Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Международният съд в Хага.
Международният съд в Хага.

Международният съд в Хага, проверяващ твърденията на Армения, че Азербайджан нарушава конвенция срещу расовата дискриминация, нареди на Азербайджан да предотвратява подбуждането на расова омраза срещу арменците и да защитава арменските военнопленници, предадоха световните агенции, пише БТА.

Съдът взе решение и във връзка със сходни твърдения, отправени от Азербайджан към Армения.

В решението си относно твърденията срещу Армения съдът отбеляза, че тя е длъжна да предприеме всички необходими мерки за предотвратяване на разпалването на расова ненавист към лица с азербайджански произход до приключване на споровете между двете страни в Международния съд на ООН. А относно твърденията срещу Азербайджан съдът заяви, че той по силата на договора на ООН срещу дискриминацията трябва да "предприеме всички необходими мерки, за да предотврати подбуждането и насърчаването на расова омраза и дискриминация, включително от своите служители в държавните институции, насочени към лица от арменски национален или етнически произход".

През октомври миналата година азербайджански войски прогониха силите на етнически арменци от обширни територии, които те контролираха от 90-те години на миналия век в района на Нагорни Карабах и около него, преди с посредничеството на Русия да се стигне до прекратяване на огъня, припомня Ройтерс.

Според съдията, разглеждал случая, в съответствие със задълженията си по конвенцията срещу расовата дискриминация, в очакване на решение по същество, Армения и Азербайджан трябва да предприемат всички необходими мерки за предотвратяване на подбуждането и насърчаването на расова омраза. Освен това и двете страни трябва да се въздържат от действия, които биха могли да задълбочат различията или да затруднят разрешаването на спора.

Две временни мерки се отнасят единствено до Азербайджан, от който се изисква да "защити от насилие всички лица, пленени по време на конфликта, които продължават да бъдат задържани, и да осигури тяхната безопасност и равенство пред закона", както и да предприеме всички необходими мерки за предотвратяване на вандалски актове срещу арменското културно наследство, посочва ТАСС.
Временните мерки, постановени от Международния съд на ООН, които се налагат, за да се предотврати изострянето на ситуацията за времето на производството по същество, са задължителни.

Извънредните мерки са част от реципрочните дела, заведени в Международния съд през септември, в които Армения и Азербайджан твърдят, че другата страна е нарушила Международната конвенция за премахване на всички форми на расова дискриминация (МКПФРД), под която са се подписали и двете държави.