Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Учудващо, но още в далечната 1952 г. Тодор Живков е организирал гледането на първата порнопрожекция у нас. Макар и тайно, епохалното събитие се е състояло в затворения комплекс на елита край Панорамния път в "Бояна". Тогава в Секретариата на ЦК Тодор Живков отговарял за културномасовата програма на Политбюро.

"В онези години и ние живеехме във вила на Панорамния път - спомня си Дамян Дамянов. - В комплекса имаше грамадна кинозала само за правоимащите, в която се прожектираха западни филми. Най-големият любител на филми беше Тано Цолов, а ние стояхме да гледаме. Понеже компартиите бяха силни във Франция и в Италия, имаше техни. Испански и португалски нямаше, защото там бяха Франко и Салазар - заклеймени режими като фашистки. Имаше еротични филми също, но не порно. Единствено - без американско кино. На първите кресла седяха най-големите шефове, а пред тях имаше фъстъци, дребни сладки и безалкохолни. Ние като деца се промъквахме в тъмното и се пресягахме да си вземем, а Тано Цолов ни плясваше през ръцете.

За въпросната прожекция през 1952 г., на която не са били поканени съпругите, а само мъжете, пред мен си разправяха майка ми и Станка Димова. Порнографският филм бил италиански и бил донесен лично от Тодор Живков. Той бил душата на компанията,

много се смял и постоянно побутвал другарите си:

"Ха-ха-ха-ха, гледай сега тука какво става!" или "Хи-хи-хи - гледай пък тука..." Той много си падаше по филмите."

Според разказа на Дамянов специалните другари в онези години дори са се радвали на домашно кино. За целта имало специални приспособления в "зимни" стаи към отделните вили. По заявка на съответния правоимащ от дълъг списък са били доставяни желаните филми и в уреченото време в дома им е идвал оператор, който прожектирал само за тях желаната продукция.