Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

АРЕСТ: Ченгетата са арестували купувач на гласове, който след две години ще се отърве с условна присъда
АРЕСТ: Ченгетата са арестували купувач на гласове, който след две години ще се отърве с условна присъда

Отново замириса на избори и партиите наточиха зъби за власт. Купуването на гласове отново е най-актуалната тема за предстоящия вот. Прокуратурата зове да бъде сезирана за купувачи. Политически лидери се кълнат, че само тяхната партия не пазарува гласоподаватели. Създават се интернет портали против порочното явление. В същото време от седмици насам валят сигнали от различни краища на България, че купуването на гласове вече е започнало, а организираните групи за това са в усилени преговори с различни политически партии.
 Купуването и продаването на гласове е криминализирано през 2007 година, а от 2009-а наказанията за това са още по-строги. Оттогава минаха два вота - за парламент и за евродепутати. Резултатът на Темида са 20 присъди.
Проверка на "168 часа" сред делата установи, че всички парламентарно представени партии и повечето от тези, които са извън Народното събрание, са се облажили от купуване на гласове, заплахи към граждани да пуснат определена бюлетина и двойно гласуване на застъпници.
Абсолютен шампион по присъди са купувачите, които работят за увеличаване вота на ДПС. Плътно зад тях са "Лидер", НДСВ и БСП. ГЕРБ също са оцапани, защото и за техен кандидат са купувани гласове. Представител на "Атака" е заплашвал роми с побой и уволнение, за да гласуват за националистите.


Началото на юли 2009 година. Двама жители на смолянското село Пресека се срещат с районния мюфтия на Смолян Хайредин Хатин.
Поводът обаче не е религия, а наближаващите парламентарни избори. Виждат се в близкото село Старцево.
Обществена тайна в Родопите е, че духовникът е активист на ДПС и предлага пари, за да се гласува с бюлетината на партията. Той неведнъж е участвал и в партийни предизборни семинари на ДПС в Родопите.
На срещата
мюфтията Хатин предлага по 50 лева
 на двамата
,
които по-късно стават свидетели по делото срещу него. Правят допълнителна уговорка, че ако двамата намерят още хора, които да гласуват с бюлетина номер 4, ще им даде по 30 лева на човек.
На 5 юли, когато са изборите, двамата получават от Хайредин Хатин банкнота от 100 лева, пише в присъдата по делото. Те я развалят на две по 50 и отиват да гласуват.
Отделно от това са разговаряли и със свои роднини, които също да подкрепят ДПС по настояване на мюфтията, за да получат после по още 30 лева.
След вота те отиват да си потърсят допълнителните стимули, но Хатин казва, че бюлетините им са обявени за невалидни и не им плаща. Това стимулира излъганите гласоподаватели да се оплачат в полицията. Всъщност в избирателната секция няма невалидни бюлетини.
По делото е установено, че някои от тях - точно тези за ДПС, са белязани с едва забележим знак кръгче, но районната избирателна комисия решава, че това се дължи на печатането и не е злоупотреба. Точно такива са били и инструкциите на Хатин към гласоподавателите, които е напазарувал, свидетелстват измамените.
Делото срещу него тръгва в Районния съд в Златоград. След куп перипетии и връщане на папките, на 5 юли 2011, две години след престъплението, Хайредин Хатин е осъден и на втора инстанция - Окръжният съд в Смолян. Присъдата 8 месеца условно и глоба 5 хиляди лева.
Окръжният съд обаче му позволява да заема държавна или обществена длъжност, свързани с избирателните права на гражданите, което
отново му развързва ръцете да купува гласове
 Бившият вече мюфтия Хайредин Хатин не е единственият осъден са купуване на гласове в полза на ДПС. В цялата страна има още 12 негови колеги.
Три безработни жени от разградското село Каменово също са осъдени за купуване на гласове за ДПС.
Всичко тръгва от 51-годишната Христина Димитрова, с която се свързват представители на Движението за права и свободи, за да им помогне по време на изборите за евродепутати през юни 2009 година.
Седмица преди вота Христина убеждава две свои колежки, с които метат улиците по социална програма, да купуват гласове за ДПС. Обяснява им, че за всеки осигурен глас ще получат по 10 лева. Уточнява, че така иска да подразни кмета на селото Стефко Михнев, който е от БСП. Една от колежките  казва, че тя
не е съгласна
 да гласува за ДПС срещу пари,

