Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Крум Зарков засега е името, около което може да се обедини вътрешната опозиция

Нов рунд в битката между Корнелия Нинова и вътрешната ѝ опозиция се очаква във вторник - точно седмица след като лидерката подаде оставка.

За утре 64-ма от членовете на Националния съвет са свикали присъствено заседание на пленума. Направиха го, след като в събота по обяд от “Позитано” 20 обявиха, че на подпис е решено лидерката в оставка да е начело на преговорния екип за съставяне на правителство с ПП, ИТН и ДБ.

Решението на Националния съвет е екипът за преговорите да продължи в същия състав, напомни и самата Нинова вчера, след като гласува. Направи го

почти в края на изборния ден

- в 17 ч, с обяснението, че е имала ангажимент в провинцията. И някак двусмислено заяви, че е подкрепила “президент държавник, който винаги ще се ръководи от българския национален интерес, като главнокомандващ ще се старае да има мир, винаги ще налага вето върху закони, за които има съмнения за лобизъм, и ще превърне КСНС в орган, в който като държавници ще мислим за България”.

Корнелия Нинова най-вероятно ще остане начело на БСП до януари.
Корнелия Нинова най-вероятно ще остане начело на БСП до януари.

Публиката не разбра дали застава зад Румен Радев, който не бе свиквал заседание на КСНС в продължение на година и 8 месеца, а преди дни забърка България в международен скандал с думите си, че “в момента Крим е руски”. Президентът не е предал никого, подкрепи обаче Нинова коментара на вицепрезидента Илияна Йотова от по-рано през деня.

Именно

двусмисленото говорене на лидерката по

адрес на Радев през последната година е в основата на поредното разделение в партията. А когато с оставката си миналия вторник тя атакува не само вътрешната си опозиция, но и него - че са работили за победата на “Продължаваме промяната”, стана ясно, че този път войната ще е “до кръв”.

КРИСТИАН ВИГЕНИН
КРИСТИАН ВИГЕНИН

Т.нар. дистанционно заседание на пленума в събота предизвика нов трус в партийната върхушка. Според официалното съобщение на “Позитано” решението Нинова да остане лидер до конгреса през януари и да е начело на преговорния екип за правителство е взето със 103 гласа “за” и само 19 били “против”. Оказа се обаче, че против са и тези 64-ма, които поискаха присъственото заседание и изразиха съмнения за манипулации при вота. По устав във вторник пленум трябва да има, тъй като това са повече от 1/3 от 184-мата членове на НС.

Опозицията иска Нинова да бъде отстранена от лидерския пост веднага, като се излъчи изпълняващ длъжността, който да подготви конгрес преди Коледа.

Между другото, избраната от “Позитано” дата за конгреса 22 януари е знакова - на нея новият президент трябва да встъпи в длъжност.

Дори и пленумът да се събере утре, вариантът вече взетото решение да бъде съборено, е минимален. Преброяването на силите показва, че по-вероятно е Нинова да остане начело на партията до януари.

А това може само да я бетонира. Ако лидерката изиграе успешно картите си в преговорите за правителство и успее да включи в програмата повече политики на БСП, както и да договори достатъчно постове за своите хора - нищо чудно

конгресът да не констатира

оставката ѝ, а да я отхвърли

Ако обаче все пак я приеме, тогава партията ще се поеме от и.д. шеф, който трябва да е един от сегашните заместници на Нинова - Кристиан Вигенин, Атанас Зафиров, Владимир Москов или Ирена Анастасова. Временният шеф обаче само ще трябва да подготви провеждането на прекия избор.

КРУМ ЗАРКОВ
КРУМ ЗАРКОВ

Малко вероятен, но все пак възможен е и друг сценарий - да се случи дълго исканата от опозицията промяна на устава, с която

да се върне изборът на

лидер от делегатите

И в двата варианта ще има битка за лидерския стол. И тук сценариите са няколко. В първия Нинова отново се бори за доверието на социалистите и застава пак начело на партията. Във втория посочва свой фаворит, както я призова преди време Румен Овчаров - смяната на върха да бъде с нейно участие.

Мнозина спрягат името на Кристиан Вигенин. Той е диалогичен човек с трезва преценка за ситуацията, който търси баланса във всяко решение и внимателно премерва всяка казана дума. Затова може да намери верния тон към всеки в партията.

Срещу Вигенин вътрешната опозиция най-вероятно ще изправи Крум Зарков. Зад него засега, макар и негласно, застават знакови имена като Кирил Добрев, Калоян Паргов, Сергей Станишев - звучи като възможност да обедини всички противници на Нинова.

КИРИЛ ДОБРЕВ
КИРИЛ ДОБРЕВ
Младият социалист е умерен и диалогичен и много хора в БСП

виждат в него лицето на промяната

А и колкото Румен Радев да се пази от официална намеса в делата на социалистите, все пак избра именно региона на Зарков - Русе, за да закрие предизборната си кампания преди първия тур. Да добавим и че майката на соцдепутата -журналистката Анна Заркова, е един от 3-мата съпредседатели на инициативния комитет за издигането на президента за втори мандат.

КАЛОЯН ПАРГОВ
КАЛОЯН ПАРГОВ