Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В наши дни малко хора си спомнят за поп певицата Маргарита Димитрова. Но в края на 60-те и началото на 70-те години на ХХ век тя се раздва на завидна слава. Започнала през 1963 г. като солистка на оркестър "Балкантон", за кратко време тя превзема върховете на родната естрада. Сред популярните песни, които изпълнява, са "Мое слънце засияй", "Пълнолуние", "Моя любов разпиляна", "Любовта на скитика" - кавърверсия на песен на европейската звезда Мери Хопкинс, родена по мотиви от руски романс.

Заедно с най-големите ни звезди, тя гастролира успешно на конкурси в Съветския съюз, Чехия, Унгария, а след триумфално турне в Куба, записва съвместен албум с Йорданка Христова, Бисер Киров и Маргарита Радинска.

През 1968 г. с песента "Крадецът на бисери" успява да грабне и първата награда в конкурса на конкурсите - "Златния Орфей".

Но това вече не е било изненада, защото година по-рано нейна песен е удстоена със специалната награда на същия престижен международен форум. По този повод френската актирса Даниел Дарийо, почетен гост на фестивала, възкликва: "Една малка България може да бъде щастлива, че има такъв глас. В гърлото на тази жена са скрити милиони." Тя нарича Маргарита "Балканския лъв" - прозвище, което я съпътства през краткия и живот.

Но изведнъж всичко угасва. Въпреки забележителните й успехи, никой вече не кани певицата у нас. Спират да я пускат да излиза и в чужбина. Изолирана, през 70-те години блестящата Маргарита Димитрова е принудена да си изкарва прехраната, като пее по кръчми и заведения, над името й е поставена схизма и в радиото и телевизията. Умира от инфаркт през 1984 г., в нищета, забравена от всички, а е била едва на 42-годишна възраст.

Причината за грандиозния срив от върха е колкото тривиална, толкова и трагична - отказала среща, не на кого да е, а на самия Тодор Живков. След като първия я поканил на танц в Слънчев бряг и по обичайния си начин безцеремонен начин и тикнал бележка с телефона си, младата жена не отишла на среща с него, въпреки че пред хотела, в който била отседнала, я чакал специален автомобил.