Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

От началото на годината осем души на територията на област Велико Търново са загубили живота си, в следствие на пожари, причинени от отоплителни уреди, а други десет са с различни степени на изгаряния и наранявания, отчитат от РД „Пожарна безопасност и защита на населението" – В. Търново.

Тревожен е фактът, че при пожари през зимата загиват предимно възрастни хора, които в някои случаи са трудноподвижни или имат по-забавени реакции и не могат да реагират адекватно при такава ситуация. Само от началото на месец септември в областта при пожари в жилища са загинали 6 души, като всички са на възраст над 66 години. Четири от жертвите са на възраст над 70 години, сочи още статистиката.

От пожарната във Велико Търново отново апелират да се обръща изключително внимание при използването на локални отоплителни уреди на твърдо, течно или газообразно гориво или електрически уреди.

Много често, в следствие на неспазване на правилата за безопасна експлоатация на тези уреди или проявена небрежност, възникват пожари, причиняващи големи загуби, някои от които вземат и човешки жертви. Над 70 % от пожарите в дома през зимата са след неправилно използване на отоплителни уреди.

Най-честите причини за тези пожари са запалване, в следствие на непочистени от налепи и сажди комини, оставяне върху или в близост до отоплителен уред на горими материали, използване на неизправни, саморъчно направени или нестандартни отоплителни уреди, неправилна експлоатация на отоплителни уреди.

Не са малко случаите на загинали хора следствие на неправилна експлоатация на печки на дърва, които при непочистен комин и затворени с непълно изгаряне, отделят голямо количество въглероден окис. В резултат на това хората, които се намират в помещението, загиват от задушаване, без да разберат.