Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Д-р Нурфет Алиоски, д-р Красимира Жекова и доц. Росен Калпачки (вдясно) разказаха за уникалния случай. На екрана вляво се вижда скенер на мозъка на жената от момента на установяване на инсулта. СНИМКИ: АВТОРЪТ
Д-р Нурфет Алиоски, д-р Красимира Жекова и доц. Росен Калпачки (вдясно) разказаха за уникалния случай. На екрана вляво се вижда скенер на мозъка на жената от момента на установяване на инсулта. СНИМКИ: АВТОРЪТ

Детето също е добре, а когато се роди, екипът ще му стане кръстник

Два дни отнело възстановяването на майката, но още е под наблюдение

С неописан до момента случай в европейската медицинска литература се справи отлично екип от спешни медици и невролози на столичната УМБАЛ “Света Анна”. Щастливият резултат - едновременно са спасени животите на бъдеща майка и нероденото ѝ дете.

Става дума за 36-годишна жена с инсулт. Нетипичното тук е, че е бременна в 5-и месец. Подобни случаи са изключително редки, като обикновено, ако настъпят, инсулт се прави в началото или съвсем в края на бременността, обясняват специалистите. Да стане в 5-и месец, почти не е срещано, като досега за подобен случай

не е съобщавала

дори

Европейската

организация по

инсулти,

затова и лекарите от “Света Анна” предстои да го опишат.

Случаят е отпреди седмица. В късните часове на 10 ноември, докато приспива първото им дете, жената започва да губи говор и да получава изкривяване на дясната част на лицето, опитва да раздвижи и едната си ръка, но неуспешно. Симптомите са забелязани от

съпруга ѝ,

който реагира

изключително

бързо

и вика спешен екип.

Така в рамките на час от появата им жената е закарана в спешното отделение на “Св. Анна”. Спешният екип и дежурните невролози там установяват бързо, че става дума за исхемичен инсулт, в случая в резултат на тромб, довел до запушване на средната мозъчна артерия.

“И жената, и ние имахме късмета всичко да свърши благополучно. Тъй като е бременна в петия месец обаче, е противопоказана за интравенозна тромболиза (чрез лекарство, б.а), защото има риск да се загуби плодът”, разказа д-р Нурфет Алиоски, началник на Отделението по ендоваскуларна неврохирургия.

Това е и причината колегите му от спешното отделение да го извикат в полунощ отново в болницата, от която си тръгва само няколко часа по-рано след 12-часово дежурство - състоянието на жената изисква много по-сложна процедура.

Привикани са и други специалисти - д-р Красимира Жекова, началник на АГ отделението, анестезиолози и още невролози, с които д-р Алиоски работи. Общо 10 човека екип, като всички също били дежурни, преди да ги върнат спешно в болницата. През цялото време на линия е и доц. Росен Клапачки, началник на Клиниката по неврология.

“Взехме решение, че трябва да действаме чрез механична тромбектомия, т.е. да изкараме тромба от главата”, разказа д-р Алиоски. По артериален път през ръка или крак се стига до засегнатия съд, в случая средна мозъчна артерия.

Процедурата е изцяло неинвазивна, затова и пълното възстановяване на жената отнело само 2 денонощия, а към днешна дата човек дори няма да разбере, че е имала проблем, освен ако не говори дълго с нея, обясни доц. Калпачки.

“Инсулт в толкова млада възраст не е обичаен, особено при жена, а при бременна в 5-и месец е още по-необичаен. Хубавото на това изключение е, че жената попадна при един вече рутиниран екип. А за плода беше важно майка му да е здрава и ние да не му навредим допълнително”, обяснява още той.

Обикновено след преживян такъв инсулт хората остават

парализирани

с десните

крайници,

не могат да

говорят.

Представете си

това с една

бъдеща майка - само по себе си щеше да е риск дори за завършване на бременността, допълва той. 

Бъдещата майка вече е добре, а инсултът не е успял да остави следи. На снимката разговаря с доц. Росен Калпачки.
Бъдещата майка вече е добре, а инсултът не е успял да остави следи. На снимката разговаря с доц. Росен Калпачки.

“В XXI век трябва да можем да запазим два живота едновременно. Нямаме друг избор”, категорична е и д-р Красимира Жекова, началник на АГ отделението, която наблюдава бебето през цялото време на интервенцията. Тя ще продължи проследяването му и след като жената бъде изписана от Клиниката по неврология.

“За момента състоянието на плода е добро”, обясни д-р Жекова.

Бременността е предразполагащ фактор за повишена съсирваемост на кръвта, но в този случай по-скоро се касае за фамилна обремененост, наследена от баща ѝ.

Това е едва третата бременна жена, която лекува д-р Нурфет Алиоски, въпреки че с ендоваскуларна неврохирургия се занимава от 2008 г. и прави по 150 процедури годишно. От предишните две едната също е била около 5-и месец, но с аневризма, а другата към края на бременността си с артериовенозна малформация.

След щастливия развой бъдещата майка вече обмисля и кой ще бъде кръстник на детето ѝ, когато се роди. Вероятно няма да е един, а цели 3-ма - д-р Нурфет Алиоски, доц. Росен Калпачки и д-р Красимира Жекова, споделила тя в разговор с медиците като знак на благодарност.