Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

БЛИЗОСТ: Къщата на певеца се намира пред паметника на Живков
БЛИЗОСТ: Къщата на певеца се намира пред паметника на Живков

Огромен бетонен палат вдига поп певецът Веселин Маринов точно пред паметника на Тодор Живков в Правец.
Недостроената внушителна сграда, в която семейство Маринови има намерение да заживее за постоянно, е известна сред местните, като "Бетонният Лувър".
Къщата на певеца и новата му съпруга Цветанка е разположена на около 600 кв. м, а общата площ на урегулирания имот е 1604 кв. м, показва справка в Агенцията по вписванията. Мястото се води на фирмата на певеца - "Студио Маринов" ЕООД, става ясно още от имотния регистър.
Досега изпълнителят на хитовите песни "Нашата полиция ни пази", "Горчиво вино" и "За теб Българийо" е
вложил около 300 хил. лева в строежа, разказаха запознати
Почти завършено е огромно помещение, което наподобява приемна за гости, установи проверка на "168 часа" на място. На следващите два етажа също се открояват просторни салони. Отличават се и по-малки стаи, една от които вероятно ще бъде семейната спалня. С по-неясно предназначение са два обширни навеса с огромни колони, разположени от двете страни на къщата. Отделно певецът е заградил две улици в близост до сградата, но наскоро от общината са бутнали едната ограда, свидетелстват очевидци на операцията.
Неслучайно певецът си харесал мястото срещу паметника на Тодор Живков за резиденция. "Мечтата на Веселин да живее в родното място на бившия Първи датира още от 80-те години, докато Живков е на власт", казват негови приятели.
"Още тогава Веско обичаше да изнася често концерти в родното място на генералния секретар на БКП и толкова го харесал, че споделял как един ден ще дойде да живее тук", разказва Росица Христова, тогавашен служител в община Правец, а сега зам.-кмет на Етрополе пред "168 часа".
С привързаността му към Живков се обяснява и фактът, че лицето на постройката, противно на строителната логика за формата на терена, е извъртяно и обърнато право на юг към китната градинка с паметника на бившия държавен глава.
За съжаление в момента грандиозното строителство видимо изостава,
показа проверка на "168 часа". Грешки на строителите, както и непривлекателната фасада на бетонното тяло са обезкуражили Веско, смятат строители от съседни обекти. Все пак камарите строителни материали, разположени грижливо, подсказват, че може да бъде завършен съвсем скоро. А за временното му замразяване има обективни причини.
"Когато данъчните власти започнаха да търсят сметка на певците за неплатени данъци, тогава спря и строителството на къщата", коментират новите съграждани на именития певец.
Самият певец не даде подробности за спирането на строежа. "От 11 години вече строя, налял съм само един бетон", каза Веселин Маринов относно строителството и отказа подробен коментар, като се извини с ангажираността си.
"Когато се оженихме, съпругът ми вече беше закупил парцел за строеж в Правец. Доколкото знам, още преди години местни частни лица са му го продали. Засега сме замразили строителството и ще го продължим най-рано догодина.
Проблемът, е, че
чисто архитектурно не харесваме сградата,
а за да променим проекта, се изискват много документи и това ще отнеме време", потвърди съпругата на певеца Цветанка Маринова.
"Постройката стана по-голяма от първоначалния замисъл. Имаме ангажименти. В бъдеще се готвим да живеем там. Ако сте ходили в Правец и сте видели какво уникално място е, вероятно ще разберете нашето решение", поясни още Маринова.
В противоречие с тези твърдения са данните в имотния регистър, където е отразено, че Веско е купил земята от община Правец. Правчани се възмущават, че тогава общинските чиновници направили невъзможното, за да уредят хубав парцел в регулация фронтално срещу паметника.
Парцелът, върху който е издигнат строежът, бил набързо уреден от общински чиновници за сметка на хора, които са били принудени да продадат земята си на ниски цени, твърдят запознати със сделката, но не представят доказателства."Веско ми е приятел. Спомням си, че купи имота преди години от две частни лица. За съжаление и него го удари кризата и засега е спрял строителството", коментира Красимир Живков, областен управител на Софийска област.
"Наистина в момента замразеният строеж малко загрозява центъра на града, но аз съм сигурен, че в най-скоро време ще започнат довършителните работи.
Градът ни е привлекателен и напоследък много известни личности като Нешка Робева, Пламен Марков и Мартин Стоев си купиха имоти",
сподели още Живков, който е бивш кмет на Правец. Самото строителство на новата къща на певеца не отговаря на стандартите в съвременната архитектура, е мнението и на вещи в бранша. Показателни за това били носещите бетонни колони на конструкцията, които, противно на правилата да бъдат строго вертикални, са видимо изкривени.
Напуканите стени и липсващите тухли също говорят за лошо и некачествено изпълнение на строителството. Строителната фирма била от Габрово и вероятно заради това са спестени и важни материали - така си обясняват дефектите местните хора.
Бетонният покрив на внушителната постройка също е обект на критики от бъдещите съграждани на звездата.
"Истинско безумие е да се прави бетонен покрив при такова разнообразие на строителни техники", казват майстори от съседен обект. "Ако е искал да живее в бетон, защо не си е купил панелка", недоумяват строителите.
Според тях било необяснимо толкова богат човек да си пилее парите в бързото и евтино строителство. "Веско може да разбира от песни, но не и от строителство и затова фирмата изпълнител се възползвала от незнанието му.
Подведоха жестоко човека, а той от доброта се предовери на строителите", споделят комшии
Мястото непосредствено след голфигрището в Правец привлича и други известни личности от бизнеса и спорта. В съседство наскоро места са закупили и са построили луксозни вили и гръцки бизнесмени. Подобно на певеца и те са предпочели спокойствието, тишината и природните дадености за уединение.

