Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ГЪЛЪБ ДОНЕВ
ГЪЛЪБ ДОНЕВ

Късо съединение в помещението с бойлерите в подпокривното пространство е причина за пожара в дома за възрастни хора в с.Рояк. Деветте души са загинали вследствие задушаване, каза в "Още от деня" по БНТ социалният министър Гълъб Донев.

Той специално изказа благодарност на децата, които са помогнали за извеждане на хората при инцидента, за да няма повече пострадали. Напълно достатъчен е бил персоналът в дома, с лекар, медицински сестри.

Оцелелите от дома в с.Рояк са настанени в общинския хотел в с. Аспарухово, направен е индивидуален здравен статус, има визия на социалните работници къде да бъдат настанени.

"Нито един от близките на тези хора не е пожелал да ги вземе в семейна среда", отбеляза служебният социален министър.

Гълъб Донев подчерта, че с негова заповед от м. август се прави проверка на всички домове за възрастни хора в страната, независимо дали са частни или държавни. Проверени са над 95 дома.

Това, което се установява, са изключително големи дефицити в качеството на социалните услуги и грижите за възрастните хора, които се полагат в тези домове. 70% от проверените домове са с констатирани нарушения.

"Пари има, близо два пъти е нараснал бюджетът за социалните услуги, които са делегирана държавна дейност", подчерта Донев, като посочи че проблем е качеството на услугите.

Заложени са в Плана за възстановяване и устойчивост 753 мл.лв. за реформа в грижата за възрастните хора, за деинституциолизацията на домовете, за разкриване на нови социални услуги. Срокът за изпълнение е в следващите 5 години.