Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Украинският

външен министър Дмитро Кулеба

разкритикува

Румен Радев.
Украинският външен министър Дмитро Кулеба разкритикува Румен Радев.

Държавният департамент на САЩ потвърди, че позицията им за руските дейности в Украйна е ясна и неизменна

С безразсъдните си изказвания президентът Румен Радев нанесе удар по приятелските украинско-български отношения. С тези остри думи украинският външен министър Дмитро Кулеба коментира изказването на българския държавен глава на предизборния дебат в четвъртък, че “Крим в момента е руски”.

“Ще кажа на Румен Радев какво е драма: Ако Русия нападне България, завземе парче територия и убие хиляди хора. С безразсъдните си изказвания... той

изложи България

на критика от ЕС

и подкрепи

руската

пропаганда”,

написа в туитър Кулеба. Само преди дни украинското външно министерство привика посланика ни Костадин Коджабашев, за да го порицае. Киев обяви, че очаква Румен Радев да коригира изказването си.

От Държавния департамент на САЩ обявиха, че тяхната позиция за руските дейности в Украйна е ясна и неизменна, съобщи Клуб Z. Вашингтон и ЕС винаги са били категорични, че Крим е украинска територия, която е била анексирана незаконно.

Украински правозащитници пък призоваха българските власти “остро да осъдят” изявлението на българския президент.

Организациите КримSOS, Центърът за граждански свободи и центърът за правата на човека ZMINA искат още Радев да направи ясно изявление, отразяващо позицията на България по отношение на ситуацията “на временно окупираната територия на Автономна република Крим и град Севастопол”.

Същевременно председателят на кримската българска национално-културна автономия Иван Абажер заяви, че президентът на България трябва да посети “руския Крим”, където ще бъде приет топло.

“От Балканите дойдоха славянската писменост и православието. Затова тъкмо

от Балканите

трябва да дойде

и признаването

на Крим

като законна и неотделимата част на Русия. Ако президентът на България вземе решение да посети руския Крим, сигурен съм, че ще му бъде оказан топъл и радушен прием”, заяви Абажар.

Според него българската общност и като цяло всички кримчани ще бъдат доволни от посещението му, което ще положи основата за изграждането на силни и надеждни руско-български отношения. Изказването му бе публикувано на фейсбук страницата на руското посолство у нас.

Крим бе анексиран през март 2014 г. след референдум. Москва многократно е заявявала, че жителите на полуострова са решили да се върнат в Русия по демократичен начин, но ЕС и САЩ твърдят, че анексията е незаконна.

Руският президент Владимир Путин многократно е заявявал, че въпросът за Крим е окончателно приключен. Заради анексирането ЕС наложи санкции на Москва, които държавният глава Румен Радев определи като неефективни.

САЩ бият тревога: Москва може да атакува Украйна през зимата

САЩ имат истински притеснения относно необичайната военна активност на Русия на границата с Украйна. Това заяви държавният секретар Антъни Блинкен при посещение в Сенегал, цитиран от Ройтерс. Той допълни, че опасенията са споделяни и от съюзниците на САЩ, но отказа да коментира дали според американското разузнаване руският президент Владимир Путин цели да отнеме територия от Украйна.

“Не знаем какви са намеренията на президента Путин. Но ние знаем какво се е случвало в миналото. Знаем как се опитваме да цитираме някаква илюзорна провокация от Украйна или която и да е друга страна и използваме това като извинение за това, което Русия планира да прави през цялото време”, каза Блинкен, визирайки кризата, която избухна през 2014 г. около полуостров Крим.

Москва пък обяви, че американската “истерия” по повод Украйна е изкуствена.

“Тези, които докараха своите въоръжени сили от другата страна на Атлантика, тоест Съединените щати, ни обвиняват в необичайни военни дейности на наша територия. Това изобщо не е логично и прилично”, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Наскоро Владимир Путин обвини Запада, че разпалва нарастващото напрежение по границите на Украйна и в Черно море. Бомбардировачи на западни държави са се доближавали на 20 километра от Русия, заяви руският президент.

“НАТО трябва да сложи край на провокативните си действия близо до нашите граници”, подчерта пък Песков.

Същевременно разузнаването на САЩ е предупредило европейските си съюзници за нарастваща опасност от руско настъпление към Украйна. Ситуацията може да ескалира с настъпване на студените месеци и зимата.

“Руските планове зависят от времето, но може да се случи в рамките на няколко седмици, ако няма реакция от страна на Запада”, заявява източник от САЩ, пожелал да запази анонимност.

Експерти отбелязват, че струпването на руски войски на границата с Украйна наскоро надхвърля предишните подобни действия на Москва.

“За разлика от натрупването на сили миналата пролет, което се разглеждаше като демонстрация на сила, служителите на американското разузнаване предупреждават, че сегашното може да бъде подготовка за действителна инвазия в Донбас в Източна Украйна”, смятат експерти.