Очакват безплатни концерти

В Правец очакват като празник идването на видния певец и съпругата му Цветанка. След държавния глава Живков, Веско ще бъде поредната знаменитост за града ни - казват местни. "Щом дойде никого не подминава. Спира се, говори с хората. Не е горделив" - описва с възторг поведението на певеца Галина Ангелова. "Репутацията на града ни ще се промени. Ще идват и видните му приятели политици от ГЕРБ"- смята приятелката  Ралица Бакърджиева.
"Очакваме господин Маринов да изнася безплатни концерти. Редно е. Едва ли са му нужни нашите 5-6 лева "- споделят двете приятелки. Те са убедени, че с настаняването на певеца в новата къща културният живот на Правец ще се активизира значително.
Двете дами се надяват, Маринов да помага на певческите самодейни състави в град Правец и близките села и те щели да заемат челни места в конкурси по художествена самодейност. Според тях, близостта на новата къща на Маринови до паметника на бившия Първи не означава подкрепа за БСП.
В местната детска градина наричат 4-годишния Веселин Калчев - Веселин Маринов. Майка му е категорична, че певецът един ден може да помогне на момчето, което пее добре, да израсне. Пристигнали от близкото село Джурово млади хора обещаха тържествено да посрещнат Маринов и да вдигнат купон в негова чест. "Толкова много го обичаме, че няма да жалим никакви средства по посрещането, дори и да нямаме"- категоричен бе Стефан Маринов. Роднините му щели да си ушият нови дрехи по този повод. Не всички местни хора са така благоразположени относно предстоящото заселване на именития изпълнител в града им. Според някои от новите съграждани след като изпълнителят и чаровната му съпруга се установят за постоянно в Правец, местните щели да се разделят като футболните отбори "Левски" и ЦСКА.
"Културното ниво на Правец е високо и без Веселин Маринов. Луксозният джип, с който идва, не говори за народен човек, за какъвто претендираше и Живков" - казва бизнесмен, който помоли да остане анонимен.

