница.

На терена на “Лозенец” освен педиатрия щяло да се изгради и протонен ускорител. Той бил предвиден в плана за устойчивост и щял да е първият в цяла Източна Европа, обяви още Кацаров.

“Това е уред, който позволява лъчелечение на онкоболни деца. Затова смятаме, че мястото му е точно там”, обясни още Кацаров. Болницата е включена в Плана за въздушна спешна помощ. Предвиждало се да има хеликоптерни площадки, които да осигурят бързото транспортиране на пациенти, каза министърът.

За студентите от медицинския факултет на Софийския университет, които ползват базата на болницата, проблемът бил пък, че преобразуването ѝ ще провали обучението им.

“Над 1000 студенти сме обвързани с базата на болницата

Нейното преструктуриране би възпрепятствало нашето завършване”, обясни Илияна Йотова, студентка в 4-и курс, демонстратор в катедрата по анатомия. Според нея Кацаров опитвал да разреши голям проблем като липсата на национална педиатрична болница, като създаде нов. Подкрепи я колегата ѝ Георги Петков, студент в 3-и курс по медицина, който също мисли, че студентите ще останат без база, в която да се обучават.

“Тук се развива и симулационен център по европейски стандарти. В момента такова закриване ще остави над 1000 студенти без обучение”, категоричен бе бъдещият лекар.

Обещанията на здравния министър обаче са, че по този начин студентите ще имат възможност за повече специализации.

“Това ще даде смисъл на съществуването на “Лозенец”, каза министърът. Преустройството било

коледен подарък за децата, които в момента се лекували в много лоши условия,

смята Кацаров. Сливането ще надгради съществуващите в болницата услуги и ще привлече повече пациенти, твърди министърът.

Проектът на предишното правителство за изграждане на детска болница в двора на “Александровска” не може да бъде изпълнен, категоричен бе Кацаров. За него остава единствено да бъде прекратен. Затова и при обсъждане на идеята в Народното събрание, всички политически партии са подкрепили концепцията.

Таня Андреева
Таня Андреева
Таня Андреева, педиатър, бивш депутат от ДБ: Чудесно - голям терен в паркова среда

Митьо Маринов

- Д-р Андреева, одобрявате ли идеята болница “Лозенец” да стане временна национална педиатрия?

- През 2018 г., когато се взе решение скелето в “Александровска” да бъде национална детска болница, сформирахме гражданска инициатива с много ясни точки, за да имаме истинско лечебно заведение за деца - спиране на строежа, което вече се направи, изготвяне на анализ, какъвто се осъществява, и подробно техническо задание, каквото се надявам да имаме скоро. Четвъртата точка беше строителство на нов терен с международен архитектурен конкурс. Такова обещание получихме днес за нова детска болница на територията на “Лозенец”.

Все още не мога да кажа дали одобрявам болница “Лозенец” да стане временно детска болница, защото не съм видяла анализ на болница “Лозенец”, плана за преместването, кои отделения ще се затворят и кои не. Дотогава мога само да адмирирам решението да се строи нова сграда на нов подходящ терен. Подкрепям и решението да се прави болнично настоятелство. Това са чудесни стъпки.

- Редно ли е решението да вземе служебен министър, който скоро няма да е на поста?

- Такова решение трябваше да бъде взето преди 40 г. Колкото по-скоро се вземе, толкова по-добре.

- Но колегите ви в болница “Лозенец” протестират.

- Обикновено всички протести се дължат на липсата на достатъчно информация. Когато МЗ предостави подробен план, това ще успокои и двете страни.

- Защо смятате парцела в болницата за много подходящ за строеж?

- Това са критерии за градоустройство, по които аз не съм експерт, но територията на болница “Лозенец” е подходяща в няколко аспекта. Първо, теренът е в паркова среда. Достатъчно голям е, има транспортни връзки.

И нещо много важно, в плана за възстановяване е залегнала скъпоструваща апаратура за център за протонна терапия на онкологични заболявания с фокус върху лечението на деца. Много е важно децата да получават комплексна грижа. Благодарение на тази иновативна терапия ще може страната ни да стане център за лечение на онкологични заболявания при деца в цяла Източна Европа.