Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Андрей Райчев и Кънчо Стойчев
Андрей Райчев и Кънчо Стойчев

Социолозите заедно с Първан Симеонов са автори на книжката "30 години NON-STOP" за кръглата годишнина на "Галъп интернешънъл"

"Няма политик, който да се е скарал със социолозите и да не е паднал." Така Кънчо Стойчев обясни връзката между политиците и социолозите пред Георги Любенов в сутрешния блок на БНТ1.

Тя е обяснена и в книгата със спомени и анализи, която издадоха Андрей Райчев, Кънчо Стойчев и Първан Симеонов по повод 30-ия рожден ден на социологическата агенция "Галъп интернешънъл". Томчето е наречено "30 години NON-STOP" и в него освен тримата социолози има статии на Иван Кръстев, Георги Лозанов, Бойко Василев, Даниел Вълчев и др.

Райчев, станал известен преди години с фразата си "Преходът приключи", обясни, че това не се случва, когато той каже, а когато собствеността стане друга и властта стане друга. Което вече е факт.

Агенция "Галъп" е създадена от американския социолог Джордж Галъп, признат за един от 100-те най-влиятелин личности на XX век. В момента президент на международния й клон "Галъп интернешънъл" е Кънчо Стойчев, преизбран отново на поста. По думите му демокрацията не е възможна, без ние да се самопознаваме. Стойчев цитира Джордж Галъп, казал навремето: "Демокрацията е политическа система, която гарантира, че хората няма да бъдат управлявани по-добре, отколкото те мислят. Но трябва да знаем какво мислят."

Райчев даде пример и с въпросите, задавани понякога от агенцията, за да се изследва квазиобществено мнение. Така преди време попитали трябва ли да има луна около земята. 2% се изказали против, а 5% не успели да формират становище.

Според Райчев трите характеристики на българското общество - то е консервативно, ляво и репресивно, съставляват непреходността му.

Управлението ще бъде такова, каквото е възможно, предвиди Кънчо Стойчев. По думите му начело на парламента има млад човек, който не ни е втръснал. "Трябва малко по-често да се сменя водата в тенджерата. Чистата вода се постига, като мине през много камъни, казват възрастните."

"Радвам се, че революцията свърши", каза Андрей Райчев и обясни, че ще видим нов ГЕРБ, нов Слави Трифонов, нов етап. По думите му фазите на българската революция съвпадат с фазите на френската.

Според Симеон Първанов ще минем през турбулентни времена, но е напълно възможно да се окаже, че вече е нормално да живеем на вълни. Политиката вече не е игра с толкова голям залог. Според него ДПС винаги е нежелан партньор, но винаги успява да се превърне в партньор. БСП ще трябва да се рестартира. А за ГЕРБ ще си проличи на местните избори дали няма да се разпадне.