Мистерии около статуя
на бившия Първи
Менте е паметникът в цял ръст на Тодор Живков в Правец, на чието тържествено откриване присъстваха президентът Първанов, тогавашния премиер Симеон Сакскобургготски и Бойко Борисов, като главен секретар на МВР.
Това твърдят местни жители и очевидци в Правец. Причината оригиналността на скулптурата да се поставя под съмнение, са видимите следи от снаждане на горната й част към долната.
В тази връзка мнозина си спомнят и мистериозното изчезване на бюста на бившия Първи от централния площад в града. Според запознати още през 1984 г. местната власт е поставила скулптурно изображение на именития си съгражданин.
Няколко години по-късно обаче заради личните възражения на Живков бюстът тихомълком е прибран. По данни на роднини на генералния секретар, когато е видял образа си претворен в бронз, Живков, вместо да се зарадва, възкликнал: "Паметници на живи хора не се правят".
"Спомням си когато докараха кран и вдигнаха статуята от постамента", разказва зам.- кметът на Етрополе Росица Христова, бивш служител на община Правец. "Гледката се е запечатала в съзнанието ми, защото беше доста зловеща - главата на паметника беше забулена с чул, а въжето минаваше точно през врата му", спомня си тя.
"Вярно е, че впоследствие бюстът мистериозно изчезна, но не съм сигурна дали е използван за направата на новия паметник. Лично на мене той ми изглеждаше по-голям", казва чиновничката.
"Доколкото съм запозната, първият паметник е бил махнат заради личното настояване на дядо ми, но не мога да кажа кой го е направил", сподели Евгения Живкова пред "168 часа". "За скулптурата в цял ръст съм чувала, че също е изработена през 80-те години. Що се отнася до бюста, който аз подарих още преди 3 г., той явно е от именит, но неизвестен за мене автор, тъй като табелката се беше загубила", обяснява внучката на Живков. Служителите в градския музей на Правец също не са сигурни. Спорят дори дали бюстът е бил с вдигната за поздрав ръка. Официално сегашният монумент в цял ръст е творение на скулптора проф. Секул Крумов. Той е автор и на първата статуя на Ленин у нас - в Перник от 1957 г. В последвалия след това бум в изобразяването на Владимир Илич през 1970 г., отново Секул Крумов прави негов паметник в Сливен. Варненският паметник на Ленин е изработен от същия скулптор.
Според една от версиите първият торс на Живков, украсявал централния площад на Правец, е дело на друг именит наш скулптор - Величко Минеков. Статуята е била с вдигната за поздрав ръка и е била по поръчка на тогавашния градски комитет на БКП в Правец.
В същото време, още през 80-те години на така наречените общохудожествени изложби е имало паметник в цял ръст, чийто автор е Секул Крумов, вече покойник, и най-вероятно, същият е поставен в градинката в Правец. Що се отнася до видимите шевове и пукнатини по средата на статуята, те може да се дължат на използваната техника, смятат специалисти.
Преди няколко години и друг бюст на бившия Първи изчезна. През 2007 г. неизвестни лица оскверниха гроба на дългогодишния комунистически лидер. Бюстът на Тодор Живков от надгробната плоча на 10-а алея в Централните софийски гробища беше откраднат.

ГЛЕДКА: Лицето на къщата е обърнато към монумента
ГЛЕДКА: Лицето на къщата е обърнато към монумента
ЩАСТЛИВИ: Веско и Цветанка поемат по общ път
ЩАСТЛИВИ: Веско и Цветанка поемат по общ път
НА ПАРЧЕТА: Върху паметника личат следи от снаждане
НА ПАРЧЕТА: Върху паметника личат следи от снаждане
НАДЕЖДА: Малкият Веселин мечтае да поеме пътя на звездата
НАДЕЖДА: Малкият Веселин мечтае да поеме пътя на звездата