Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ще умра за синовете си! - казва месец преди ужаса на "Струма" бащата на близнаците

“Джихан няколко дни поред не спираше да плаче от щастие, след като момчетата се родиха, сега Бог ги прибра”, допълва роднина

Най-младата оцеляла напуска автобуса секунди преди да гръмне, предстоят пластични операции

Дежавю: преди три години край Ласкарци в катастрофа с рейс загиват 16 души, повечето от които студенти

Истинско дежавю за Северна Македония се оказа катастрофата на "Струма" с 45-те жертви, сред които 12 деца. Подобна ужасяваща трагедия връхлита страната преди три години, но през февруари, когато по пътя между Тетово и Скопие автобус с пътници се преобръща в канавка. Край село Ласкарци пристигат над 20 линейки, пожарни и багери, за да спасяват пострадалите.

Медиците на място констатират 7 загинали, но бройката им се увеличава до 16 през следващите месеци. Последният починал е 19-годишно момиче, чийто крак е ампутиран дни след фаталния ден. Всички са в шок, тъй като голяма част от жертвите са студенти. Но има и деца. Ранените са 30. Правителството обявява два дни на национален траур, а разследването доказва, че причината за случилото се са несъобразена скорост и неизправни спирачки.

На съд са изправени собственикът на агенция Durmo Tours - Дурмиш Белули, отговорникът за транспортните услуги Рамзи Мифтари и шофьорът на автобуса ковчег Маноел Трифуновски. С по-леко обвинение за съучастие се сдобиват трима служители в станцията за технически преглед.

Три години след тежкия пътен инцидент край Ласкарци семействата на загиналите, ранените и хората, които остават инвалиди след катастрофата, казват, че все още не са получили справедливост. Към днешна дата са проведени над 100 заседания, но присъди все още няма. Така процесът се превръща в най-дългия без епилог в сферата на пътнотранспортните произшествия, случили се в Северна Македония. 

И вместо правосъдие раната бе отворена отново, след като 45 македонски граждани загинаха на магистрала "Струма" в България.

"168 часа" научи, че сред жертвите в списъка са и двама полицейски служители. Единият от тях е Енис Раманоски, зам.-командир на полицията в град Дебър. Другият - Саде Мустафоски, полицай на ГКПП Блат с Република Албания. По-голямата част от пострадалите, които попаднаха в "Пирогов" след инцидента, бяха изписани преди дни. На 27 ноември към родината си заминаха 19-годишно момиче и 49-годишен мъж. Девойката всъщност е и най-младата оцеляла при трагедията.

Претърпяла е операция на дясната ръка, но й предстоят няколко пластични на лявата ръка и челото, тъй като по тях имала сериозни изгаряния. Пред роднините си оцелялата успяла да разкаже, че слязла сама от автобуса, без никой да й помага. Преди това опитала да дръпне братовчедка си от буйните пламъци, но се изгорила. За секунди огънят обхванал целия рейс и се наложило бързо да излезе от него. Малко след това чула и силен гръм. С оцелелите пациенти сега ще работят психолози, съобщиха вече македонските власти. С експерти ще се виждат и роднините на младото семейство Ахмети. Авни и Джихан, както и 4-годишните им близначета Луан и Албан също са сред жертвите в автобуса ковчег. Малчуганите са били най-малките пътници в рейса.

Историята на Ахмети разтърси всички. Часове след трагедията близки приятели на двойката разказаха, че те се познавали от деца, а любовта помежду им пламнала в училище.

Накрая се оженили и се появили дългоочакваните им синове. Правили опити за тях от цели 8 години.

"Не можете да си представите за какво щастие говорим, когато ги изнесоха от родилното - спомня си роднина на Авни пред "168 часа". - Плакахме цялото семейство, защото никой не знаеше какво точно ще се случи. Най-радостни от събитието бяха майката и таткото. Джихан няколко дни поред не спираше да плаче, като гледаше близнаците. Решихме да празнуваме дълго време.

Събрахме роднини от всички градове. Знахме, че това е дар - да са две момченца, не едно. Бяхме сигурни, че Бог ни обича и ни подарява тези деца, защото сме добри хора, които не са направили на никого лошо. Сега ги прибра обратно при себе си. Вярваме - на по-добро място. За това как Авни и Джихан са гледали малките, нямам какво да ви кажа.

Безкрайно добри родители, които правеха Луан и Албан най-щастливите деца. Месеци преди катастрофата Авни ми каза: "Бате, ще умра за синовете си. Толкова ги чакахме с Джихан, че не давам косъм да падне от главите им". Много ги обичаха. Затова наскоро решиха за почивните дни да ги заведат и на екскурзия до Истанбул."

Не по-малка е трагедията и за семействата на другите загинали деца. Преди дни ученици и учители от основното училище "Исмаил Кемали" в Скопие излязоха на шествие в знак на солидарност с пострадалите от катастрофата. Оказа се, че 5 от всички 12 деца, които са загинали в автобуса ковчег, са посещавали занятия в същото учебно заведение. Това са Белма Джахи - във втори клас, Омер Яхи - в шести клас, Разидже Джахи - в осми клас, както и Айла Джахи и Ергин Джахи - в девети клас.

Пред медии ръководителят на класа, в който са били Айла и Ергин, разказа, че голяма част от съучениците им не спирали да плачат за тях.

"Те бяха много добри, учтиви и образовани - описа ги той. - Помолиха ме да ги пусна до Турция за кратко пътуване, защото беше 22 ноември - Ден на албанската азбука. Искаха да посрещнат празника там. На връщане от Турция обаче трагедията се случва. Изразявам съболезнованията си на семейството им и моля Аллах да им даде търпение и сила, за да се изправят срещу тази болка. Страдаме безкрайно много и отказваме да приемем, че станалото е истина. Дано душите им да са на по-добро място."