Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Починалият Иван Станчов - потомствен дипломат от славен род. Баба му била френска графиня

Дипломатът и бивш министър на външните работи Иван Станчов, който е починал днес в Шотландия на 92 г., е забележителна личност.

Роден е на 1 април 1929 г. в гр. София. Семейството му е принудено да емигрира от България през 1943 г. по политически причини.

Иван Станчов се завръща в България през 1990 г. за първи път след 47 години. С ентусиазъм помага на демократичните сили. През 1991 г. е изпратен посланик на България във Великобритания и за първи български посланик в Република Ирландия.

През 1994 г. - 1995 г. става външен министър в служебното правителство на Ренета Инджова.

Включването на Иван Станчов като министър на външните
работи е идея на президента Желю Желев. Той е изключително доволен,
когато Станчов се съгласява. За да стане министър, той се отказва от американското си гражданство.

Бабата на Иван Станчов е френска графиня, дядото - българин, Димитър Станчов, известен български дипломат и политик. Бил е външен министър в правителствата на Димитър Петков и Петър Грудев, а след убийството на Петков няколко дни ръководи правителството. През следващите години е посланик във Великобритания, Франция, Белгия и Италия. Противопоставя се на включването на България в Първата световна война и е отстранен от служба.

Когато внукът Иван Станчов става посланик във Великобритания, той “реставрира” дипломатическия костюм на дядо си и с него се представя при аудиенцията си при британската кралица.

След министерстването си е съветник по външноикономическите въпроси на президентите Петър Стоянов и Георги Първанов.

Пред БНТ преди време Иван Станчов разказва: "Баща ми израсна в Петербург, говореше руски по-добре от български, майка ми в Бразилия - говореше английски и португалски. Пра-пра-пра дядо ми, един Яни Станчооглу, тръгва от Албания. Хора ми казват: А, ти си албанец! Не, не съм албанец, аз съм българин от Самуиловото царство.

Много се гордея с факта, че д-р Желев ми предложи да стана посланик на България, защото така влезнах по стъпките на дядо, на чичо, на леля, на баща ми. Баща ми за жалост заради войната не стигна до посланик, беше му последния пост генерален консул в Истанбул. Дядо ми е бил посланик в почти всички страни в Европа. Аз като малък исках да стана дипломат.

Аз се върнах в България да помогна на демокрацията. Тогава демокрацията беше СДС... Аз работех със СДС, обикалях села, за да говоря за демокрация. Сега царя аз го познавам като малчуган от малките ни години. Той е точно 3 дни по-възрастен от брат ми Андрей, дори Андрей се казва Андрей-Симеон."

Много са благотворителни инициативи, с които Иван Станчов искаше България да стане по-добро място за живеене. Посветил се бе на каузата на децата със специални нужди и на каузата на българските училища в чужбина. Основател е и председател на фондация “Карин дом” – Варна, член на УС на Дом “Гаврош” – Варна.