Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Първите трима в ПП Кирил Петков, Асен Василев и Даниел Лорер обясниха, че коалиционното споразумение за правителство е готово.
Първите трима в ПП Кирил Петков, Асен Василев и Даниел Лорер обясниха, че коалиционното споразумение за правителство е готово.
  • На втория етаж на властта могат да останат или да отпаднат лансирани от съветниците на Румен Радев
  • До сряда централите редактират договора за властта
  • Държавните фирми под една шапка, иновациите отделно, сменят и КЕВР, уволняват 30 хил. чиновници
  • Клетвата на министрите - около 15 декември

Всяка партия ще носи лично отговорност за повереното ѝ министерство - за резултатите и евентуален провал.

Новия почин обяви съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков.

“Вместо да се опитваме да имаме хора, които отвътре да следят, ние ще изискваме просто резултати.

Така никой министър няма да има оправдание да казва: “Вашият зам.-министър ме провали!”, обясни най-вероятният бъдещ премиер в интервю пред bTV.

Още в неделя от “Продължаваме промяната” изпратиха на другите 3 партии коалиционния “договор” (а не споразумение), както го нарече Петков. Формациите трябва до сряда да го представят и съгласуват със своите структури. При несъгласие ще се нанесат корекции.

Ако всичко върви по плана на Петков, то до края на тази седмица ще има изцяло готов кабинет с ясни имена на всички министри. Реалистичният срок той да бъде избран пък бил седмица след това. Така новото правителство ще положи клетва най-рано на 15 декември, когато има редовно заседание на НС.

Сигурните министри засега са Бойко Рашков на вътрешните работи, Николай Денков на образованието и Асен Василев на финансите. И двамата

служебни министри ще са от квотата на ПП, обясни Петков.

Вътрешният министър Бойко Рашков ще остане на поста си и в редовния кабинет от квотата на ПП.
Вътрешният министър Бойко Рашков ще остане на поста си и в редовния кабинет от квотата на ПП.

Номинираният от формацията за външен министър Даниел Лорер пък най-вероятно ще оглави Министерството на икономиката, за което се планират радикални реформи. Идеята е то да се раздели на две. Държавните предприятия ще са под шапката на едно, а всички иновационни фондове като Фонда на фондовете, фонда за иновации и ББР ще са към друго министерство, което да е “в посока растеж”, обясни Кирил Петков.

От квотата на ПП ще е транспортният министър, макар

за поста да са имали претенции от ИТН

Това ще е собственикът на “Еконт” и все още незаклел се заради карантина депутат Николай Събев.

Сигурните министерства за БСП пък са социалното и на туризма. Навярно за социалистите отива и земеделското, както и това на промишлеността.

Кирил Петков не изключи възможността някое от тях да отиде за Корнелия Нинова. “Ако БСП номинира своя лидер, това е изцяло техен избор”, каза той.

Регионалното и на енергетиката ще бъдат оглавени от кадри на “Има такъв народ”. За министър на строителството и регионалното развитие се очаква партията да посочи Гроздан Караджов, който в 43-ото НС бе депутат от “Реформаторския блок”. Той бе предложен от Слави Трифонов в проектокабинета му в предишното НС за министър на транспорта.

За енергетиката се сочи Александър Николов, който бе зам. енергиен министър в първия служебен кабинет на Янев, но бе освободен, след като името му се появи в проекта за правителство на ИТН.

Сигурно е името и на спортния министър - юристът Радостин Василев, който стана известен с разговорите си с Татяна Дончева за “500k”, които той разчете като опит за подкуп.

Последно за партията на Слави е и външно министерство, което може да бъде оглавено от Димитър Гърдев, който е бил дипломат в Никозия. А може да отиде и при Павела Митова, която, макар и млад дипломат, е трупала експертен опит по международни отношения в Хага и Ню Йорк.

Поне трима министри ще има “Демократична България”. След като Христо Иванов отказа правосъдието, вероятно в стола ще седне юристката на обединението Надежда Йорданова. Тя води всички дела на формацията и е автор на повечето законопроекти за правосъдна реформа.

Министър на екологията, или още по-възможно - вицепремиер по климата, ще е съпредседателят на “Зелено движение” Борислав Сандов. Още на старта на преговорите между партиите той заяви, че е готов.

