Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Германия, Хърватия, Италия и Великобритания спряха полетите от Южна Африка

Учени казват, че това е най-лошият вариант, който са виждали

Световната здравна организация обозначи открития в Южна Африка нов вариант B.1.1.529 на коронавируса с гръцката буква Омикрон и го определи като "предизвикващ тревога", предадоха Ройтерс и Франс прес.
"СЗО беше уведомена от Южна Африка за варианта B.1.1.529 за първи път на 24 ноември тази година. Този вариант има множество мутации, някои от които са много обезпокоителни", заяви в комюнике група експерти, на които СЗО е възложила да следят развитието на КОВИД-19.
Според СЗО новият вариант на вируса може да се разпространява по-бързо от останалите. Предварителните данни предполагат, че при него има повишен риск от повторно заразяване и "вредно изменение в епидемиологията на КОВИД-19".
СЗО заяви, че заразяванията в Южна Африка рязко са се увеличили през последните седмици, което е съвпаднало с откриването на новия вариант.
Омикрон е петият вариант на вируса, който получава подобно буквено обозначение.
СЗО каза, че Пи Си Ар тестовете продължават успешно да установяват наличието на този вариант.
Организацията предупреди страните да не въвеждат прибързано ограничения за пътуване заради новия вариант, а да следват "подход, основан на риска и съобразен с науката".
Властите по света реагираха с тревога на новия вариант. Европейският съюз и Великобритания са сред тези, които затягат граничния контрол, докато учените се опитват да разберат дали тази разновидност на вируса е устойчива на ваксините.
Според СЗО сигурно ще отнеме няколко седмици да се установи заразността на варианта Омикрон и ефективността на ваксините и средствата за лечение срещу него. Новият щам предизвика сериозна тревога сред учени и световни лидери.

Той има повече от 30 мутации, които му дават цялата трансмисивност на доминиращия в момента по света щам делта и същата способност да избягва ваксините като южноафриканския вариант бета.

Учените смятат, че неговите огромни мутации означават, че той трябва да е произлязъл от някой с изключително слаба имунна система, вероятно недиагностициран човек със СПИН. Хроничното протичане на инфекцията, с която имунитетът не е успял да се справи, е могло да позволи на вируса в организма на болния да натрупа голямо количество мутации.

Експертите се опасяват, че новият вариант, наречен B.1.1.529,

може да направи

ваксините с поне

40% по-малко

ефективни,

тъй като е толкова различен от оригиналния коронавирус, към който са насочени препаратите срещу заразата. Голяма част от мутациите му са в шиповия протеин, който играе ключова роля при навлизането на вируса в клетките в тялото.

Вариантът има мутации P681H и N679K, които рядко се виждат заедно и биха могли да го направят още по-устойчив на ваксини.

Учени са убедени, че това е най-лошият вариант, който някога са виждали, и са разтревожени от броя на мутациите, които носи.

Същевременно Израел стана поредната държава, където е открит B.1.1.529. Заразеното лице е израелец, завърнал се от Малави.

Потвърдени случаи има в Ботсуана, където се смята, че се е появил новият вид зараза, но повечето са в Южна Африка - там инфекциите скочили с 93% за ден. Болни има в Хонконг, а

в Белгия бе

открит първият

пациент с

B.1.1.529

в Европа

Става дума за млада жена, която не е била ваксинирана, нито е била заразена в миналото и затова няма имунитет. Получила е грипоподобни симптоми 11 дни след пътуването си до Египет през Турция.

Белгийският министър на здравеопазването Франк Ванденбруке заяви, че въпросното лице е дало положителна проба на 22 ноември след завръщането си от чужбина и призова обществеността да не се паникьосва.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че се обмисля активирането на спешен механизъм за спиране на полетите от южноафриканската република. По-късно ЕК предложи на държавите от ЕС да спрат полетите от южните части на Африка. Няколко европейски страни, сред които Германия, Хърватия, Франция, Италия и Великобритания, вече забраниха пътуванията.

Експерти от Световната здравна организация (СЗО) в петък трябваше да пристигат в РЮА, за да извършат проучвания и да оценят каква е ситуацията след появата на B.1.1.529. Заради новия щам СЗО обяви, че ще проведе извънредно заседание.

“Седмици ще бъдат необходими на учените да разберат въздействието на новия вариант на коронавируса, установен в Африка. Усилията са насочени към това да се разбере какви са мутациите и как ще се отразят на заразността на вируса”, заяви говорителят на СЗО Кристиан Линдмайер.

Новината за вариацията на коронавируса се отрази и на световните пазари, които записаха сериозни загуби, а петролът слезе надолу с над 5 на сто.