Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За половин година – две партии чучулиги. Това е феномен

След сензационната изборна победа на ПП човек се пита – а дали няма да повторят полета ИТН? Весела песен, вертикален полет към небето, но в един миг – млък и право надолу.

Тази траектория можем да наречем “полета на чучулигата”. И в миналото партиите имаха своите възходи и падения, но партиите чучулиги се появиха едва това лято. Те са знамението на годината, почти уникален прецедент за Европа. Някой ден световната политическа наука ще го нарече “Хиперболоида на Радев”, стига да се усети.

ИТН литна още при първото си участие през април – второ място със 17 на сто от вота и с 565 хиляди гласа. През юли излезе начело с 23,78% и 658 хиляди гласа, но ето че сега, през ноември, вече е пета с 9,52 на сто от вота и едва 230 хиляди гласа.

ПП е друга порода партия, но възходът нагоре е същият и даже по-бърз.

Трудно е да се каже защо за една година видяхме не една, а две чучулиги, но явно народът е така разочарован от наличните партии, че почти веднага търси ново разочарование.

Подобна криза имаше в Италия през 1990 – 1992 година, когато всички партии се преименуваха, саморазпуснаха и формираха отново.

Някои ще възразят, че още през 2001 г. НДСВ може да бъде наречена чучулига – нейният възход бе светкавичен, а заходът се проточи два мандата. Освен това личността на Симеон Сакскобургготски е едно голямо изключение. Около него се събраха доста популярни личности, включително и първите “великденчета”.

Докато Кирил Петков до май месец беше напълно неизвестен, а аверите му са неизвестни и сега. Затова пък веднага плени сърцата на дамите. На тях горките им беше писнало да гласуват за голи глави.

И в трите случая начело на този възход стои харизматична фигура, която качва на автобуса люде и ги вкарва в парламента с един групов билет. Ако изборите бяха мажоритарни, харизматикът щеше да вкара само себе си, а другите му съпартийци щяха да се борят поотделно, всеки със своята си харизма.

Нарочно вмъквам това, тъй като българската политологична мисъл продължава да твърди, че при мажоритарни избори една харизматична личност можела за излъже населението, да грабне цялата власт и край на демокрацията.

Истината е тъкмо обратната! Това се случва само и единствено при вота с партийни листи! Благодарение на точно такъв вот идват на власт Хитлер и Мусолини, пак благодарение на него у нас се раждат тези партии чучулиги. Само тогава депутатите влизат с автобус и групов билет, а после чинно козируват на кондуктора.

Какво може да направи кацналата чучулига ИТН сега?

Да литне пак – едва ли. Вече като пета парламентарна сила тя може да се включи в миманса на някаква сложна коалиционна схема, за да спаси поне малко от пропуснатите ползи.

Но тогава зевзеците ще спукат Слави от майтап, а той е честолюбив. През лятото, когато имаше 65 мандата, той гордо отхвърли един малък компромис. Сега, с едва 25 мандата, да се продаде за жълти стотинки? Не вярвам. По-добре да си прекръсти дружината на “Няма такава партия”.

Нищо чудно обаче в групата на ИТН да настъпят някакви брожения и 10-15 прагматични депутати да се включат в коалицията. Ако изобщо има коалиция. Даже е чудно защо не се разбунтуваха още през лятото, те се оказа прагматични хора. Но може би са подписали някакви свирепи клетвени декларации, преди да ги пуснат в автобуса.

Причината за срива на ИТН е същата като причината за нейния възход – мажоритарния вот. Едва ли някой е очаквал от Слави и сценаристите да управляват държавата, но народът очакваше той да му даде поне малко власт над елита. Слави пък имаше алиби за неизпълнение на обещанието – “Не мога да прокарам този закон само със 17 на сто от вота! Дайте ми пълно мнозинство и тогава ще го имате.”

В този момент Бойко Борисов направи хитроумен ход – сам внесе в парламента законопроект за мажоритарен вот в 2 тура и предложи на Слави да го подкрепи. И тогава Слави се уплаши или някой му дръпна юздите – тпррр!

И от този миг Слави стана излишен. Заедно ИТН и ГЕРБ имаха 125 депутати – законът щеше да мине. Ако пък ГЕРБ се отметне – Слави пак щеше да е отгоре. Но той провали тази възможност и от този момент гемиите му започнаха да потъват.

Подозирам, че Слави никога не е имал намерение да въвежда мажоритарен вот. Ако имаше, щеше да състави съвсем друга парламентарна група. А тези хора, които видяхме при един или друг скандал, изобщо не са от мажоритарната кръвна група. Слави си заложи цялата репутация на един плагиатор и офшорен деец, който го завлече към дъното.

А може би партията на Слави наистина е проект на ДПС, както говорят злите езици. Това би обяснило защо изведнъж отказа да даде министерски постове на Кирил Петков и Асен Василев и защо после се хвърли в огъна заради Петър Илиев. И двете имат едно обяснение – ДПС.

Логично е старите партии да правят нови проекти, тъй като отдавна са си дали сметка, че старият бранд вече има лоша слава. Това е напълно законно и никой не може да го забрани, но все пак не е зле да се знае.

Кой знае, може би това обяснява годината на чучулигите? Или може би машинният вот?

Но поуката е, че мажоритарният вот печели избиратели. Която нова партия иска да литне като чучулига, това е рецептата. Другите са проекти.