Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лидерката на БСП стреля срещу Радев часове преди балотажа, в неделя ще се види дали го е уцелила

Социалисти обвиняват Корнелия Нинова, че ще загроби БСП след катастрофалния резултат от 10% на изборите, до каквито размери БСП досега не е падала дори след кризата по Жан-Виденово време. По подобен начин през 2013 г. имаше недоволство в ДСБ от Иван Костов, когато партията му не успя да прескочи дори 4-те процента, за да влезе в парламента. Тогава бившият премиер подаде оставка.

Червената дама също отстъпи, но в нощта на изборите твърдеше, че

ходът не е

подходящ преди балотажа,

както и защото предстои структуриране на парламента и приемане на бюджет за 2022 г. Вярно е, че БСП прескочи бариерата за разлика от ДСБ, но гласовете, които получава на вота, намаляват все повече.

За разлика от Костов, когото никой не смееше да критикува публично, докато беше начело на ДСБ, Нинова е свикнала с атаките на вътрешнопартийната опозиция. Почти от самото начало след избирането си преди 5 години. Освен това на експремиера не му се налагаше да работи с действащ президент, избран с негова подкрепа. Той имаше този опит, докато беше в СДС, и битките с Петър Стоянов бяха добре известни. БСП е в много неприятна ситуация – лидерката е в обтегнати отношения с държавния глава, който е в кампания за втори мандат. Битките се пренесоха и в партийната БСТВ. Водещият Стоил Рошкев директно призова да се гласува само за листите за депутати, но не и за Румен Радев.

Журналистът

беше свален

от екран,

но думите му отразяват настроенията в част от наследницата на БКП.

Червените са в небрано лозе, защото хем са се сринали и ближат раните си, хем са жестоко разделени, хем трябва да се мобилизират за втория тур на президентските избори. Има голяма вероятност част от избирателите да си помислят, че са изпълнили гражданския си дълг на първия. Неслучайно Румен Радев призова за активизация за балотажа. Корнелия Нинова тръгна на битка с генерала, обвинявайки инициативния комитет и говорителя на правителството, че искат оставката й. Не е ясно как ще се отрази тази война на балотажа в неделя.