Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът Румен Радев поздрави Асен Василев и Кирил Петков.
Президентът Румен Радев поздрави Асен Василев и Кирил Петков.

Едно ефективно коалиционно управление може да просъществува само ако има взаимно уважение между партньорите. Времето на едноличната премиерска власт приключи.

Това заяви президентът Румен Радев пред Кирил Петков и Асен Василев от "Продължаваме промяната". С тях започват и първите консултации с парламентарните сили преди връчването на първия мандат за съставяне на правителство.

Убеден съм, че осъзнавате каква огромна отговорност ляга върху вас, обърна се Радев към представителите на "Продължаваме промяната", след като ги поздрави за победата на парламентарните избори.

Радев напомни, че тази година е имало три пъти парламентарни избори. Това е важно предупреждение, че доверието на българските граждани не се дава даром и трябва да се отстоява непрекъснато, напомни той.

Двете служебни правителства стабилизираха страната, показаха, че може да има взаимодействие между хора с различни политически възгледи, създадоха добра основа за резултатно управление, насочено към проблемите на хората, похвали ги Радев.

Радев увери, че президентската институция е отворена за диалог и сътрудничество с бъдещото управление в рамките на компетенциите и правомощията си. 

Той попита Петков и Василев за вижданията им по отношение на разширяването на ЕС, отстояването на правата на българските граждани, на нашата национална идентичност, история и култура. Защото обществото ни очаква последователни позиции и професионални действия от страна на българската дипломация, допълни Радев.

Това, което се случи в изборната нощ - както при нас, така и при вас, носи огромна отговорност. Осъзнаваме, че е абсолютно належащо да има редовно правителство, което да защитава изцяло българския интерес, да решава спешните проблеми. Правителство с пълен мандат и работещ парламент, започна Кирил Петков. Той също поздрави Радев за изборната победа.

Ние сме взели тази отговорност присърце и в най-близко време ще ви представим проект за кабинет, който да бъде базиран на коалиция от 4 партии, обясни Петков.

Той разказа как е преминал процесът на преговори между 4-те партии. В полунощ беше приключена работата по коалиционното споразумение, постигнато след разговорите в 18-те експертни групи, очертали мерките, които да се вземат спешно, и то бе изпратено на всичките ни партньори. С уважение към гласоподавателя, ние избрахме принципа на пропорционалност - всяка от партиите да бъде близко до получените гласове, защото е важно за нас всеки от партньорите в коалицията да се чувства пълноправен. Разговорите са минали в конструктивен тон и на ниво лидери, и на ниво експертност, допълни Петков.

На разговорите имахме над 90% общи политики и осъзнахме, че независимо дали имаме лява или дясна идеология - проблемите са толкова големи и наболели, че реално тази ориентация би била значима в по-късен момент. България има нужда от магистрали, безопасни язовири, добри доходи, да си върне българите от чужбина, обясни Петков.

Той обяви на президента, че желанието им е в най-къси срокове да дойдат при него с готовност за мандат и структурирана коалиция.

До 24 часа ще стане ясно от ПП кои ще са имената в новия кабинет. Кирил Петков разкри пред журналисти, че очаква да има две нови министерства и 4-има вицепремиери.

Асен Василев и Кирил Петков обясниха, че желанието им е в най-къси срокове да дойдат при Радев с готовност за мандат и структурирана коалиция.
Асен Василев и Кирил Петков обясниха, че желанието им е в най-къси срокове да дойдат при Радев с готовност за мандат и структурирана коалиция.
Консултациите с парламентарните сили преди връчването на първия мандат за съставяне на правителство започнаха с "Продължаваме промяната".
Консултациите с парламентарните сили преди връчването на първия мандат за съставяне на правителство започнаха с "Продължаваме промяната".