Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Русия взриви спътник до МКС, 7 астронавти се крият в защитна капсула. На 90 минути покрай тях минават отломки MKС няколко пъти се разминавала с опасни отломки след проведения тест с взривения сателит.

Изпитанието ще затрудни мисиите в орбита в продължение на години, смятат от НАСА

Русия удари с ракета стар съветски спътник при тест на антисателитна система и го разби на хиляди части, които застрашиха Международната космическа станция (МКС) и живота на 7-те астронавти в нея, съобщи Ройтерс. Последиците от руския опит ще оказват влияние върху космическите дейности поне в следващите няколко години, допълва агенцията.

4-мата астронавти от САЩ, един от Германия и 2-ма руски космонавти, които работят на станцията, са били принудени да потърсят убежище в защитна капсула, където се наложило да останат в продължение на два часа, докато опасността отмине, съобщиха от НАСА. Бил е подготвен спешен план за евакуация с корабите “Союз” и “Крю Драгън”. Американската космическа агенция изрази недоумение и възмущение от безотговорните действия на Русия.

Според НАСА разположената на 402 км над Земята

изследователска

лаборатория се е

разминавала с

отломки на

всеки 90 минути,

но след преминаването на третия клъстер от космически боклук покрай нея е било преценено, че астронавтите могат да се върнат на станцията и да продължат работата си.

Екипажът освен това е трябвало да запечата люковете към няколко модула на МКС. В специално изявление шефът на американската космическа агенция Бил Нелсън обяви, че НАСА ще продължи да следи движението на космическите останки в следващите дни, за да бъде гарантирана сигурността на екипажа в Космоса. Според експерти тестовете с оръжия, които разбиват сателити в орбита, водят до създаване на облаци от фрагменти, които могат да се сблъскат с други обекти.

Руското министерство на отбраната не е коментирало пред западни медии провеждането на теста. В съобщение в туитър руската космическа агенция “Роскосмос” е омаловажила риска.

“Орбитата на обекта, принудил екипажа на МКС да потърси защита в капсулата, което е стандартна процедура, се намира далече от орбитата на станцията. Тя е разположена в зелената зона”, твърдят от “Роскосмос”.

По-късно руското Министерство на отбраната официално потвърди, че на 15 ноември е проведен опит, вследствие на който е

бил поразен

изваденият от

употреба руски

космически

апарат

“Целина-Д”,

който се намира в орбита от 80-те години на миналия век. Министърът на отбраната Сергей Шойгу определи провеждането на изпитанието като “ювелирно”, а външният министър Сергей Лавров нарече обвиненията на САЩ лицемерие, тъй като в миналото самите американци провеждали такива ракетни тестове.

По данни на американците удареният обект е съветският спътник “Космос - 1408” от клас “Целина”. Става въпрос за сателит за радиотехнически шпионаж. При удара по него той се е взривил.

Антисателитната ракета, изстреляна от руснаците, е ударила един от техните собствени спътници от съветско време и

го е разбила на

1500 забележими

парчета

и вероятно на стотици хиляди по-малки фрагменти, обяви американското космическо командване. “Москва демонстрира умишлено пренебрежение към сигурността, стабилността и дългосрочната устойчивост на космическото пространство, което принадлежи на всички нации”, заяви генерал Джеймс Дикинсън, шеф на космическото командване на САЩ.

Според него ракетният тест ще продължи да поставя на изпитание и риск всички спътникови и космически мисии през следващите няколко години и ще направи много по-сложни маневрите за отбягване на отломки.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън определи поведението на Русия като безразсъдно и безотговорно. А според Пентагона има спешна нужда от въвеждане на строги международни стандарти за поведение в Космоса.

На практика

Русия застраши

живота не само

на астронавтите

от САЩ

и техните международни партньори на МКС, но дори на собствените са двама космонавти, заяви шефът на НАСА Бил Нелсън. Космическите отломки от разбития сателит са поставили на изпитание и екипажа на изграждащата се китайска космическа станция, на която в момента работят 3-ма тайконавти.

Трима от американските астронавти и германецът от Европейската космическа агенция пристигнаха на МКС едва преди 4 дни, като мисията им ще продължи 6 месеца. Те бяха посрещнати от другите трима свои колеги - един американец и двама руснаци.

“Това беше един напълно луд, но и много добре координиран ден. Наистина оценихме ситуационните познания и опит, които той ни донесе - коментира в радиовръзка американският астронавт Марк ван Хей, опитвайки се да обърне нещата на шега. - Това беше чудесен начин да се обединим като екипаж, започвайки първите си работни дни в Космоса.”

Международната космическа станция, чиито размери от единия до другия край са като на футболно игрище, е постоянно обитаема от 2000 година. Тя е управлявана в партньорство от пет космически агенции и 15 държави, включително руската “Роскосмос”.

Стрелбата по сателити става част от космическите войни

САЩ, Индия и Китай също са провеждали такива изпитания

Русия не е първата страна, която провежда антисателитни тестове в космическото пространство. Първият е осъществен от САЩ през 1959 г., когато обаче спътниците са все още нещо рядко и ново.

През април тази година Русия извърши друго изпитание на антиспътникова ракета, като официални лица заявиха, че Космосът ще се превръща все повече в бойно поле.

През лятото на 2020 г. САЩ и Великобритания обявиха, че Москва е провела изпитания на противоспътниково оръжие. През юли в орбита бе пуснат спътникът “Космос - 2543”. Тогава от него по посока на друг руски спътник се отдели малък обект. Според американското космическо командване това е бил снаряд, но Русия твърдеше, че става въпрос за малък космически апарат, инспектирал работата на другия спътник.

През 2019 г. Индия свали един от собствените си спътници в ниска орбита около Земята с ракета земя-въздух. Тогава самата тя се обяви за космическа държава. Подобни възможности притежава и Китай. През 2007 г. Пекин унищожи свой матеорологически спътник, който се разхвърча на поне 2000 отломки. Този боклук пречеше дълго време не само на китайските космически проекти, но и на тези на други страни.

Тестовете повдигат въпроси за дългосрочната устойчивост на операциите в космическото пространство, които са ключови за голям брой търговски дейности - от развитието на телекомуникациите и спътниците за прогнозиране на времето до банковите и джипиес услугите.