За ДБ е и чисто новото министерство по електронно управление, вероятно ще го поеме депутатът и IT специалист Божидар Божанов.

Енигма остава кой ще е здравен министър от квотата на “Промяната”

“Силен човек, който изпитва емпатия” - така го описа Даниел Лорер, но без да насочва към име.

Решението партиите сами да редят и зам.-министерските кресла означава, че голяма част от настоящите членове на политическите кабинети ще си отидат, смятат наблюдатели. Така

“феодалните” министерства ще пресекат влиянието

на президента Румен Радев в изпълнителната власт чрез неговите съветници. Публична тайна е, че част от сегашните фигури на втория етаж са лансирани от тях.

РУМЕН РАДЕВ
РУМЕН РАДЕВ

Но идеята да не се спази традицията на квотен принцип да се назначават заместниците, а всеки министър сам да избира екип, може да означава и точно обратното - те да запазят постовете си, например под шапката на ПП.

В битката си с корупцията ще подхождаме с особена строгост към своите, обяви още Кирил Петков. Веднага след изборите двамата с Асен Василев събрали всички свои депутати и ги предупредили, че аршинът ще е един за всички и първите разследвани ще са от ПП.

“Ние сме един отбор, имаме огромни задачи да решаваме, но ако някой стъпи накриво,

първите инспектирани и показани на обществото ще

бъдат нашите хора”, казал на съпартийците си Петков.

15% съкращения в администрацията, или 30 хил. освободени, предвижда Василев. Причината - страната била в исторически връх на ниска безработица, но уволнените чиновници бързо ще бъдат поети от бизнеса, прогнозира той.

От ГЕРБ са категорични, че няма да подкрепят това ляволиберално правителство, защото ГЕРБ е дясна партия, обясни пък Десислава Атанасова.

Квотите: 6+2 за ПП, по 4 за БСП и ИТН, ДБ с 3-ма министри

8 министри за “Продължаваме промяната”, 4 за БСП, 4 за ИТН и 3 за “Демократична България” се очертава структурата на четворния кабинет.

  •  Съответно за ПП ще са следните министерства: МВР, образователното, финансовото, здравното, отбраната, транспорт, култура и растеж и иновации. В бройката влизат 2-мата сегашни служебни министри.
  • За БСП са социалното, земеделското, по туризма и отговорното за държавните предприятия.
  • ИТН взема външното министерство, регионалното, спортното и енергетиката.
  • ДБ получава правосъдното, електронно правителство и сектор климат.

Сотир Цацаров оглавява КПКОМПИ.
Сотир Цацаров оглавява КПКОМПИ.

Формула за съдебната реформа: Инспекторатът атестира “нови, неопетнени” за членове на ВСС, те избират нов главен прокурор

Първата стъпка за съдебна реформа ще е от Инспектората на ВСС. В него трябва да влязат “нови, неопетнени хора”, обяви съпредседателят на ПП Кирил Петков.

От своя страна новият инспекторат трябва да оцени как се е справял до момента ВСС. “Доколкото знам, на ВСС изтича мандатът следващата година, може би трябва да сложим с промяна в закона някаква атестация за новите членове на ВСС. Тя да се прави от инспектората. С други думи, да не може едни “наши хора” да ходят на тези позиции, а да има прозрачна номинация, атестация с ясни критерии”, обясни Кирил Петков. Според него може да се излъчва - така както преговорите по сектори на карето бъдещи партньори във властта.

Идеята на бъдещите управляващи е, че новият ВСС ще избере нов тип фигура за главен прокурор.

Ще се пише и нов закон за КПКОНПИ, така че комисията, сега начело с Цацаров, да има разследващи функции. “Въпросът е да има ясен контрол върху тях. Това би трябвало бързо да вкара контрол върху потенциалните корупционни практики”, каза още Петков.

Бъдещата четворна коалиция ще търси подкрепа от ГЕРБ, за да осъществи така желаната съдебна реформа със смяна на главния прокурор и ВСС, обясни още Петков. За такива промени е нужно конституционно мнозинство от 160 гласа. Бъдещата коалиция ще разполага със 135.