но ще говори с хора от селото. Така трите жени осигуряват за ДПС общо 15 гласа в селото, където движението по принцип не събира и глас в своя подкрепа.
"Изборите са най-важният политически акт, в който гражданите заявяват своите предпочитания към една или друга партия и своето мнение по основни проблеми на управлението, вътрешната и външната политика. Основно изискване на изборите е те да бъдат свободни, т.е. гражданите да имат възможност свободно да изразят своята воля, която намира пряк и непосредствен израз в изборните резултати. Ето защо "Купуването на гласове" създава предпоставки за опорочаване на изборните резултати и
поставя под съмнение демократичността
 на изборния процес"
- пише в мотивите си съдията от Кубрат, но ги осъжда само на пробация, като ги задължава да работят с удръжки от 10 процента от заплатата в полза на държавата и срещи с пробационен служител.
Присъда от три месеца условно за купуване на гласове отнася и оксиженист от Елхово, който с двама свои безработни приятели предлага на хората пред избирателните секции в общината брашно и олио, за да подкрепят мажоритарния кандидат на ДПС и пропорционалната листа на движението. Явно подразнени от ниската оферта, навивани за гласоподаватели се обаждат в полицията и тримата агитатори са заловени, а по-късно и осъдени.
Шефът на ДПС - Каварна Мемиш Мустафов също е осъден за купуване на гласове. Общинският съветник от партията на Сокола трябва да изтърпи шест месеца условно и да плати 5 хиляди лева глоба.
Седмица преди парламентарните избори Мустафов дава 400 лева на свой човек, за да извози 8 души от две села до Каварна. Целта на мероприятието е на хората да бъдат изготвени документи, като таксите и разноските им се поемат от него, но
с уговорката да
 гласуват за ДПС
 По делото Мустафов и адвокатите му твърдят, че свидетелите, които вече са се сдобили с нови документи и са разпитвани пред съдия, са неграмотни, а в протокола за разпит пише, че са го прочели. Хватката не минава и той е осъден, както и човекът, който ги е превозвал до Каварна.
60-годишният лидер на ДПС в морската рок столицата Мемиш Мустафов е осветен през 2007 година като агент на Държавна сигурност, каквито са и повечето от лидерите на партията му. Той е работил за 9 отдел на ДС във Варна под псевдоним "Вихър".
В документите на комисията по разкриване на досиетата е записано, че е писал агентурни сведения от 1973 г. и затова е получавал пари. Снет е от отчет едва през 1991 година, което означава, че е
сред най- дългогодишните сътрудници на ДС
 в редиците на ДПС
със стаж от близо 20 години.
След лидера по купуване на гласове ДПС се нарежда коалиционният им партньор за изборите в София - "Лидер", зад която стои осъденият за данъчни измами бизнесмен Христо Ковачки. 4 купувачи на гласове за Лидер са осъдени за 2 години, както и петима от продавачите.
Монтанчанинът Георги Шанков Георгиев отнася само пробация по обвинение, че е дал по 20 лева на трима жители от село Василовци, за да гласуват за "Лидер".
На 7 юни 2009 година Георгиев се качва на реното си и отива в циганската махала. Посещава няколко къщи там, плаща по 20 лева на съгласните да подкрепят партията на изборите за евродепутати и ги вписва в тефтер. Бдителни жители на махалата забелязват Георгиев и веднага се обаждат в РПУ-то. Той е хванат още същия ден със списъка на купените гласоподаватели.
Образувано е бързо полицейско производство и той е осъден на пробация, след като си признава. Но продавачите преди това заявяват в съда, че Георгиев
не е ходил по
 домовете им и не
 им е плащал, за да гласуват за "Лидер"
Те не знаят, че Георгиев вече го е казал. След това петимата продавачи на гласовете от Василовци са осъдени също на пробация за лъжесвидетелстване.
"В Общините на Брусарци не е имало изградени структури на политическа партия "Лидер". Там не е имало координатори, и дейност не е вършена във връзка с проведените избори за Европейски парламент, с оглед на което неприемливо е да се твърди или приема, че подсъдимият лично сам и по своя инициатива е предлагал парична облага на свидетелите именно да ги мотивира да подкрепят точно тази партия" - пише в мотивите си съдията от Лом, който наказва леко купувача на гласове.
Още един колега на Георги от Лом е осъден за купуване на гласове в циганската махала. Той прави грешката да отиде да събира лични данни и да предлага пари на вече купени гласоподаватели. Лично те сигнализират полицията и така другият човек на "Лидер" също е
задържан, а по-късно осъден на пробация
 Според малкото дела за купуване на гласове Лом се оказва ключов град в това направление. Оказва се, че там е вършала и представителка на коалиционните партньори НДСВ и БСП преди изборите за 41-во Народно събрание. Жена от града е осъдена за това, че е платила на 4-ма души по 20 лева, за да подкрепят пропорционалната листа на НДСВ и мажоритарния кандидат на БСП в област Монтана.
Домакинката на 3-то СОУ във Варна Ганка Стойкова, която пазаруваше гласове за НДСВ на изборите за Европейски парламент, също е осъдена условно.
Преди вота тя многократно е посещавана в училището от кандидат-продавачи на гласове, които открито заявяват на портиера - свидетел по делото, че отиват при домакинката да им даде пари да гласуват за НДСВ.
Управляващите от ГЕРБ също са намесени в съдебни решения за купуване на гласове.
На местните избори през 2007 година кмет на Добрич става Детелина Николова. Дни преди изборите 46-годишният Северин Радев и 39-годишният му колега Славчо Христов са
раздавали хранителни продукти и суми по 20 лева в ромския квартал
в Добрич. Така те агитирали за кандидатката на ГЕРБ за кмет на града Детелина Николова. Успяват да пробият 14 души за каузата.
На 27 октомври Северин Радев е "арестуван" лично от ромите в махалата и отведен в РПУ-то. Ченгетата откриват в дрехите му 4 хиляди лева и списъци с хората, на които са дали пари. Срещу двамата тръгва наказателно дело в Добрич. Радев и Христов са осъдени, но са освободени от наказателна отговорност. Плащат само административна глоба от по 1800 лева.
Преди две години кметът от ДПС Мурад Ибрям бе куриозно осъден за купуване на гласове в полза на най-големите политически врагове от "Атака". Той също не влезе в затвора за престъплението. Осъден е на пробация и глоба.

