Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

20 от общо 45 жертви са от село Студеничани

4-годишни близнаци от Скопие са най-малките жертви в автобуса ковчег, който изгоря на магистрала “Струма” във вторник. Македонски медии разпространиха снимка на семейството им. Разследващите открили изгорялата жена с двете деца на ръце пред средната врата на превозното средство. Оказа се, че това са Луан и Албан Амети.

Най-възрастният пътник, който загуби живота си, е на 63 г., а повечето пътували в рейса са родени между 1971 и 2004 г.

10 души от едно семейство също са сред тези, които няма да се завърнат от екскурзията в Истанбул, съобщи “Слободен печат”.

“Цялото ми

семейство изгоря”,

казва г-н Яхи от Скопие-Север. В списъка на жертвите, публикуван от тв “Алсат”, са 8 души с фамилия Яхи и двама от семейство Мухаджери, с които били в родствена връзка. Всички те си подарили екскурзия до Истанбул и тръгнали на “път, от който няма да се върнат никога”.

Почернена бе северната община Студеничани, откъдето има най-малко 20 загинали. Сред тях е началната учителка от местното училище “Наим Фрашери” , която била заедно с дъщеря си. С 39-годишната Фикрие Исени и малката Аниса починали още двама техни роднини. Единият е общинският служител Амди Исени.

В Студеничани чакат тленните останки на жертвите, след което религиозният съвет ще прецени дали ще има погребение. Роднините на всички загинали са в София за разпознаване на останките, заяви за БНТ Бурхан Един, секретар на общината.

В автобуса ковчег пътували общо 52 македонски граждани, 45 от които са загинали, а 7 са настанени в “Пирогов”.

5 от починалите деца били от едно семейство. Основното училище “Исмаил Кемали” в Скопие, където учили, прекратило занятия, защото съучениците им били много разстроени. Всичките пътували със свои роднини.

“Починалите 5 деца са от втори до девети клас. Децата са роднини, от едно семейство. Картината тази сутрин в училище беше тъжна,

децата плачеха,

скърбящи за

приятелите си

Решихме днес обучението в училището да бъде прекъснато”, каза кметът на скопската община Чаир Висар Ганиу.

“Ергин ми беше приятел, беше много добро момче. Много мил. Много съжалявам, че са загинали”, каза 11-годишната Блерим Буши пред Ройтерс.

Две от жертвите са 27-годишният Газменд Укали и 23-годишната Албина Белули.
Две от жертвите са 27-годишният Газменд Укали и 23-годишната Албина Белули.
Млада двойка годеници също намериха смъртта си на българската магистрала. 27-годишният Газменд Укали от Кичево и 23-годишната Албина Белули от Тетово били в Истанбул за рождения ден на младия мъж. Той работел в кабинета на кмета на Кичево Фатмир Дехари, като отговарял за връзките с обществеността.

“Ако има жив ангел на земята, това беше Газменд Укали”, коментира кметът Фатмир Дехари.

“Двамата с момичето са заедно от по-малко от две години, а както той казваше,

следващата година искаха да вдигнат сватба.

За съжаление, не я дочакаха”,

добавят от кабинета на кмета.

Малко преди да станат известни имената на жертвите, външният министър на Северна Македония Буяр Османи каза, че загиналите са “само млади хора”.

През целия ден във вторник пред “Пирогов” пристигаха близки и приятели на пътниците от катастрофиралия автобус. Българските власти допуснаха те да минават границата, без да се съобразяват с допълнителните изисквания, свързани с пандемията.

Някои от тях разказваха, че са разбрали за инцидента от медии, и спонтанно тръгнали към София с надеждата да получат повече информация за близките си.

Вълна от съчувствие от целия свят заля Северна Македония. Председателите на Европейския съвет, на Европарламента и на Еврокомисията Шарл Мишел, Давид Сасоли и Урсула фон дер Лайен изразиха в туитър съболезнования. “Мислим за жертвите на този ужасен инцидент в България, за техните семейства, както и за работещите на първа линия. Желаем на ранените бързо възстановяване. Бъдете силни! ЕС е готов всячески да помогне”, написа Мишел.

“Ужасно е да науча, че поне 45 души, сред които десетина деца, са загинали в автобусна катастрофа в България снощи. Най-искрени съболезнования и пожелания за много сила на техните семейства и приятели”, пише Сасоли.

“В този ужасен момент Европа е съпричастна с вас”, написа Фон дер Лайен и пожела бързо възстановяване на ранените.

Президентът на Русия също изпрати съболезнования до македонския си колега. Владимир Путин отправя молба “да бъдат предадени думи на искрено съчувствие и подкрепа на роднините и близките на загиналите, също и пожелания за скорошно оздравяване на всички пострадали”.

Съчувствие изказаха още еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей, постоянният докладчик в Европейския парламент за Република Северна Македония Илхан Кючюк, премиерът на Албания Еди Рама, президентът на Сърбия Александър Вучич, премиерът на Черна гора Здравко Кривокапич, премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис, турското министерство на външните работи и много други.

В социалните мрежи бе пуската снимка на загиналото 4-членно семейство от екскурзията им в Истанбул.
В социалните мрежи бе пуската снимка на загиналото 4-членно семейство от екскурзията им в Истанбул.