Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Как да си изберете подходяща екипировка за спортна активност? Източник: Pixabay

Спортът ни помага да се отпуснем, да редуцираме натрупаното напрежение и наред с това има доказано положително въздействие върху цялостното ни здравословно състояние. Все повече и повече хора започват да правят упражнения като част от своята рутина и включват спорта в списъка си с приоритети, независимо колко натоварено ежедневие имат.

За да бъдете физически активни, не е нужно да ходите във фитнеса или да инвестирате огромни суми пари в скъпа екипировка. Всичко, от което имате нужда, са два-три спортни екипа и няколко чифта качествени спортни обувки. И последно, но не на последно място - да бъдете постоянни и да си създадете програма, която да следвате.

Ако сте избрали да тренирате вкъщи, трябва да вземете предвид следните неща:

- Свободно пространство. В зависимост от мястото, с което разполагате, изберете аксесоари, с които да правите максимално много и разнообразни упражнения. Не пълнете стаята с ненужни уреди, защото за да тренирате безопасно, ви е необходимо достатъчно пространство и свобода на движението. В случай че сте ограничени откъм площ, може да заложите и на тренировки с по-малки аксесоари, които не заемат място и са лесни за съхранение.

- Изберете правилните уреди. Има много и най-различни аксесоари и устройства на пазара, подходящи за спортни тренировки, но не всички те са ви необходими за успешна тренировка. Предварително определете какъв тип упражнения са подходящи за вас и купувайте пестеливо. За кардио тренировки, ако мястото позволява, можете да закупите бягаща пътека или елиптичен велосипед. Ако мястото е малко, можете да използвате степер или да се разходите до близкия парк, за да побягате. Ако пък искате да следите и анализирате по-добре тренировките си, носете часовник с интелигентни функции за измерване на движението. За силови тренировки не е нужно да инвестирате в голямо оборудване, защото при тях може да използвате тежести и ластици и това би било напълно достатъчно.

- Носете подходящо облекло. За вашия комфорт и безопасност е важно да изберете правилна екипировка дори когато тренирате вкъщи. Заложете на аеродинамични панталонки, тениска, която ви дава нужната подвижност и на специални спортни обувки. Ако сте решили да бягате навън, в студените сутрини спокойно може да си облече дамски анцуг - удобна и супер подходяща за спорт дреха.

- Нека джаджите да работят във ваша полза! Музиката ви дава енергия и превръща тренировката в едно още по-приятно преживяване. Независимо дали тренирате у дома, или бягате на открито, използвайте чифт безжични слушалки, за да слушате любимите си песни. Можете също да си закупите абонамент за музикална стрийминг платформа, за да слушате спокойно, без да се налага да сменяте траковете или да изчаквате рекламите. За бягане ще откриете и аксесоар, в който да съхранявате телефона си, без той да ви пречи. Ако нямате смарт часовник, може да използвате специални мобилни приложения, които измерват движенията ви и ви позволяват да си поставяте различни цели, за да останете мотивирани.

- Вода! Независимо от  активността, на която сте решили да се отдадете, винаги имайте бутилка вода под ръка. Много е важно да сте добре хидратирани, когато тренирате. Често това се подценява или забравя от хората, затова може да се снабдите със специална спортна бутилка, която да ви напомня да пиете повече вода.