Обещания за работа и заплахи
за уволнение вместо 20 лева

Според социолога Антоний Гълъбов новата мода в контролирания вот по изборите ще бъдат заплахите за уволнение. Оказва се, че вече има подобни случаи на миналите избори.
Срещу инж. Ангел Ангелов, който е зам.-директор на мини "Черно море Бургас" в продължение на месеци се води наказателно дело. Според обвинението човекът на Христо Ковачки е обещал на двама души да ги назначи на работа, ако заедно със семействата си гласуват на изборите за европарламент с бюлетината на политическа партия "Лидер". По делото е установено, че преди вота Ангелов като член на "Лидер" е посетил Бургаския свободен университет заедно с Христо Ковачки, а после отишли в ромската махала. Там присъства и една от свидетелките по делото, която изразява готовност да агитира по домовете сред съкварталците си. Тя предложила на двама души да започнат работа в мините на Ковачки, ако гласуват за Лидер със семействата си. Ангел Ангелов е признат за невинен по обвиненията, че обещава работа срещу гласове, защото съдът не открива доказателства, че двамата кандидат-миньори са поели ангажимент да склонят и семействата им да гласуват.
"Дори и да се приеме, че свидетелката е обещала на хората да бъдат назначени на работа, то това обещание по никакъв начин не може да се вмени във вина на подсъдимия Ангелов. Нито един от разпитаните по делото свидетели не заявява, че лично е получил уверенията на Ангелов за назначаване на работа, след като те гласуват на изборите за партия "Лидер"." - пише в мотивите си Бургаския окръжен съд.
Подобен казус, но с обратен знак, разглежда Районният съд в Девня. По делото е намесено името на партия "Атака".
Фирма, която експлоатира сметището на село Падина, ангажира местен човек да наеме роми, които да добиват метал срещу заплащане. Иван Тодоров организира група роми и започват работа.
В седмицата преди изборите за европейски парламент на сметището е стоварено огромно количество промишлени отпадъци и Тодоров привиква работниците си. Докато надзирава работата им, започва да ги пита един по един за коя партия ще гласуват. Повечето му отговарят, че не е негова работа. тогава Тодоров избухва и започва да заплашва циганите, че ако не гласуват за "Атака" повече няма да ги пуска да работят на сметището.
След изборите между шефа на сметището и ромите избухва конфликт. Те започват да пишат жалби до РПУ-то и кмета, че са изнудвани да гласуват за "Атака".
Съдът освобождава атакаджията от наказателна отговорност и му присъжда да плати 500 лева глоба.

 Само един сменен чувал с бюлетини обръщал вота

Опозиция
и управляващи
се опасяват,
че с мръсни
номера
ще се реши
резултатът
от изборите

Подмяна на чували с бюлетини, надуване на бройката на недействителните бюлетини, манипуалции на вота чрез служба ЕСГРАОН и други хватки ще са сред най-актуалните на предстоящите избори, довериха депутати.
Според запознати най-лесни ще са манипулациите в населени места, където от 100 до 200 гласа решават вота в полза на една или друга партия.
"Един чувал с бюлетини лесно може да бъде подменен с друг - разказа запознат. - Когато се установи, че има разминаване между протоколи и бюлетини, се отива на съд. Магистратите нямат голям избор - те имат едно сигурно доказателство и това са бюлетините в подменения чувал."
"Затова най-вероятно ще искаме промяна на закона. ГЕРБ направиха така, че МВР да отговаря за охраната на бюлетините, каза пред "168 часа" Антон Кутев.
На миналите избори в много градове именно така бе решено кой да е кметът - бюлетините се брояха повторно в съда. Който имаше повече, ставаше кмет.
Изборджиите в партиите установили, че този номер може да го прилагат с максимум един чувал, иначе ще стане подозрително. Прогнозите са, че
с леки корекции в малките населени места може да се преобърне вотът в полза на една или друга партия
В управляващата партия на свой ред също имат подозрения, че ще им се прилагат подобни хватки.
"Ще срещнат масовата съпротива на ГЕРБ при подмяната на чували и купуването на цели комисии, защото навсякъде имаме хора, но това не означава, че няма да се правят опити", каза пред "168 часа" депутатът от мнозинството Емил Караниколов.
Той очаква масови покупки на гласове в района си.
"Всичко ще се реши с парични знаци, ще има мръсни хватки, опити за купуване на комисии и манипулации. Всички играят срещу нас, за да не допуснат да получим мнозинство в местния парламент", смята той.
И ГЕРБ, и опозицията се опасяват от още една
хватка, която много лесно се прилага с интегралната бюлетина
- надуване броя на недействителните гласове.
Когато дадена партия види, че печели или губи, прави всичко възможно да ги увеличи, за да намали противниковите гласове.
"На предните избори отчетохме, че в някои общини имаше над 1500 невалидни бюлетини, което е много показателно - казва депутатката от ГЕРБ Лили Иванова. - Очакваме всякакви манипулации и удари под кръста. Изправяме се пред една машина за избори, градена години наред."
Същото подозрение има и Юнал Лютфи от ДПС. Според него триковете с недействителните гласове ще се използват изцяло срещу опозицията.
Другата опасност са данните от служба ЕСГРАОН, която е на подчинение на кметовете. Който я контролира, лесно може да провери кои граждани са в страната и кои не. След което да се подадат бюлетини от името на отсъстващите в полза на партията, от която е кметът.
"Не изключвам
да се използват данните от ЕСГРАОН
 в полза на кампаниите

на кметове, тъй като достъпът до базата с данни позволява да се получи информация кого го няма в страната и да се фалшифицира подписът му," казва Лили Иванова.
Според нея благодарение на данните от службата противниковите кметове ще атакуват с конкретни послания всеки избирател поотделно.

 Администрацията
също заподозряна,
че е срещу ГЕРБ

Хора на тройната коалиция в администрацията също са заподозрени, че ще работят срещу ГЕРБ на изборите. Управляващите се усетили, че в последно време зачестили предложения от чиновници да се блокират сметките на определени общини. "Най-лошото е, че в повечето случаи няма аргументи за блокиране на сметките и това ще се използва срещу нас", разказаха запознати с драмите. В мнозинството вече са установили, че някои от чиновниците, които забърквали кашите, са смятани за близки до министри от тройната коалиция. Тезата на управляващите е, че някои бюрократи нарочно се опитват да провалят ГЕРБ в тези общини.
"Когато кметът не може да се разплати за елементарни неща, познайте кой в тази община ще гласува за нас. Кметът ще хвърля вината върху ГЕРБ за всичко, независимо дали е виновен или не", твърдят запознати. Според изборджии в ГЕРБ администрацията така само ще настрои хората по места.
"Може и да не гласуват за кмета, но няма да гласуват и за нас, защото преди това общественото мнение ще е обработено, че управляващите нарочно им спират парите", твърдят депутати.

ТАРИКАТ: Осъденият условно Иван Величков твърди, че е агитирал за ВМРО и РЗС в "Столипиново"
ТАРИКАТ: Осъденият условно Иван Величков твърди, че е агитирал за ВМРО и РЗС в "Столипиново"
ДУХОВНИК: Бившят мюфтия на Смолян раздавал пари на гласоподаватели, за да подкрепят ДПС в Родопите
ДУХОВНИК: Бившят мюфтия на Смолян раздавал пари на гласоподаватели, за да подкрепят ДПС в Родопите
ЗЕВЗЕЦИ: Двама перничани протестират по атрактивен начин срещу масовата подмяна на вота
ЗЕВЗЕЦИ: Двама перничани протестират по атрактивен начин срещу масовата подмяна на вота
НЕВИНЕН: Ангел Ангелов, който е служител на Ковачки и член на Лидер, е оправдан за купуване на гласове
НЕВИНЕН: Ангел Ангелов, който е служител на Ковачки и член на Лидер, е оправдан за купуване на гласове
НОМЕР: Може само да се гадае дали МВР ще разкрие нарушителите
НОМЕР: Може само да се гадае дали МВР ще разкрие нарушителите
ИЗОБРЕТЕНИЕ: Покупките в секции се заместват от падмяна на чували
ИЗОБРЕТЕНИЕ: Покупките в секции се заместват от падмяна на чували